Sunday, December 5, 2010

Orange Butter Cake

Salam hari minggu semua..
ramai yg pergi bercuti..
bawak anak2 makan angin..
al-maklum ler.. cuti sekolah kan..

Aku jugak x plan ke mana2 pon lg..
walaupon x de anak..
nk jugak makan angin kan..
tp kalu ada anak lg best kan..
huhuhu..

Ok laa..
x mau sedih2..
hidup kena mau hepi..
betol?.. ^_^

Dari semlm.. rasa nk baking kek jew..
dh lama jugak aku x baking..
dok gentel cistat jew..
so beli laa buttercup..
nk wat kek butter..
kt umah ni mmg gemar sgt kek butter..
berbanding kek2 lain..
Lgpon aku plan nk bawak ke umah mertua skit..
dia suka sgt kek butter yg homemade..
kalu beli dia x gemar sgt..
so apa laa salahnyer menantu comel dia ni buatkan sekali sekala..
auwww.. comel laa sgt.. kah kah kah..

Aik.. dh melalut pulak..
ekeke..
ok teruskan..
so lepas dh decide nk wat kek butter..
dok memilih pulak..
resepi mana laa nk guna..
byk tol resepi dlm simpanan..
then godeh kt google..
ermm.. lom penah cuba resepi nie..
tp ramai yg dh cuba and bg komen yg sgt baik..
ape lagik..
resepi ni menjadik pilihan aku..

'

'

'

'

'

'

ORANGE BUTTER CAKE

sumber : Mamazieza

Bahan-bahannya:
300gm butter
300gm gula (aku kurangkan sukatan mnjadik 230g)
5 biji telur - tp utk putih gunakan 4 bj sahaja
320gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice (aku guna orange juice pulpy)
2 sudu besar sunquick
1 sudu teh orange paste (aku guna 2 titik orange oil)
setitik warna oren/kuning telur (x boh-biar kaler natural)
parutan kulit limau (x boh )

Cara-caranya:
1. Putar butter & gula hingga kembang dengan kelajuan paling tinggi
2. Masukkan telur satu persatu
3. Setelang kembang, masukkan tepung yg telah diayak dgn baking powder
4. Gaul rata & akhir sekali masukkan semua jenis jus & bakar.

Dan ini hasilnyer..

'

'

'

'

'

'

'

'

'

'

Hah!tgk tu.. bukti aku x copy paste gambo org lain..
dgn merekahnyer.. dgn boncit tgh2 nyer..
namun tetap menjadi poooojaan hatiku.. ekeke



Rasanyer?... mabeles amigos adios.. wallahhhh.. yummy...
mmg sedap gebus..
patut laa ramai yg dh cuba..
so saper2 yg minat kek butter..
resepi ni anda patut cuba..
Jangan copy paste resepi dan gambo je tp x cuba2..
muahahaha..

Bye.. nk makan lg kek dan lagik dan lagik..

*utk penggunaan telur tu..
maksudnyer gunakan 5 bijik telur kuning dan 4 bijik telur putih..

6 comments:

NoorMasri said...

bestnya...zura. macam terasa2 kat hujung lidah kesedapan kek tu.

aidah said...

Salam Zura,
sebelum tu nak gal dulu lah, hahaha. betul tu tak kisah lah kan kek kita macam gunung berapi ke, kek merekah ke apa ke, janji ikhlas dari hasil kerja tangan kita sendiri. Wah tergoda nampak kek yang gebu tu. Kek ni guna hanya putih telur je ke, kuning dia tak pakai ke?

katak_78 said...

dia moist tak?dia rapuh sgt ker?heheh..kena tanya sbb nak cuba!

K.Nor said...

zura, bingka akak bantat pun akak tayang, apa dulik. blog akak kan.. :)

lagi pun manusia mana perfect,takkan nak tunjuk yg jadi jer.. kalau tak jadi kita tunjuk dan beritau kat mana kita silap. ngaku kesilapan kita bukan tuding jari kat org lain atau kata resipi silap. kan kita kena belajar dr pengalaman.. tak la org kata, wahh hebat k.nor , semua buat menjadi jer.. kan.. tp yg penting, gambar kita!! kan.. kan.. :)

shetaq said...

salam, puan zura. macam menarik nih. saya nak tanya, bakar kek tuh guna suhu brapa, dan masanya brapa lama?

::Azura Rahman:: said...

salam puan shetaq..

tiap kali baking zura mmg x pernah ikut suhu dan jangkamasa membakar..

Suhu tu blh tgk size oven.. kalu besar rasanyer dlm 180 / 190.. kalu kecil rasanyer 150 memadai kot..

Jangkamasa nk masak pon kite blh agak... bile atas kek dh gelap sedikit.. agak2 dlm 40minit.. dh leh test dgn lidi.. cucuk bhgn tgh kek.. kalu x de adunan kek yg melekat kt lidi.. means dh masak.. kalu masih ada lekat.. bakar skit lg..

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...