Saturday, January 14, 2012

Kisah si penjual penapis air..

Assalamualaikum..

Rumah korang ada penapis air???..
Rasanyer 90% dh pakai penapis air kan..
sumber air kita pon x bersih dh skrg nie.. kotor dan merah..
perlu jgk ada penapis air di rumah kan..

Tapi..

Aku sgt geram dgn si penjual penapis air kt rumah aku nie..
aceli yg membeli penapis air ni ialah abah ku..
tapi abah ni spesis mudah terpedaya dgn kata2 janji manismu si penjual tu..
si penjual ni pulak.. amboi2x.. manisnyer mulut.. 
pehtu bercakap x henti2.. cam popcorn br nk masak..

Kisahnyer begini..
Kali pertama abah beli penapis air..
aku x tau.. sbb aku keje..
si penjual ni dtg rumah.. bla bla bla..
abah pon amik.. 
aku balik2 keje mende alah tu dh terpasang..
tnye rege RM1000++..
ni dh bertahun2 lepas ye tuan2 dan puan2..
cara pembayaran ansuran bulanan..
bayar jgk la si abah aku nie tetiap bulan..
tinggal baki lg beberapa ratus..
si penjual ni dtg lagi..
offer jenis lain pulak.. katanyer lg bagus dan elok dari yg memula tu..
time ni pon aku x de.. dia dtg time org semua keje..
dan abah sekali lagi terpedaya..
dan ambik la penapis air yg katanyer lg bagus tu..
sambung lg hutang bayar ansur2.. 
ni pon kisahnyer bbrp thn yg lalu jugak..

Dan....

jeng.. jeng.. jeng..

Petang semlm si penjual ni dtg lagi...
and betapa seronoknyer sebab aku ada kt rumah..
dia dtg dlm jam 6ptg.. aku masa tu br je balik dr keje..
Rupenyer sebelum tu dia dh dtg..
tp mak abah x de kt umah..
abah bawak mak pegi Fisio kt UIA...

Sorang pompuan dan sorang lelaki..
mulut pompuan tu x reti nk berhenti.. dari mula dtg lg..
katanyer nk dtg servis.. ok fine!

Utk pengetahuan korang aku ni menyorok kt birai pintu bilik aku..
pasang telinga je..
abah yg entertain diorg..
lepas service.. pompuan tu cakap..
" dh karat ni pakcik.. x elok air ni utk diminum..
nnti keracunan pakcik dan makcik..
masuk dlm perut.. nnti macam2 penyakit dapat.. "

Masa ni aku dh ketor2 tgn geram.. tp sabooooo..
dok skodeng balik tirai lg nie..
Tetiba dia suruh abah aku tgk penapis air BARU..
dia suruh budak lelaki tu amik dr kete dia..
sorang lg jantan masuk..
so jadik 3 org..
bukak folder tunjuk.. bla bla bla bla..
abah tnye rege..

Korang agak berapa???..

"

"

"

"

"

"

RM4800++  okehhhhhh!!!!!

Pompuan tu leh jawab ape tau..

"tapi penapis ni bagus pakcik.. dh xyah tukar2 lg.. pakai seumur hidup"

"lagipun pakcik bayar bulan2 je.. sikit je"

Kepala hangguk punyer budak.. sedap je ko cakap erk..
bkn ko yg bayar..

Aku pulak jenis x berani nk bersemuka dgn diorg..
so aku call abah aku dr dlm bilik.. huhuhu


"abah.. jangan beli.. diorg semua menipu.. mahal sgt sampai 4ribu.. 
esok2 dia dtg lg suruh tkr lg.. sampai bila x habis "
aku ni berseloroh.. abah senyap je..

Abah aku ni jenis susah nk dgr teguran aku..
sbb aku mmg duduk sekali dgn mak abah.. dari kecik sampai dh kawin ni..
abah dh lali kot dgn aku..
at last aku report kt adik lelaki aku kat shah alam nun..
adik aku terus call abah.. hihihi..
Lama jgk dia cakap..

Ok.. dh sedap dengar..
abah cakap ke penjual tu.. sy x nak la..
mahal sgt..
pencen sy sikit je.. cakap abah..

Korang tau si penjual 3 ekor ni cakap ape..
"eh pakcik bayar bulan2 je .. rendah je bayaran dia.."
kurang asam keping punye budak.. x reti2 bahasa kan..
pehtu..
"kalau x pon.. pakcik amik yg RM2k++ nie.. murah skit bulanan dia.."

Aku pon keluar dari bilik..

"Mak.. maghrib nk habis waktu nie.. jom semayang"..

Semua budak2 tu senyap..
memula diorg nk tinggalkan je penapis tu utk abah pikirkan..
tp aku dok jeling kt budak2 tu..
then diaorg pon bungkus2.. and blah..


Kesimpulannya.. 
bukan aku x nk beli atau pakai penapis air..
tapi aku yakin.. budak2 tu menipu je lebih..
penapis air bukannyer jenama terkenal.. sampai hg RM4k++
dari dulu dia asyik dtg rumah aje..
dok promote penapis baru..
masuk ni dh kali ke 3 dia soh tukar..
banyak cantik muka dia..
aku tau.. selama ni abah aku mengikut aje..
so diorg memperdayakan abah..
cara diorg cakap pon aku x minat..
memaksa..!

lepas ni aku nk beli penapis air utk rumah nie..
yg ada jenama..
biar budak2 x berani lg dtg..
geram aku dibuatnyer!!!..




11 comments:

ieda said...

ekekek macam2 ragam penjual nie ..
hurmm susah juga kalau kita termakan pujukan mereka nie .. dah terlatihh zura .. , kalau mak dan ayah kita cair haruss melayang duit .. dukk tukar je

satu layie mereka kalau dpt masuk rumah , x sah kalau kuar rumah tangan kosong .. huhuh macam dpt bonus lahh kalau kuar dengan satu pembelian dari pelanggan nie ;)

pernah sekali , ada penjual macam nie dtg rumah mak akak , masa tuuu dia x masuk rumah layie .. awal2 ayah akak buat gaya org bisu dan pekak , konon x leh pahammm lahh .. ekekke last2 dia boring dan blahh ;)

Panglima Muda said...

salam , rumah pm tak pakai penapis apa pun. Orang sebelah ada le pakai penapis tu, nak belagak tunjuk kat kami penaps besar besar. Anak dia sakit demam jugak. Kesimpulannya orang berniaga memang kena buat macam tu. Contohnya pergilah sernis kereta.. apa orang bengkel cakap ... bahaya loo kena tukar.. padahal dia orang pun tak reti apa apa.

::Azura Rahman:: said...

Kak Ieda : itu lah masalahnyer kalau si penjual ni dtg time saya x de.. kalau ikutkan abah semua dia beli.. geram kt si penjual tu lah!..

::Azura Rahman:: said...

Panglima Muda : hahaha.. teringat kata2 suami sy.. dia dari kecik minum air perigi je.. hidup lg sampai skrg.. kita faham la dia meniaga kan.. tp cara dia salah.. memaksa dan mempergunakan org tua pulak.. geram!

bee2312 said...

saya tabik lah ayat solat maghrib tu...bior diaorang rasa segan sket ngn ALLAH tu..

Mama Iris said...

sama la mcm abah aiza kat kg tu..tinggal bedua ngan mak..dorg ada gak beli penapis air kt bdk yg dtg umah ke umah..byr bulan2..bapok mahal nye nak dkt 3k.

ida said...

salam..kak ida adalah agent coway water filter di kuantan. coway ni bukan MLM. mmg company fokus jual filter air and penapis udara. boleh tgk website company kt http://www.coway.com.my

baru ni kak ida buat roadshow coway kt bentong. ramai makcik2 and pakcik2 complain psl techno ni.mula2 amik filter lain pastu suh tukar pastu abis byr tukar lg.kalau mcm tu maknanya produk dia tk bagus la klau duk condemn produk sendiri keluaran sebelum ni.pelik betul.
water filter coway ni tapis guna system RO and keluarkan air panas,sejuk,suam.tkyah masak air or simpan air dlm peti sejuk dh.
coway ada sistem sewa-beli atau beli terus. so bayar bln2 RM110 tiap 2 bln confirm org dtg servis.kite autodebit bank or credit card bkn kutip kat rumah.klau nak suh cite psl water filter ni boleh lawat blog k ida jgk http://choosecoway.blogspot.com.
cuba google and tgk review customer2 coway.insyaallah semuanya baik2 sahaja.sbb after sales servis kami mmg tiptop. thanks dik

Anonymous said...

Saya dah lama tak balik kampung sebab tinggal luar negara.
hari ni saya balik, saya nampak ada water filter, saya pun tanyalah ayah beli kat mana.
Bila dia diam, tapi mak yang jawab, ada budak 2 orang datang jual tuari.. ayah kau hutang bulan2...
Saya yang pantang perkataan hutang, pun cepat2 minta receipt, invoive segala.

Product Kadyn.
Cari website yang tertera kat invoive, TAKDE. OK syarikat ni sah2 penipu. email pun pakai yahoo.com.

Harga $2,388? Munasabah ke? Saya yang bergaji pun tak berani hutang ribu2 ni. (Hutang rumah kerna terpaksa).

Soalan saya, product ni harga dia sebenarnya berapa?

Ella, Kota Tinggi

Anonymous said...

Adik saya penjual penapis air techno water ni.sape cakap produk dia tak bgs,sbb kami dkt rumah mmg guna penapis air techno water.Kalau rosak pe2,diaorg ganti tanpa perlu bayar. Biasalah penjual produk,semua produk pun saler akan cakap bagus,and akan condemn produk orang lain.it is normal bukan
Apa2 penapis air pun beribu2 gak,cth macam coway tu bulan2 RM 110.tanya brp tahun ikat,kalau 3 tahun cubalah darabkan. 110 x 12 x 3 = RM 3960.Belum lagi kalau sparepart dia rosak,brp rm.Kalau nak penapis air murah,beli la yang pasang dkt paip tu,rm 3 je kot.

orang dulu2 minum air perigi mmg la sihat.Orang skrg minum air ada klorin,patutlah cpt dapat kanser.Ada ke lagi air perigi sekarang dkt tengah2 bandar ni.

Kalau taknak beli,kan bgs direct ckp taknak beli.Senang je kan. People cannot read your minds okay.so,tak payah nak emosi2 and jatuhkan orang lain.Cakap je taknak beli.Lagi senang. Apa2 jenama filter air pun ada pro n cons and beribu2 harganya.

::Azura Rahman:: said...

Kepada si Anonymous

Siapa cakap produk Techno ni x bagus?... sy mempertikaikan sikap dan cara si penjual tu... dari awal menjual asyik dtg rumah suruh tkr model lain yg lebih mahal... berpada2 la menjual pon... target plak org2 tua.. haish...

For ur info.. dari awal2 lg dh cakap KAMI TAK BERMINAT NAK MEMBELI.. tp penjual tu degil x nk keluar dr rumah.. dr ptg sampai maghrib memujuk a.k.a memaksa abah saya membeli... ape ke hal derrr...!

Ikutlah nk pakai penapis air apa pon... who care!... tapi marketing dgn PR kena la bagus...

Ok dik non.. peace no war.. :D

Kechik Khairani said...

Nk berniaga xpela.tp jgn tipu dh la...kite pon jgn la sombong sgt salesman dtg umah tu.bkn jual dadah ke, gores n mnang ke..ckp pndai la, tp klu bli brg dgn cina kne tipu xperasan plk...melayu zaman skrg byk berguna la!!

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...