Saturday, September 11, 2010

Meriah ke RAYA tanpa anak???..

Assalamualaikum semua..
Semua tgh seronok beraya ye..
"rumah" masing2 sunyi sepi dik kerana masing2 blk kg..
aku jugak terkial-kial kt "umah" sendiri..
huhuhu..

Kejap tadi aku masuk blog Jaja..
terbaca entry Jaja yg NIE..

Dan aku terpanggil utk wat entry yg sama utk Jaja..
dan utk sesaper je yg sudi baca..
Masalah aku dan Jaja serupa..
dan mungkin ada lg beberapa blogger yg hadapi mslh yg sama spt kami..

ANAK..
semua org nak anak lepas mendirikan rumahtangga..
itu lah satu2nyer penyeri rumahtangga..
pengubat duka lara.. betul tak???

Setiap kali raya..
mmg terasa sgt sunyinyer biler x de anak..
ye lah.. Raya ni sebenarnyer seronok tgk anak2 jew..
belikan baju anak.. kasut anak..
tgk telatah anak dgn duit raya..
cakap pasal duit raya..
setiap kali adik beradik asben mengagihkan duit raya kt anak2 sedara..
masa tu diorg cakap..
"kami kumpulkan duit raya utk anak zura nnti ye"
sedihnyer......... ='(

23-8-2010 baru2 nie.. genap 8 thn aku kawin..
dan sehingga kini..
xde tanda2 aku mengandung..

Mesti ada yg bertanya..
x wat treatment ke?...
aku dh buat kt HTAA (spital besar kuantan)..
dari mula amik darah..
bg clomid..
wat sperm test kt asben..
amik darah lg..
and last sekali wat HSG..
HSG ni x-ray tiup fallopio (tol ke ejaan aku nie?..)

Semua result2 di atas adalah +ve..
last sekali Doktor tepuk bahu aku and cakap..
"Awak dan asben sihat.. maybe lom ada rezeki"..

Itu treatment kt kerajaan..
kt swasta aku lom cuba..
sebabnyer.. ada 2...
pertama.. korang sendiri tahu.. kos wat fertility treatment ni tersgt mahal..
maybe duit aku cukup..
tp.. lepas tu for sure aku sehelai sepinggang..
tu je simpanan yg aku ada..

kedua.. treatment yg plg murah ialah IUI..
iaitu amik sperm and masukkan dlm rahim (gitu laa lebih kurang)..
peluang dia doktor sendiri cakap kt aku..
dlm 20%-40%.. x smpai pon 50%

treatment yg mahal skit ialah IVF..
iaitu dia akan pilih sperm terbaik.. and dia akan pantau kesuburan si isteri..
biler telur dlm rahim isteri dh betol2 subur..
baru dia suntikkan masuk dlm telur tu terus..
and kalu x silap aku.. dia akan suntik beberapa telur..
sbb tu yg berjaya tu ada peluang dpt baby kembar..
yg ni peluang dia aku x pasti..
tp rasanyer lg tinggi dari IUI.. maybe around 50%-70%

Ni semua aku x pasti sgt ketepatan dia...
cuma mmg ada doktor cakap sendiri kat aku lepas treatment tu..
kalu awak bersedia hadapi risiko.. blh laa wat treatment tu..
bkn risiko ape..
risiko nk kecewa tu..
sbb dia cakap.. ada ramai patient dia yg terlalu mengharap..
patient ingat treatment tu 100% berjaya..
biler buat dua tiga kali gagal..
diorg jadik tertekan..
dan ada yg terus tekanan jiwa..
ni cerita benar kata Doktor tu..

Aku sendiri bkn spesis kuat semangat..
mudah sgt memikir and mudah stress..
jadiknyer aku lom bersedia..
kena pulak treatment melibatkan duit yg bnyk..
kalu gagal dah tentu berganda kekecewaan tu..

Kesimpulannya di sini...
aku dan kawan2 yg senasib bukan x nk anak..
kami nk jugak merasa loya masa mengandung..
nk jugak merasa doktor check perut..
nk jugak merasa baby menendang perut..
nk jugak merasa sakit blkg yg amat..
nk jugak merasa bengkak kaki..
nk sgt2 merasa sakit bersalin..

dan paling kami nk jugak merasa..
membesarkan anak..

So mohon budi baik semua..
jgn laa keluarkan kata2 sindiran kepada org2 spt kami..
kami ada hati dan perasaan..

Utk yg sgt2 memahami..
terima kasih diucapkan.. berat mata memandang berat lg bahu memikul..

"selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir batin"


post signature

post signature

16 comments:

JaJa'Z said...

senasib la kita kak..hanya yang tau saja memahami..kerana yang tak mengalami belom tentu merasai sendiri..rasa nak menitis jek air mata ni baca entri akak... :(

noir said...

me n missus waited hampir 3 thn for our 1st child. tak lah lama sangat tapi kami berkesempatan mengalami 'stress' tiap hari ditanya bila nak ada anak? tak sunyi ke? blah, blah, blah.

for me, segala ketentuan adalah hak allah and if we go back to basics, eid fitr is 'return to fitrah'. our victory jika sempurna puasanya dan bukan tentang ada yang kita ada.

i pray that you'll soon be blessed with children...insyaallah

selamat hari raya idilfitri

ijayuji said...

Salam kak zura, doa kita pun buat akak n hb jugak, tak pe lah belum ada rezeki lagi, dan DIA tahu apa yg terbaik buat hamba2nyer..Pedulikan kata org kak, kalau tuhan dah bg rezeki tu nanti berganda ganda rezeki akak di kemudian hari insyaALLah, jgn sdih2 ya kak kita pun sedih.. tp lain pulak yg kat luar sana keja membunuh bayi jerr.. sedih betul.. Salam aidilfitri buat akak n hb:-)

kakchik said...

Assalamualaikum Zura. Kita serupa. Kakchik pun kini 8 tahun berhari-raya berdua saja. Sudah lali orang kata pasal takde anak ni terutama bila balik kg mertua. Macam2 yang pedih2 didengari. Hanya Allah tempat mengadu nasib. Insyaallah segalanya atas ketentuan Dia juga.

Salam ukhuwwah.

p/s: Tahniah ya Zura sebab menjadi Follower Keluargaku Sayang ke-500.

K.Nor said...

salam zura.. sabar ya.. mmg gitu la kebiasaanya.. mulut manusia tak leh nak tutup... org sedap mengata tp tak kena atas batang hidung sendiri atau keluarga rapat sendiri, takkan tau camna rasa.. ikut sedap mulut jer nak mengata..mudah2an Allah makbulkan doa zura dan suami.. mudah2an suatu masa nanti zura akan miliki juga anak sendiri.. sebenarnya benda2 camni tak leh stress.. makin kita pk sgt makin stress.. makin sperm atau telur jd tak subur.. tabahkan hati dan istighfar banyak2 ya..

BabyBatriesyia aka NINA said...

Selamat Hari Raya zura.....

Jgn pk2 sangat ya zura.....sabar dan tabahkan hati....sedih lak akak baca.....ini sumer dugaan tuhan.....yg penting kita redha je....ada anak ke tak de ke itu bukan le pilihan kita....sumer urusan tuhan.....ada sebab kenapa tuhan tangguh-tangguhkan setengah perkara kepada kita.....baikkah atau tidak....kita tak tahu.....kena banyak2 sabar dan let go kesedihan tu....hari baik bulan baik nih tenangkan hati ya.....

::Azura Rahman:: said...

Jaja - sabar ye Jaja.. apepon jadik kite kena sabar.. tu je perkataan yg akak pegang dari dulu sampai skrg..

::Azura Rahman:: said...

Noir - thanks 4 d' doa.. 1thn.. 3thn.. atau 8thn.. sama je stress dia kan..?.. neway congratulation for ur 1st baby.. sure kiut miut cam mummy dia... =)

::Azura Rahman:: said...

Ika - thanks dik.. tu laa.. bnyk sgt kes buang bayi skrg nie. sakit ati akak tgk.. baby comel2 plak tu.. huhuhu..

::Azura Rahman:: said...

Kak Chik - ye kak.. hanya Allah tempat mengadu.. sama2 laa kita berdoa ye kak.. and thanks a lot utk pemenang give-away follower ke-500 tu.. suka sgt.. =)

::Azura Rahman:: said...

Kak Nor - Iye kak.. zura cuba dan cuba utk elakkan stress.. masih ikhtiar control emosi.. insya-Allah... thanks kak nor

::Azura Rahman:: said...

Kak Nina - Akakkkkkkkk.. Selamat Hari Raya kak.. mohon ampun maaf ye kak.. kalu ada terlanjur kata selama nie.. huhuhu.. thanks kak nina.. love u..

ladyila said...

huhuh..kita senasib kak. tersgt stress sekrg mertua asyik bertnya bila balik kg..xtahu nak elak macam mana.dari tutur yg keluar macam kita yg bersalah sorg..huh padahal kekurangan dalam rumah tangga kita xkan nak cerita merata2 tersgt tension kak..kekdg rasa macam xnak balik kampung tapi bila mengenangkan org tua xbaik pulak...hati perasan kita xder yg nak paham..huhuh

Farra said...

sdey sgt sy baca entry ni...kak sabar yer..kuatkan semangat...ee geram la ngan mulut2 org yg tak faham tu...insyallah mudah2an tak lama lg ada la rezeki akak dan suami..

Love Balqish said...

Zura... sape yg pandai2 mengata tu.. Ini semua aturan Tuhan. Bukan aturan kita sebagai hambanya.. Aku doakan satu hari nanti impian kau dimakbulkan Tuhan.

elly hamzah said...

sabar je lah zuera. manusia mana penah reti faham masalah org. bila lom kawen, derang sibuk tny bila nak kawen, bila dh kawen..xde ank, derang tny bila nak dpt anak!huh!klo dok layan semua2 soalan ni..seksa diri sendirik!so..anggap je ujian ni utk ko dan kawan2 yg masih blom dpt anak..org lain ujiannya pon ade..cuma maybe x sama..

u can do it!sabar sabar dan sabar..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...