Saturday, January 1, 2011

Bengang bila beli telur x fresh..



Salam di bulan Januari 2011..
permulaan tahun yg menyakitkan hati buat aku..
huhu..
mana idaknyer..
dok bersemangat nk wat cheese cake..
konon nk buat makan sendiri and nk bawak ke mertua yg br kuar spital..
tapi..
harapanku punah..
telur2 tu semua x fresh..
padahal x sampai pon seminggu aku beli..
sakitnye hati rasa..

Baru pecahkan sebijik..
abis semua kuning pecah.. cair..
pecahkan lg sebijik.. gitu jugak..
cuba lg sebijik.. aikkk gitu jugak..
betol2 menyakitkan hati..
aku simpan semua bahan2 nk wat kek tadi..
terus naik bilik bukak blog..
lg bagus..

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Aku jumpa pakar.. iaitu Mr Google..
bertnyekan cara nk pilih telur yg elok/segar..
ini info yg aku dapat..
meh kita share sama2..
kalu ada sesaper yg tahu tips lain..
dipersilakan share ye..
thanks..

'

'
Info 1

**Dibawah ini adalah salah satu tips untuk memilih dan membeli telur ayam
yang segar.
1. Melihat dan Meraba Permukaan Kulit Telur
Pada saat memilih telur, amatilah dahulu permukaan kulitnya. Apabila
terdapat butiran-butiran kecil menonjol yang cukup banyak dan terasa kasar,
berarti telur tersebut masih segar. Namun sebaliknya, apabila kulit telur
terasa licin dan mengkilap, berarti telur tersebut sudah lama.
2. Menguji Dengan Air Dingin
Masukan telur ke dalam air dingin, bila telur jatuh dalam posisi tidur
didalam air, telur tersebut masih sangat segar. Namun apabila telur tersebut
dalam posisi miring dalam air, telur tersebut telah disimpan selama 3-5
hari. Bila posisi telur berdiri didalam air, kemungkinan telah disimpan
lebih dari 10 hari. Dan apabila telur mengambang dipermukaan air, berarti
telur telah rusak.

'

'

Info 2

1. Telur diletakkan di depan cahaya dan diteropong isinya sambil diputar-putar,
- bila kuning telur bergeser, telur sudah kurang segar.
- bila kuning telur sudah pecah dan bercampur berarti telur sudah rusak.

2. Telur direndam dalam air tawar atau larutan garam 10% ( 1 sendok teh garam dalam 2 gelas air),
- bila telur tenggelam, menandakan masih segar
- bila sedikit terapung, berarti kantong udara di ujung telur membesar dan menandakan telur sudah lama
- bila telur melayang dalam larutan, berarti telur sudah rusak

3. Pengamatan kulit luar:
- telur yang masih segar berwarna kulit cerah
-telur yang sudah lama biasanya mempunyai warna kulit kusam/keruh,
juga mulai timbul bintik-bintik hitam yang disebabkan oleh pertumbuhan jamur.

'

'

Info 3
 
* Kebersihan cangkang. 
Pilihlah telur yang cangkangnya bersih, mulus, tidak retak, dan warnanya cerah. Telur dengan ciri-ciri di atas biasanya masih baru dan segar. Warna cangkang telur yang kusam atau keruh, adn mulai timbul bintik-bintik hitam biasanya menandakan telur itu sudah lama karena sudah berjamur.
* Mengguncang telur. 
Telur yang bagus tidak mengeluarkan suara saat diguncang. Artinya tidak ada bagian telur yang rusak (misalnya kuning telur yang pecah).
* Menyorot dengan lampu. 
Saat disoroti lampu, telur yang bagus terlihat jernih dan terang.
* Masukkan ke dalam air. 
Bila dimasukkan  ke dalam air, telur yang baik akan tenggelam.
* Bersihkan telur dengan cara yang tepat. 
Jangan mencuci telur yang baru dibeli, sebab pencucian telur sebenarnya hanya akan mempercepat kerusakan. Bersihkan cangkang telur dari kotoran yang menempel dengan lap.
* Simpan di lemari es. 
Letakkan telur di rak telur dalam kulkas. Posisi telur sebaiknya berdiri dengan bagian yang lebih lebar di bagian bawah. Cara ini menjaga posisi kuning telur tetap berada di tengah.
* Jauhkan dari bahan makanan lain.
Kulit telur juga berpori-pori, karena itu hindari meletakkannya berdekatan dengan bahan masakan berbau tajam seperti jengkol. Kalau tidak begitu, jangan kaget jika olahan telur Anda berbau jengkol.

'
'

Info 4

Memilih Telur
Pilihlah yang segar dan tidak retak. Kulitnya kesat. Apabila digoncang dalamnya padat.

Telur Tahan Lama
Bersihkan kesemua telur. Lapkan sehingga kering. Kemudian simpan telur dalam bekas yang berisi beras pulut. Nescaya telur tahan lama.
Susunkan telur secara menonggeng (yang runcing di bawah) agar lebih tahan lama.
 
 
Kebanyakan aku jumpa sumber dari Indonesia..
so ada perkataan yg x paham..
pepandai laa korang translate ye.. ekeke..
so harap dpt la sedikit sebyk membantu aku nk pilih telur segar nnti..
nk kena goncang sebijik2 laa erk..huhu..

No comments:

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...