Saturday, December 4, 2010

Ada yg menciplak lagik??.. Kesian kt sifu2 blogger yg terkena..

[antara resepi yang diCIPLAK]


Terdetik jugak nk buat entry..
pasal kes CIPLAK resepi dan gambar masakan..
huhu..

Ramai jugak yg terkena..
Hana.. kak ummi.. dayang jack.. kak nor.. mamafami..
jiya si penggembala kamben pon kena..

Maybe empunyer blog tu x rasa dia bersalah..
sbb katanyer tujuan dia create blog tu..
utk kumpul koleksi resepi utk rujukan dia..

Erm.. aku pon amik jugak resepi2 dari sifu2 blogger nie..
tp aku copy paste kt word and aku print..
sbg rujukan..
biler dipublishkan kt internet..
ia dh dikira..CIPLAK tau..
so hati2 dgn setiap tindakan anda..
walaupon anda letak sumber dari blog mana..
or at least jgn laa copy sekali dgn gambo2 tu..
itu dikira hakmilik mereka..
kalu dak buat ape laa diorg susah2 wat watermark..
Si jiya tukang buat watermark pon terkena jugak sekali
huhu..

Ni link yg menCIPLAK tu..
http://mamamas74.blogspot.com

Korang tgk dan nilai lah sendiri..
tepuk dada tnye selera..


NOTE : Ramai sifu2 blogger dh nasihatkan dia secara baik di sini.
Ini adalah cara yg terbaik kan?..
Bkn dgn melemparkan kata2 kesat kpd empunyer blog tu..
maybe dia sendiri tidak sedara bahawa ape yg dia lakukan itu adalah salah..
Blog pon ada undang2 dan etika..


Wallahualam


3 comments:

F A R Y N said...

kak..
bukan dia ada mention ke dia amik dari mana sume resipi2? lainlah kalau dia kata tu dia yg punya...

::Azura Rahman:: said...

vin.. akak wakil rakan2 blogger utk jelaskan ape yg berlaku.. aceli mende ni dh byk kali berlaku..

Akak dh nyatakan kt entry.. mmg dia dh nyatakan sumber resepi dari mana.. but dia x buat link.

Pd akak still salah.. maybe istilah CIPLAK x kena kot.. tp x tau nk letak istilah ape.. dia blh create blog utk rujukan dia but buatkan privatekan..

Men'copy paste' resepi blh diterima pakai lg.. tp men'copy paste' gambar2 sekali mcm terlebey sudahhh..

fufu said...

udah-udah le tu marahkan psl resipin gmbr kena compile kt blog orang. to be fair, dia ada juga kredit pd blog asal (tak curi tu namanye). cuma kalau nk kasi fair lagi, mungkin lg bagus bg link ke blog asal dan memuliakan lg si pemunya resipi dan gmbr.

napa la nk mrh sgt, sbb orang tak ramai pegi blog awak ye? tujuan asal disiarkan resipi kalian di blog pon mmg untuk org ramai baca, kan? bkn kira dah tercapai maksud ke? anggap jelah berkongsi-kongsi ilmu. amal jariah tu :)

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...