Wednesday, December 1, 2010

Sup Ikan Merah

Pe kabar semua..
Dh lama rasanyer x letak entry lauk pauk kan..
asyik entry membebel jew..
ahaks.. ^_^

Semlm abah ada beli ikan merah..
mak masak Asam Pedas utk dijamu kepada abangku, Angah..
yg br balik dr Mekah..
betapa sayangnya seorang ibu pada anaknya kan?..
walaupon keadaan mak yg lumpuh sebelah badan pon..
masih bergagah kt dapo siapkan asam pedas peberet Angah..
*sob*sob*

Ok.. x mau sedih2..
(padahal diri sendiri yg sedih
sbb sambil taip sambil dengar lagu Ayah dan Ibu by Sudirman.. huhu)

sambung citer...
so ada la lebih 3 keping lagi ikan merah..
kat umah ni kalu ikan merah akan dimasak 2 jenis jew..
asam pedas dan sup..
tp dgn syarat kena ikan segar dan jenis yg lembut

Ikan merah ada gred ke erk?
sbb aritu org jual ikan tu ada cakap..
yg gred A mahal skit but isi confirm lembut..
kalu yg gred B pulak.. murah skit but isi dia keras bile dimasak..
So carik laa yg gred A.. sbb lg sedap isi dia..
but carik laa yg fresh ye..
ikan merah ni kalu beli yg dh lama.. hanyir and x sedap langsung..

Dan akhirnya ini laa hasilnyer...

Sup Ikan Merah

Bahan2:-
3 potong Ikan Merah [cuci bersih dgn asam jawa]
3 ulas Bawang Merah *
1 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia * hiris halus
Kulit Kayu Manis
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
1 sudu besar Serbuk Sup Adabi
6 batang Baby Karot *potong kecik2
Air secukupnya

Cara:-
Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga.
Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan serbuk sup.
Kacau rata hingga garing
Masukkan air dan tunggu hingga mendidih.
Masukkan ikan merah dan karot.
Perasakan dgn garam. Siap utk dihidangkan.

Taburkan daun sup dan bawang goreng.

No comments:

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...