Wednesday, February 22, 2012

Shahputra Team Bulding 2012~ & My 1st Giveaway..

Assalamualaikum...

Dh lama peram citer pasal team building nie..
kena citer jgk sementara otak masih ingat lg nie..

Kalau mengikut sejarah sejak bekerja di Shahputra..
team bulding pertama ialah di Awana Kijal, Kemaman...
tapi team bulding yg tu more kepada internal activities je..
lebih kepada motivasi la kiranyer..

Then.. team bulding ke dua.. di Taman Pertanian, Kuantan..
yg ni pada aku lebih adventure..
tido dlm khemah.. byk xtvt dlm hutan.. LDK.. kawat.. dan sebagainya..

And latest team bulding adalah yg aku pergi baru2 nie..
di Agro Semuji Resort..



....................................................................


Hari pertama, 10hb Feb jam 8.30pg.. kami semua berkumpul di perkarangan Shahputra..
ada yg menaiki kenderaan sendiri..
tapi aku memilih utk menaiki bas yang disediakan..
sekali sekala naik bas ramai2.. syok woooo... hihihi..

Jarak dari Shahputra ke Agro Semuji x jauh mana...
rasanyer kurang lebih 1 jam perjalanan kot..
sampai saja di sana.. kami berkumpul di dewan..
setelah dibahagikan kumpulan2.. kami diarahkan utk mengambil bahan memasak..
ye.. kami kena masak sendiri..
makan pg.. tghari dan malam.. 

Ni bahan2 yang diberi :
4 bungkus mihun
2 paket tomyam pes
2 paket perencah bihun goreng
30 biji Telur
8 tin sederhana kecil Sardine
Sebungkus Ikan Bilis (anggaran 1kg kot)
Bawang besar (anggaran 13 biji kot - x kira pulak tp mmg sikit lah)
Bawang putih 2 labu
Kentang (anggaran 1kg kot)
Cili Boh seplastik - x tau nk anggar berapa gram
Asam Keping
Cili Padi Hijau
1 biji besar Kobis bulat
2 biji Karot
2 biji Timun
Lengkuas + Serai
1 paket kecil Serbuk Kunyit
1 paket kecil Garam
1kg Gula
Bbrp teh uncang dan kopi segera
1 paket Sos Cili
1 paket Minyak Masak
Sebotol Kicap Manis ABC
10kg Beras

Selain bahan memasak, kami juga diberi :
tuala kecil, lighter dan mende putih yg digunakan utk nyalakan api tu (ape ntah nama dia)
1 periuk, 1 kuali, 1 senduk, 1 sudip , 1 jug air dan bbrp cawan melamine
Juga bbrp keping daun pisang..

Kenapa ada lighter bagai tu...?
Sebab kami kena memasak guna kayu api ye..
xde dapo.. xde tong gas..

Pinggan pulak guna polistrin yang diberi hanya bbrp keping utk 3 hari tu..
jadiknyer.. lepas pakai kena basuh la jawabnyer..
kalau idak nk makan atas ape...
sudu garfu semua tu tarakkk.. 
mmg kami merasa hidup susah la selama 3 hari tu..

So.. setelah mentelaah brg2 yg ada..
kami memulakan menu pertama kami...
oh ya.. bahan mentah diberikan ye.. 
iaitu..

"

"

"

"

"

A.Y.A.M

3 hari kami makan ayammmmmmm je.. hahahaha..
nasib baik diorg x suruh pi tangkap ayam sendiri.. sembelih dan cabut bulu..
haru biru jadiknyer.. hahahaha.. 

...............................................

OK... nk selit sekejap my first GIVEAWAY yang aku nk buat nie..
 tapi hadiah x seberapa..
saje suka2 nk buat..
harap ada yg sudi join.. ;)

Giveaway aku simple dimple sgt ye..
xyah la nk follow2 bagai.. x kisah pon..
xyah nk wat entry bagai... x kisah pon..

~korang just nyatakan jawapan kt ruangan komen kt entry ni je..
letak la sekali nama dan link ke blog korang..
blh la aku jenguk2 korang nnti2 kan.. ;)

~Dan aku nyatakan terus ape hadiahnyer...
so kalau korang rasa nak hadiah tu.. blh la join..
if korang rasa.. "eleh.. x best langsung hadiah dia".. so x yah la join erk..

Hadiah utama: 1 set Tepung Goreng Rangup

2 x Hadiah kedua : Serbuk Cheese 200g

2 x Hadiah saguhati : 3 kupon Rasamas
Rasamas A
Rasamas B

~Hanya warganegara Malaysia shj yang layak menyertai GA nie..
aku x reti nk uruskan pos jauh2 nie.. huhuhu..
lgpon ni GA pertama.. kita kasik org Malaysia dulu erk.. hihihi..
dan.. warning awal2 ye..
warga kerja Shahputra dilarang join.. 
sbb korang confirm tau menu ape kan.. hahahaha..
termasuk sedara mara adik beradik korang pon x boleh.. sorry guys..
bg la chance kt feminat aku nk join.. hahahaha..

So.. ini soalannyer......

drumroll pls...



"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"


Dari bahan2 memasak yang dinyatakan di atas... saya telah memasak 2 jenis menu..
apakah menu tersebut?..
 Hadiah utama~ jawapan paling tepat dan pantas   

Hadiah kedua & saguhati 
~ sy akan kumpulkan jawapan yg betul
dan
pilih secara random.. mengikut turutan ye..
1st dan 2nd terpilih dapatlah hadiah kedua ..
3rd dan 4th terpilih dapatlah hadiah saguhati tu..
*hadiah akan dipos menggunakan pos biasa

Tarikh tutup adalah pada 26hb Februari 2012

~~~~so selamat mencuba~~~~

5 HADIAH DISEDIAKAN
TAK SALAH JIKA ANDA NK MENCUBA.. MANA TAU REZEKI.. 

*opsss lupe nk pesan.. hanya dibenarkan menjawab SEKALI sahaja ye.. :)

16 comments:

nanonano said...

nakg rasuah kak ieda jap suruh bg jawapan, hahahha :p

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak cuba ehh zura..
1) tomyam ayam
2) telur dadar

~ Secantik hati ~ said...

1) tomyam ayam
2) bihun goreng..
chup!!..nk teka bnyk kali boley ke??hihihi

Azmi Rahman said...

murtabak daging!

tun_telani said...

tun pun rasa akak masak tom yam ayam dan telur dadar. hihi.. menu standard kalau camping ;p

tun_telani said...

ps: nk hadiah nombor dua.. kui kui.. buleh demand pulak ye ;p (kt bintulu xde rasamas ye..)

Mas said...

nak try gakk la...

telur dadar
bihun tomyam

Mas said...

akakk satu lagi jawapan...he3

aci takkkkk

nakk jawabbb gakkk...
janji paling tak pun..
saguhati pun tak pe..he3
tapi klu boleh...
nak la yang no 1, 2 @ 3...he3


satu lagi menu :

SARDIN

ijA said...

ija says

1) sambal sardin
2) Bihun goreng

jana love cake said...

nak cuba gak
mihun goreng singapura n ayam masak merah/ palembang

cg zue said...

Cg zue pun nak try jugak lah nasib .... kalau kat sekolah bawak budak2 pi camping menu ni lah yang famous ...
1. Sambal tumis ikan bilis
2. Tom yam ayam bercampur kobis dan karot

basyirah said...

I think kak masak menu ni .....

1. Telur goreng mata kerbau
2. Bihun goreng

usenee said...

saya pun nak cuba...

1)sardin
2)bihun goreng tomyam

JaJa'Z said...

nak gak cuba..fuh2..mintak2 dapat..

first: Sambal sardin..
second: Mihun goreng tomyam..

AchiqTepin said...

Nak cuba jgk..Ayam msk kicap dan ayam goreng berempah..

amy said...

sis...sy nk order jalapeno cheese tu..boleh pm kat fb saye.. Amy Alif atau email kat aniyz_adelya@yahoo.co.uk ..tq

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...