Friday, July 4, 2014

Lala Masa Serai

Assalamualaikum....

Selamat Berpuasa buat semua umat islam... alhamdulillah kita diberi peluang lg utk beribadah... semoga amalan kita diterima Allah...

Kebiasaannya... time puasa mmg dilema utk kaum2 wanita memikir nk masak apa utk menu berbuka... tol dak? Hihi....ada yg buat list menu terus utk sebulan... bagus2...

Saya? Ikut rasa dan mood... setakat ni ok lg... rasanya seminggu lg harus jgk kekeringan idea nk memasak... huhu...

Dh lama x makan lala.. aritu g pasar nmpk lala terus beli... padahal xtau nk masak ape... biasa ramai yg masak sambal... tp sy suka kelainan sekali sekala....so korek2 peti google... jmpa la resepi dari umah kak nor tersayang... mudah plak tu... apa lagi... zasssss ke dapo... kejap je siapnya... hehe....jom tgk resepi yg sy kopipes dr umah kak nor...

LALA MASAK SERAI
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
500 gm lala - dibersihkan dan toskan
3 batang serai - dipotong serong
3 ulas bawang putih - diketuk
1in halia - dipotong panjang
5 biji cili api - diketuk/dihiris serong
1 sb sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong bulat
daun bawang, tomato ceri/tomato biasa
garam dan gula utk perasa
2 sb minyak

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sebati dan masukkan lala. Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang lala berubah warna.
Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air.
Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.
Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih.

Selamat mencuba... 😉

Saturday, May 24, 2014

Ketam Telur Masin

Assalamualaikum. ...

Ni entry tertunggak... kalau bil letrik tertunggak mcm ni mau kena potong letrik kan... hehee..

Dah lama aim menu ni... mmg saya x pernah order kt kedai... bkn apa...takut kena basuh pinggan kt blkg kedai... huhu...

So aritu masa borak2 dgn member....borak plak psl menu ni... tnye la member yg dh pernah makan... mcm mana rasanya....kata mereka mcm butter prawn je... cuma xde juraian telur tu je... ermmm....mudah tu... jom cuba...

Ni hasilnya...

Wednesday, May 21, 2014

Sambal Jawa~ org bukan Jawa pon suka

Assalamualaikum....

Tenggelam timbul entry blog ni... hehe... jgn tenggelam terus sudah... huhu..

Kali ni nk kongsi dgn anda semua.menu kegemaran saya dan family... ratah pon sedap weh... nyumm..

Rasanya ramai yg tau cara buat sbb mmg mudah pon... namanya sambal jawa tp ramai org bkn jawa pon gemor menu ni.... hehe...

Ni cara saya ye... cara org lain x tau la sama ke idok...

SAMBAL JAWA

Bahan :
Tempe 》
Tauhu 》dipotong dadu dan di goreng
Kacang panjang - potong serong
Fucuk dan suhun - direndam
*fucuk tu hancur2kan bg kecik2... senang nk makan
Hati dan pedal - rebus dan hiris kecik2
Bawang merah, bwg putih dan halia - hiris
Cili hijau - potong serong
Cili kisar
Kicap dan sos tiram
Garam

Cara :
Tumis bawang merah, bwg putih dan halia hingga garing. Masukkan sesudu besar cili kisar. Tumis hingga cili masak. Masukkan sos tiram skit dgn kicap. Tambah air bagi berkuah skit. Masukkan hati dan pedal. Perasakan garam.

Kemudian masukkan kcg pjg, tempe.dan tauhu yg dh goreng tadi. Last sekali baru masukkan fucuk, suhun dan cili hijau. Gaul hingga semua rata dgn kicap.

Siap!

Thursday, May 8, 2014

Kerabu Perut Sempoi

Assalamualaikum....

Ini kerabu perut sudah masuk itu perut jugak... habis licin... hehehe...

Sebenarnya x plan nk wat kerabu... mmg xde dlm perancangan pon... perut lembu tu lebih dr masak lemak kuning aritu.... dh siap2 rebus pon....

Tghari tu dok memikir nk masak apa laaa... tetiba teringat ada baki perut lembu yg dh siap rebus... nk buat apa dgn perut tu.... asal google je resepi lemak kuning jgk yg byk....then kerabu..

Mcm mana nk wat kerabu kalau bahan x cukup.....haaa... aku bantai je guna apa yg ada.... mujur x mabuk.... hehehe...

Ni bahan2 yg aku guna ye...

Tomato, sos ikan,  bawang besar,  cili api, lemon dan daun ketumbar.

Aku hiris nipis2 bawang besar....potong cili api, tomato dgn daun ketumbar... gaul dgn perut lembu yg dh di rebus... perasakan dgn garam dan sos ikan.  Perah lemon.. siap..

Semudah a b c.... hehehe...


Friday, May 2, 2014

Krim Shaklee istimewa pelbagai guna - Herbal Blend

Assalamualaikum bloggers,

Herbal Blend ada sejenis krim yang juga merupakan killer product dalam rangkaian penjagaan tubuh Shaklee. Diuji secara klinikal untuk melembutkan kulit, mengurangkan kerengsaan dan sebagainya.

Musim2 panas ni... badan mudah naik ruam dan gatal2... haaa meh sapu herbal blend... mandi bersih2 dgn sabun dettol sebaiknya.... then lap kering2 terus sapukan herbal blend sampai serap ke kulit... sapu setiap kali mandi... insya Allah cepat baik.... ;)

Keistimewaan Herbal Blend ni, ia diperbuat dari tumbuhan, diuji secara klinikal dan yang penting tiada bahan kimia! Haruslah kita sedari, krim dan losyen kebanyakannya mengandungi bahan2 berbahaya seperti Paraben dan sebagainya.

Jadi bertukarlah kepada Herbal Blend sebelum merisikokan anak anda dengan carcinogen (penyebab kanser) dari krim lampin dan losyen mereka!

Sy suka sapu kt tapak kaki sebelum tido... kot2 la leh dpt tumit sehalus bayi... hehehe...

Ada yg berminat nk dptkan dgn saya... terutama yg berada sekitar Kuantan.. meh whatsapp/sms saya... leh dtg pickup terus sbb skrg sy ada ready stock... stock cepat habis kt shaklee ni... produk paling HOT!

Azura Rahman
SID : 1073170
019.9988.588

Sunday, April 20, 2014

Karipap inti kari ayam

Assalamualaikum. ...

Kalau dh favourite tu.... buat selalu pon x muak... hehe... puas hati makan kalau buat sendiri... inti leh boh padat2... :)

Resepi ni mmg aku dh pernah buat sebelum ni... pada aku ok....senang nk adun dan kulitnya rapuh... maybe sbb penggunaan tpg beras dan tpg ubi kot...

Jom tgk resepi...

Karipap Rangup
Copy dari blog Yati

BAHAN2:
500gm Tepung gandum
50gm Tepung Beras
50gm Tepung Ubi
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Majerin*
1/4 cwn Minyak masak* (* panaskan)
1 cawan air-tuang sikit demi sedikit
CARA2:
Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
Bahagikan doh kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kegemaran, tutup dan klim kemas2.
Buat sehingga habis. Goreng dgn minyak yg banyak sehingga garing.
Angkat dan toskan. Saya goreng guna api sederhana je. Karipap ni lebih rangup sekiranya di goreng 2 kali. Walau di goreng lagi, karipap ni tetap tak berminyak.

Untuk intinya... ikut citarasa masing2 la ye... inti sy ni guna isi ayam... tumis mcm biasa and boh la serbuk kari... sy guna gabungan ubi kentang dan keledek...

Selamat mencuba... ;)

Saturday, April 12, 2014

Nak kurus secara sihat? Meh sini... Dengar nasihat saya...

Assalamualaikum. ..

Semua org nk kurus terutama kaum hawa... tol dak? Nk kurus.... nk cantik.... semua nak.... :D

Skrg ni.... berlambak2 org jual ubat kurus.... siap ada jaminan lg.... harga2 pon mampu milik.....saper yg x nak kan kan kan.... hehehe...

Tapi wahai kawan2ku sekalian... anda yakin kah bahawa semua ubat2 itu selamat... plg penting ia tidak memudaratkan...?

Dan percayakah anda... anda boleh kurus dgn hanya makan ubat shj...? Mudah sgt kan...?

TAK ADA JALAN MUDAH UNTUK KURUS!!!

Ingat kata2 saya tu.... tiada ye... tiada... kalau ada tu... mesti something wrong somewhere.... bahan2 bahaya digunakan yg blh memudaratkan tubuh badan kita... anda nak ?

Jom follow sy utk ikhtiar turunkan berat badan secara sihat dgn produk Shaklee....insya Allah selamat... tp mcm sy kata tadi xde jalan mudah ye...

So produk Shaklee hanya membantu kita utk turunkan berat badan.... kita kena bantu diri kita utk cepatkan proses tu.... caranya dgn jaga pemakanan dan senaman... sy yakin kalau anda ikut cara ni insya Allah ada kesan positif... :)

Utk basic.... anda leh cuba Alfalfa dan Lecithin.... alfalfa berfungsi spt detox... cuci toksik dlm badan... lecithin pulak sebagai membakar lemak2 yg ada... dats why kalau anda bersenam dan jaga makan lecithin lg cepat buat keje...

Kalau ada masalah 'tangki' anda wajib amik Herblax... melancarkan proses pembuangan... :D

Insya Allah kita ikhtiar dgn cara yg selamat... kena istiqamah.... yakin dan usaha ye...

----------------------------------
*produk Shaklee insya Allah selamat dan halal... jom cuba.... whatsapp saya skrg! 019.9988.588

Karipap Pusing

Assalamualaikum. ...

Ya Allah cuaca sekarang... panas nauzubillah... dugaan Allah kan... aritu hujan tak henti2 sampai banjir besar... so x boleh la nk merungut2 sgt.... bersyukur dgn nikmat Allah yg lain... :)

Ni cerita aritu... dh lama.... hehe.. teringin sgt nk makan karipap.... aku mmg gemar sgt karipap.... maybe sbb dr kecik mak rajin buatkan.... tp yg jual2 ni kureng skit sbb payah nk dpt yg betol2 menepati tekak aku... huhu...

So apa lg... buat sendiri ler.... tp nk cabar diri cuba buat karipap pusing.... so godeh2 pakcik gugel and memilih resepi ini utk dicuba... thanks kepada empunya resepi.. :)

KARIPAP PUSING INTI DAGING
Sumber : http://rohaisha.blogspot.com/2012/11/karipap-pusing-inti-daging.html?m=1

Bahan-bahan:
Bahan A: (Doh minyak):
4 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/3 cawan minyak masak (saya terrr..tambah, disarankan ikut sukatan asal ye)
1/2 sudu kfc garam

Cara-cara:
1.Gaul tepung dengan minyak masak.
2.Masukkan campuran air dan garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati dan menjadi doh yang tidak melekit di tangan.Apabila adunan sudah jadi doh jangan lagi ditambah air.
3.Bulatkan bebola-bebola kecil.(Buat 8 bebola)

Bahan B: (Doh shortening/ lelemak sayur)
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar shortening

Caranya:
1.Gaul dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekit.
2.Sekiranya adunan belum menjadi doh, tambahkan shortening.
3.Buatkan bebola-bebola, lebih kecil dari doh minyak.
4.Buat 8 bebola kecil.

Utk inti aku buat style aku je... inti biasa je...

Mmg senang je sebenarnya buat karipap pusing ni... ingatkan susah sgt... hehe... korang wajib cuba ye...

Tata

Thursday, March 6, 2014

Produk paling hebat dan hot ~ ESP Shaklee

Assalamualaikum. ..

Promosi Shaklee bulan Mac ni mmg betol2 buat org gila.... hihihi...

Kenapa lah sampai giler tu...?

Mau tak giler... promosi ESP weh...!!! Ramai pengguna2 tegar ESP menggila dgn promosi ni...

Sebab...?

Beli 6 canister... tp dapat 7 canister... sbb apa...sbb promosi BUY 6 FREE 1...

Apa lg yg buat ramai gila..?... beli set promosi je...terus automatik spt keahlian percuma.. diulang sekali lagi.. PERCUMA!!!

Ada lagi yg membuatkan ramai giler.... haaaa.... terus dpt bonus pertama okeh... saper nk bagi...?

Fuyyyoooo... dasyat penangan ESP kan?... nk tau apa lg blh buat korang giler..?... harga dia sgt sgt sgt murah k... nak tau..? Cepat email/call/whatsapp sy sekarang.... confirm murah...confirm anda happy... ;)

Saturday, February 8, 2014

Jom meroti pulak... ;)

Assalamualaikum...

Salam hari sabtu buat semua... time2 cuti ni la plg sibuk kan.. walaupon x keje.. time ni la nk mengemas rumah... membasuh baju... memasak (waktu keje pon memasak jgk.. hehe..)...

Itulah rutin kita... tanggungjawab dan rasa kasih sayang kita pada keluarga... tol dak..?

Ok.. just nk share hasil meroti aku sejak dua menjak ni... dh naik 'sheikh' plak meroti skrg ni... hehe...


Resepi Roti Manis
Credit to Liza Othman

Bahan-bahan
  • 1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm
  • 500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
  • 40gm susu tepung
  • 100gm gula kastor
  • 11gm yis atau sepeket yis 
  • 80gm marjerin@butter
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil bread improver 


Cara saya yg menggunakan mixer heavy duty.. masukkan semua bahan kecuali air dan telur....setelah sebati baru masukkan adunan air dan telur... adun hingga elastik... ;)

Thursday, February 6, 2014

Malas nk makan vitamin tapi nak sihat?... VITALEA jawapannya..

Assalamualaikum,

Bulan Februari adalah bulan untuk si hijau VITALEA...


 Pernah dengar multi vitamin?..

mul·ti·vi·ta·min
ˌməltiˈvītəmən/
adjective
adjective: multivitamin
  1. 1.
    containing a combination of vitamins.
    "a daily multivitamin supplement"
noun
noun: multivitamin; plural noun: multivitamins; noun: multi-vitamin; plural noun: multi-vitamins
1.
a pill containing a combination of vitamins

Haaa.... ia adalah kombinasi vitamin-vitamin... vitamin apa ada dalam multivitamin SHAKLEE?... jom tgk..

  1. Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat*Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem  imunisasi*
  2. Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*
  3. Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*
  4. Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*
  5. Magnasium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*
  6. Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*
  7. Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasi secara komprehensif dan sangat seimbang. Tablet Vita-Lea ini disaluti serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. 

Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas larut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

-----------------------------------
AZURA RAHMAN
SID : 1073170
019.9988.588

Thursday, January 30, 2014

Promosi Alfalfa ~ jom rembat... murah tak masuk akal

Salam....
Tepuk2 pp tu... ini bukan mimpi tp kenyataan! ... promosi Alfalfa dh sampai ke penghujung... sempat lg nk order dgn sy skrg...
Saya bermurah hati nak bg free gift jika anda beli mana2 set yg mengandungi Alfalfa...
Dah la murah..... dpt lg hadiah.... waaaah untungnyaaaaa.... lai lai lai... order segera... whatsapp/sms laju2 sekarang!!!

Wednesday, January 29, 2014

Bagus ke Alfalfa Shaklee?

Assalamualaikum...
Ramai lg x tau kelebihan Alfalfa Shaklee... jom kita tgk....antaranya...
TERKENAL UNTUK MERAWAT 3A:
• Arthritis
• Asthma
• Allergy
BERKHASIAT UNTUK MEMBANTU MASALAH:
• Penyakit Usus (Colon disorder)
• Buah pinggang
• Kencing manis
• Melawaskan usus
• Ulcer
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera
MENGANDUNGI 8 ENZIM YANG BOLEH MEMBANTU MASALAH:
• Penghadaman
• Pencernaan
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa
TERKAYA DENGAN KLOROFIL YANG DAPAT MEMBANTU MASALAH:
• Gastrik
• Penyakit kulit (Eczema)
• Kurang darah (Anemia)
• Sembelit
• Badan, nafas dan kaki berbau
Anda ada masalah spt di atas... segera dptkan Alfalfa sbg usaha utk ikhtiar....promosi lg 2 hari shj.... ;)
Azura Rahman
019.9988.588

Friday, January 24, 2014

Tawaran istimewa khas utk anda!

Assalamualaikum. ..
Saper nk free gift???...
Dengan setiap pembelian set kurus budget ini..anda layak menerima free gift istimewa dr saya...
Tawaran yg sgt hebat kan?  Harga set murah... dpt lg free gift..
Berminat? ....sms/whatsapp sy skrg!!!
019.9988.588
SID : 1073170
;)

Sunday, January 12, 2014

Roti Naik~ percubaan yg tidak mengecewakan

Salam...

Alhamdulillah kali ni percubaan ku membuay roti betol2 berjaya... tapi masih byk perlu diperbaiki... :)

Terima kasih kt Yatie sbb zura guna resepi kt blog Yatie.. kali ni aku menggunakan BM.. just buat 1/2kg tepung shj.. lepas ni dh boleh wat byk2... hehe..

Roti Naik

Bahan-bahan:
1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm
500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
40gm susu tepung
100gm gula kastor
11gm yis atau sepeket yis
80gm marjerin@butter
1 sudu kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver

Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.

Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1 1/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.

Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50gm setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi. Gliss roti dngn susu tepung yg di bancuh dngn sedikit air di permukaannya.

Jika suka taburkan gula kasar dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.

Monday, January 6, 2014

Set Bajet Shaklee

Salam...
Kadang2 kita nak sgt beli supplement utk sihat kan... tp masalah kewangan menyebabkan niat kita terbantut.. huhu..
Dengan Shaklee.. anda boleh sihat dgn bajet yg ada... jangan risau.. sy blh aturkan set2 yg mampu milik dan dalam masa yg sama anda boleh sihat... insya Allah... dengan izin Allah jua..
Perlu diingatkan... setiap kandungan Shaklee boleh tahan sehingga 4 bulan bergantung kpd pengambilan.. so di situ aje dh jimat...
Kita x perlu nk amik semua jenis supplements. .. memadai yg asas dan penting dulu...
Meh whatsapp sy... sy blh bantu anda.. jgn risau.. 019.9988.588 ... ;)

Sunday, January 5, 2014

Harga paling mantop utk Alfalfa Shaklee

Salam...
Semakin hari kita semakin dimamah usia... kadar metabolisma juga semakin menurun... mcm mana nk kekalkan kesihatan kita?
Selain dr menjaga makan minum... kita juga digalakkan mengambil supplement yg bagus... insya Allah dpt membantu kita kekal sihat... jom amalkan pengambilan alfalfa shaklee secara berterusan...
Skrg tgh promosi hangat... nk dptkan harga murah... meh whatsapp sy cepat... ;)

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...