Showing posts with label brownies. Show all posts
Showing posts with label brownies. Show all posts

Sunday, April 29, 2012

Marble Cheese Brownies (again)

Assalamualaikum..

OK.. entry last yg stok minggu lepas punyer..
eh yeke last...
rasa cam ada lg satu.. isk.. 

Marble Cheese Brownies..
minggu lepas saja ntah brp bijik aku buat..
sampai habis stok butter kt umah.. hahahaha..

Pada aku.. brownies ni mmg ramai peminatnyer..
maybe sebab gabungan cheese dan choc tu..
mmg kick kan?.. =)

Aritu ada la sekali..
aku buat jual slice kt office brownies nie..
sbb kebetulan kt umah ada bekas plastik tu..
sedang elok je potong and muat dlm bekas tu..
RM3 je aku jual satu slice..
murah kan?..
sebab aku jual seloyang 10"x10" pon dh murah..

Adoi.. aku sendiri yg silap..
sbb aritu aku stop baking.. lama jugak..
then bila start balik.. aku guna rege lama..
sampailah ada member baker tegur..
brownies tu skrg harganyer mencecah RM65 seloyang..
wow.. aku pon google..
ye lah.. semua dh naikkan rege brownies tu..

Padahal aku beli brg2 baking..
bknnyer aku x tau rege semua dh naik..
aku ni spesis x sampai hati nk menyebut rege..
customer ni diorg x tau kenaikan harga brg2 baking nie..
yg diorg tau.. dengar harga naik je.. dh merungut..

Aku beli cream cheese baru ni.. 
bapokkkk la mahal 
(bapok tu bunyi asal bapak ye.. bukan bapok auww tu)
aku buat servey kt satu page utk bakers malaysia nie..
rata2 semua murah.. yg aku perasan Kuantan dgn JB brg nyer mahal..
mencik tau.. ape dosa warga Kuantan.. huhuhu

Sebab tu bab2 harga kek dan sewaktu dengannya..
customer x leh compare..
tgk stok mana dia beli..
ada sesetgh bakers.. suka turun KL beli brg..
cam aku setakat seminggu sekali je order..
x padan nk turun KL.. huhuhu..

Apa pon.. aku terpaksa naikkan harga..
maybe bermula 1st May nie..
sorry customer ku tersayang.. yg kebanyakannya kawan2 pejabat sendiri
kalau sy x naikkan harga..
sy kena keje kt jabatan kebajikan masyarakat ler jawabnyer..
TQ utk yg memahami..
love u all ketat2.. =D

Ok dah.. dah..
kita tgk calon2 bagi kategori brownies paling seksi..

calon-calonnya ialah... jeng jeng jeng..
 
 
Resepi di SINI
Entry lain di SINI

Monday, March 7, 2011

Marble Cheese Brownies~

Salam..
Ku buat bronis nie..
utk dibawa ke majlis hari lahir anak member aku..
majlisnyer ari sabtu malam..
arini br ada kesempatan nk upload bronis nie..

Dh ramai pernah mencuba..
x susah dan sedap..

  

Resepi aku guna Kak Rinnchan punyer..
dh ramai yg dh cuba..
and diorg wat lg kemas..
aku ni x kreatif.. tgn x berbedung.. huhu..
Aku copy paste resepi kt sini erk..

izinkan zura ye Kak Rinn



MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.



Kat fotopages Kak Rin ada ditunjukkan step by step nk wat bronis nie..
nk lebih paham..
rujuk SINI

Tuesday, December 8, 2009

Lauk pauk and brownies lagikkk..

Ini menu lunch semlm... tp br nk upload arini... x plan pon dari awal nk masak siput ni.. tp abah plak g beli kt pasar.. so kena laa masak jugak... sbb rasanyer siput ni x sedap biar lelama kan... nk bersihkan siput kena betul2... kalu dak berpasir laa kuah kuning tu nnti.. sbb tu aku lebih suka masak sendiri lauk siput sedut ni dari beli kt mana2.. sbb kite x tau camner diorg basuh...

Siput ni mmg yg aku tau masak lemak cili api je... menu lain aku x tau.. ekeke.. ada cadangan lain?? kot2 aku leh try plak lenkali..

Siput ni mmg yg aku tau masak lemak cili api je... menu lain aku x tau.. ekeke.. ada cadangan lain?? kot2 aku leh try plak lenkali..

Next... ni lauk malam ni tadi... dh x de idea nk masak ape.. so aku masak je ayam kicap and sayur campur... semlm g carrefour beli brocolli dgn capsicum.. so rasa nyer mmg ngam laa kalu masak sayur campur... kalerful..

Seterusnyer.. lepas dh siap makan malam.. dh siap kemas dapo... ku adun plak marble cheese brownies lagik... rakan lamaku masa sama2 sit SPM dulu tempah.. katanyer kawan dia yg mengidam.. tgh mengandung.. huhuhu.. sian plak kalu x buat... nasib baik laa tghari tadi aku kuar dgn laki aku g beli brg2 baking nie.. kalu dak x dpt laa nk buat...

Aku mmg x simpan stok bnyk.. sbb aku jarang terima tempahan.. so kalu beli stok bnyk2... nnti buruk/busuk... rugi.. so biler ada tempahan br laa aku g beli brg2... that's why aku mntk jasa baik kawan2 supaya inform aku awal dari tarikh tempahan.. kesian kat aku.. nk prepare bahan2.. kalu last minute.. risau mood x de pastu kek/kuih x menjadik.. huhuhu...

OK.. setakat ni je laa ye.. x de ape yg menarik... ngantok sgt rasanyer...nk titunnn dahhh... bye



Wednesday, November 11, 2009

~again : marble cheese brownies...


Salam hari Rabu kawan2... nothing special nk story mory kt sini... konon apply cuti nk berholiday jauh... tp cuaca kt Kuantan ni asyik hujan je.. risau plak nk ke tmpt2 tanah tinggi ni... kang tanah runtuh x pasal2 aku terperangkap kt sana... huhuhu... tapi hari ni cuaca panas elok plak.. mmg saje laa x nk bg aku bercuti.. sabau je laa.. x pe URL ada lg.. leh cuti lagik.. ekekeke... lgpon bebudak dh exam.. means keje dh kurang..

Ini tempahan dari IKA..bekas budak praktikal kt opis aku.. dia tempah seloyang terus... so ku x dpt nk posingkan brownies ni sekeping2.... masih cacat lg marble aku tu... tgn x berbedung gamaknyer payah sgt nk wat garisan lurus... ekekeke...


Ok... nk mengadun cheese tart plak... ramai menempahnyer... insya-Allah Jumaat ni aku bawak cheese tart & marble cheese bronis ni utk jualan kt opis.. saper nk beli angkat keyboarddddd... =)

Tuesday, October 6, 2009

Marble Cheese Brownies

Aku terjatuh chenta pandang pertama pada Marble Cheese Brownies kt blog Kak Nor... mendorong aku utk mencuba... memandangkan stok cream cheese masih ada... so ku adun satu loyang... percubaan kali pertama ni... risau x menjadik... tapi alhamdulillah.. pada pandangan dan rasa tekak ku... kira menjadik laa... camner Kak Nor? Lulus ke zura wat bronis nie??? ekekeke...



Kalau mengikut resepi asal... kena guna loyang 10x10 tapi zura x de loyang tu... hanya ada loyang 9.5"... so adunan ku tebal dan dpt skit je lepas potong... ku potong 2.3" setiap pcs... so hanya dpt 16pcs sahaja...

Mengikut kajian aku... bronis ni lg mahal dari cheese tart... sebabnyerrr... bahan utama pada kedua-dua resepi mmg sama iaitu... sebuku butter dan sebuku cream cheese (setiap buku berat 250g)... hasilnya berbeza... cheese tart dapat 24pcs tapi bronis ni dpt 16pcs sahaja... Cheese Tart menggunakan 2 biji telur sahaja manakala bronis ni guna 4 bijik telur...

Kesimpulannya, aku terpaksa menjual rege Marble Cheese Brownies ni lebih mahal skit dari Blueberry Cheese Tart... harap kawan2 memahami... kengkadang sukar nk meletakkan hg bagi sesuatu kek/kuih... sbb kastemer x penah tau hg pasaran bahan2 kek... dan kastemer x tau betapa sukarnya aku nk mendapatkan stok bahan2 tu. .. kalu di Kl semua bahan ada... jgn kata bahan... packaging dia pon cantik2 and murah... kt Kuantan... nk beli plastik nk packing tu punyer laa mahal giler... plastik nipis and kecik dia kira 20sen sekeping... mahal oooo... tapi org cakap kastemer is alwayz rite... leh guna ke kata-kata tu??? huhuhu..

Note: Atas permintaan ramai.. zura copy paste kan resepi dari blog kak nor kite tu... halalkan erk kak...

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.


Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...