Monday, January 31, 2011

Roti Poket or Roti Nan

Ada org panggil roti poket..
tp pada bungkusan yg aku beli tertulis Roti Nan..
x kira laa roti ape yg orang panggil..
yg penting.. sedap sgt roti nie..

Memula aku buat.. edisi MALAS..
ekeke..
just goreng nugget..
then hancur kasar.. utk wat inti poket..
but this time..
atas nasihat si Jaja nie..
dia soh guna daging burger.. hancur2kan..
Ape lg aku pon buat..

Ni cara aku..

Goreng daging burger guna non-stick pan..
xyah guna mnyk..
then dh nmpk masak.. terus hancur2kan kasar2..
then pecahkan telur dan cincangan bawang holland..
hancur2kan telur tu..
cam wat scramble egg tu.. 


Gitu je la cara aku wat inti..
then sumbat je laa dlm poket tu bersama accessories lain..
salad,tomato dan timun...

Dan jangan laa lupe..
curahkan JALAPENO CHEESE bersama mayonis..
walllllaaaahhh.. sedapppp..

 
 


Selamat BerJALAPENO semuaaaaaaaaa...



Ring Of Fortune - PIZZA HUT


Ini bukan Lord Of The Ring ye..
 Bukan jugak Wheel Of Fortune tau..
tapi ... Ring Of Fortune..

Saper dh rasa??? Angkat kaki.. eh angkat keyboard.. huhu..
Sedap dak..
adeyhh.. pizza hut ni saje je mendera hati dan perasaan aku..
tadi check email..
ada pulak email promosi pizza hut nie..
bapok laa nmpk tersgt menarik giler.. (perghh ayat tonggeng terbalik)..
serius menggiurkan.. yumyyyy...

Jom pekena Pizza Hut..

"

"
"

"


Sunday, January 30, 2011

Ayam Bersos Plum

Semlm tgk kt 'rumah' Kak Nor..
terliur pulak tgk Ikan Sos Plum tu..
padahalnyer.. aku dh seminggu lebih beli sos plum tu..
kebetulan pegi pasaraya Eng Hong kt stadium tu ada..
terus grap.. walaupon x tau nk masak camner.. ekeke..

Memandangkan udang.. sotong or ikan tenggiri mmg x de kt umah..
aku menderhaka kt resepi nie..
aku tukar kepada ayam..
aci kan kak nor..

Hasilnyer...???..
mabeles gua cakap sama lu..
ekeke..
cuba lah kalu x percaya..
aku rasa masak dgn bahan ape pon ttp sedap..
seafood or ikan or ayam even daging pon maybe sedap..
leh cuba bahan lain pulak lepas ni..

Cara dan bahan pon simple..
cuma tang capsicum tu aku ommit ler sbb x de stok..
ganti dgn lada merah dgn lada hijau..
and ikut cam kak nor jugak..
tambah beberapa bijik cili api kasik kaw skit.. ekeke..

Mntk izin Kak Nor dan CMG ye.. copy paste resepi..

UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.





Ramai yang x kenal dan x jumpa lg SOS PLUM ni kan..
sini aku ada snap gambo..
so selamat menggeledah di pasaraya ye.. ekeke..



Saturday, January 29, 2011

~Nasi Ayam

Assalamualaikum semua..
petang2 gini mata kuyu je rasa..
kena pulak cuaca kt Kuantan ni kejap2 hujan jew..
zzzzzz~

Utk makan tghari ni..
aku just buat Nasi Ayam..
rasanyer semua org reti dan pandai wat Nasi Ayam kan..
yg membezakannyer just cara dan bahan2 je..

Memandangkan aku nk wat kelainan kt Nasi Ayam kali nie..
so aku google resepi Nasi Ayam
and berlambak2 resepi ada..
aceli semuanyer lebih kurang je
beza skit2..
basic ttp sama..
but resepi yg aku cuba nie..
mmg sedap lah..
ada kelainan pada rasa nasi..
dan sambalnyer..
maybe ada yg dh lama cuba cara ni
aku je laa selama ni guna cara lama.
huhu...

Now.. nk tgk gambo dulu or tgk resepi dulu???..
Moh kite tgk resepi lah..

Resepi ni aku amik dari blog Teratak Chetam
Menurut kata Chetam.. resepi tu asalnyer dari Diana Rnet..
Thanks to both of u..

Aku copy paste ye..

NASI AYAM KELUARGA DIANA

Bahan-bahannya
1 kilo beras
1/2 cawan halia yang telah dikisar
1/2 cawan bawang putih yang telah dikisar
3 helai daun pandan
1/2 sudu makan garam
serbuk perasa
air paras sukatan beras
minyak untuk menumis
*Sedikit minyak bijan

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam periuk nasi. Kemudian masukkan daun pandan, halia dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehinnga naik bau, masukkan garam, serbuk perasa dan air (sukat air mengikut paras beras) dan gaul rata. Masukkan beras dan gaul rata. Titikkan sedikit mnyk bijan. Kemudian tutup periuk nasi dan biarkan ia masak. Keluarga Diana kalau buat nasi ayam tidak mengunakan air rebusan ayam ataupun serbuk sup. 
Insyallah nasi akan berbau harum dan warnanya kuning-kekuningan. *tapi aku guna air rebusan ayam.

SOS NASI AYAM

Bahan-bahannya
15 batang lada merah
5 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
15 biji limau kasturi, ambil jusnya
3/4 cawan air masak *aku ganti dgn air rebusan ayam
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula


Cara-caranya
Kisar bawang putih, halia dan lada merah bersama jus limau kasturi, garam dan gula. Kemudian masukkan air masak. Kisar lagi. Rasa sekiranya ada kurang tambah garam, gula mengikut citarasa dan boleh dihidangkan bersama nasi ayam.

**Untuk Ayam aku ikut style aku sendiri. Seekor ayam dipotong 4 and rebus. Amiklah tulang dan isi ayam skit utk wat sup nnti. Biler dh empuk, keluarkan Ayam dan lumur dgn minyak bijan,madu dan sos tiram serta sedikit garam. Goreng sebentar je bagi garing skit. 
Ayam dh pon masak so x perlu goreng lama2.
Siap 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok skrg moh layan gambo nasik ayam aku..

 
 
 
 
 

Watermark lagik.. masih x pueh hati

Sejak dua menjak ni dok ngadap photoshop je..
tp hasil tetap x smooth..
tolonggg..
saper terrer wat watermark.. 
sudi dak ajar aku..
huhu..



Thursday, January 27, 2011

Curry Puff plg glamer..

Saper2 yg dok KL/Selangor.. sure tau curry puff nie..
aku wajib beli tiap kali singgah sini..

Cuba teka kat mn ada jual curry puff nie..
ekeke..

'

'

'

'

'

'

'

'

'

'

'

'

'

'



Sudah pastinyer Curry Puff IKEA...
yummy..



Wednesday, January 26, 2011

watermark la konon..

Haa.. muak dah dgn cheezy wedges..
hahaha..
ok kite letak ke blkg jap cheezy wedges tu
kite story pasal minat aku skrg..
Now aku tersgt suka godeh2 photoshop..
walaupon ilmu photoshop skit pon x de..
dulu amik sains multimedia tp dh lama x practise.. semua dh lupe..

So now hari2 aku godeh photoshop..
konon2 nk buat watermark..
semua yg aku buat..
aku x puas hati langsung..
aku suka simple but nice..
tp x reti nk buat..

Its ok..
aku akan cuba dan cuba lg..
sampai aku muntoh ijo..
hahaha..

Ni ada bbrp watermark yg aku cuba nk buat..
watermark konon..
uwekks.. malu je nk tunjuk..
tp fedulik ape kan..
muahaha..




Sgt buruk kan.. maybe aku kena cuba lg..
ada yg nk comment??..
atau ada yg nk bg idea utk aku create watermark yg sesuai??..

TQ


IKLAN JAP~
ORDER UTK JALAPENO CHEESE POWDER DIBUKA SEKARANG!
STOK AKAN SAMPAI SELEPAS CNY
LIMITED STOCK
BOOKED DAN BUAT PAYMENT..SY AKAN SIMPAN STOK UTK ANDA!
TQ

Monday, January 24, 2011

Tak perlu pegi KFC kalu nk makan Cheezy Wedges..

Saper suka makan Cheezy Wedges KFC angkat kaki.. eh silap.. angkat keyboard..
ekekeke..
mungkin ada yg mmg suka and ada jugak yg x suka langsung.. kan kan kan..

Tak pe.. masing2 ada hak nk suka ke dak..
so kalu yg x suka.. x yah laa baca entry nie.. kang muntoh ijo pulok..
ekekeke..

Now.. x yah susah2 nk g KFC kalu hanya nk makan cheezy wedges..
korang beli je Jalapeno Cheese Powder dgn aku nie..
and bancuh sendiri..
bukan saje leh makan dgn potato wedges..
malah dgn nugget ke.. fries ke.. tortilia ke.. or ape2 saje ikut kretif masing2..
lg senang dan cepat..
terasa nk makan je.. g dapo goreng la potato wedges or ape2 la yg ada dlm esbok korang..
then bancuh ke cheese powder nie..
mudah kan..
semudah 1..2. dan 3.. 
hahaha.. cam iklan sudaaaaaaaaaaaa..

So kali ni aku curah atas nugget jew..
potato wedges punyer version next time okay..

Enjoy...
oh ya.. pada yg dok Kuantan..
leh COD je dgn aku..

Untuk sebarang pertanyaan
sila...
*add saya di YM zura1827@yahoo.com
atau
*email di zura1827@yahoo.com 

 
 Jangan malu2 segan2 ye.. contact aku kt YM ye..
Adiosssssss...



Sunday, January 23, 2011

Nasi Minyak

Salam Ahad semua..
hari ni boleh rehat secukupnye kan..
esok dh start keje..
huhu..

So korang masak ape cuti2 nie?..
Hari ni aku teringin nk makan nasik mnyk dgn kurma ayam..
so ketung ketang lah kt dapo tu..
nk wat nasi mnyk biasa guna minyak sapi kan..
tp sbb aku nk jugak wat nasik mnyk arini..
walaupon x de mnyk sapi..
so aku ganti dgn planta..
aci???..

Kite ni nk masak kadang2 boleh je ikut sesedap rasa sendiri..
x perlu ikut sebijik2 resepi yg ada.. ekeke
itu aku lah..
sbb tu aku x pro masak.. ekeke..

Ok layan laa gambo Nasi Minyak dan Ayam Kurma..
 


Wednesday, January 19, 2011

WWF

Korang tau ape itu WWF???..
saper tau angkat keyboard.. ekeke..

BUKAN ini ye.. ekeke..

"

"

"
"



Bukan jugak yang nie ye.. ekeke

 "

"



WWF yg aku maksudkan ialah...
"

"

"

Comel kan..
WWF ialah WORLD WILELIFE FUND (for Nature)



Tadi lepas breakfast aku terserempak dgn dua org wakil dari WWF nie..
diorg mntk kebenaran utk wat servey..
aku pon setuju je laa sbb x reti nk menolak.. huhu..

Kata dia nk wat servey..
so aku ingat just say YES or NO..
and bg opinion je kan..

Dia pon start...
penah dengar WWF..
dari mana tahu pasal WWF..
bla bla bla... bla...
Ok lastly.. 
"kami ingin membuat donation utk WWF.."
"sy yakin puan pasti nk join sbb ape yg puan lakukan ini..
adalah utk kebaikan family puan jugak kan"
"puan sayangkan family puan kan?"
aku jawab "of course"..
"so puan boleh sertai kami dengan mengisi form ini.
duit akan dipotong secara automatik dari bank puan.."

Oh noooo.. ada melibatkan duit laa pulak..
mmg tidak besar mana donation yg dia mntk..
but ia adalah bulanan..
aku pon menjawab dengan nada yg sgt baik..

"U oll yakin ke dgn membuat kempen montyly donation..
kempen ini akan berjaya? "
" Mcm saya yang berpendapatan rendah, mmg berat nk buat donation begini.."
"but.. walaupon sy tidak join donation nie, sy tetap ada kesedaran pada haiwan dan alam sekitar "..
"en yakin ke org yg masuk kempen donation ni mempunyai kesedaran pada haiwan dan alam sekitar???.."
"sy sokong dan gembira dgn tindakan yg en dan wwf buat.. bukan sy membantah.."
"cuma bile melibatkan wang ringgit.. agak berat bagi saya dan org2 yg berpendapatan rendah"
"ape yg lebih penting ialah semua org perlu ada kesedaran pasal haiwan dan alam sekitar"..
"sama2 kerjasama.. baru semua ni berjaya"
"sy pon sayangkan haiwan.. menangis sy kalu tgk haiwan kena bunuh dan didera"..

"
"
"
Senyap budak tu..
hahaha..
Dia jawab "betol cakap puan"..

"Mcm ni lah.. sy cadangkan en mntk kebenaran daripada pengarah HR..
then en boleh berkempen pada org lain yg mungkin mampu utk join kempen donation nie.."
"Sy yakin pasti ada yg akan join"..

So.. merata2 la si mamat ni bersama geng2 WWF nyer berkempen..
kebetulan aku terserempak dgn dia masa diorg nk balik..

"Puan.. tima kasih byk2.. ramai yg join" -sambil tersenyum da thumb up..

"ye sama.. gud luck ye".. aku jawab..

Tamatlah kisah WWF..
moral of the story..
utk ape2 kempen kesedaran.. tidak perlu lah melibatkan wang ringgit..
tanpa wang ringgit pon boleh memberi kesedaran ape..

Mcm skrg nie..
kempen TANPA BEG PLASTIK..
aku pelik sgt..
kenapa la dijual beg plastik dgn harga 20sen..
patutnyer langsung x jual..
pepandai laa org nk carik beg
dh tau Sabtu kan xde beg plastik
kalu dh dijual beg plastik.. x tercapai la matlamat hari tanpa beg plastik..
huhu..

Sama jugak cam kes SPEED TRAP
dok nyorok celah2 hutan.. celah2 jejantas..
mana aci..
semua org pecut laju semacam je laa
ape motifnyer..
nk kutip duit lebih???..
cuba dok betol2 tepi jalan..
confirm org bawak slow..
ermmm..

Byk pulak membebel arini..
oklah.. nk mandi..
ekeke..
chow..



Monday, January 17, 2011

Kepah.. Kupang.. Kerang..

Apsal spesis ni semua huruf K?..
nasib baik ada Lala.. Lokan.. 
err.. ada lagi dak???..

Dlm byk2 ni peberet aku ialah..

KUPANG

(sumber gambar dari blog Noorsha)

Yg ni Sha yg masak bukan aku.. ekeke..
aku nk carik gambo kupang nk tunjuk kt sini..
tp gambo kupang si Sha yg kuar..
so aku rembat laa..
rembat bukan sebarang rembat..
rembat dgn ijin ya.. ekeke..

Mmg peberet aku kupang nie..
tp kt Kuantan mana ada..
selalu kalu aku balik JB mmg berlambak org jual..
tepi2 pantai Lido tu..
fresh.. manis je kalu rebus gitu je..
kan Sha kan kan kan..
=)

Abah ada beli Kepah..
4kg-RM10 katanyer..
nk masak ape laa erk..
abah amik skit dia rebus dgn daun kunyit je..
then ada lg lebih byk..
aku masak lemak cili api..
boh daun kunyit gak..
mentang2 laa berlambak daun kunyit kt umah nie..
menjadik2 abah tanam..
besar giler daun dia..
amik sehelai pon x abis guna..
tp aku belasah je boh semua..
wangi dan manis je kuah tu..

Gambar kepad kt bawah tu sebelum betul2 masak tau..
kalu dh betol2 masak mulut dia akan terbukak..
kepah ni kena masak dgn api kuat
nk paksa mulut dia terbukak..
so sebelum mulut dia terbuka luas..
aku snap dulu..
ekeke..
kes x sabar..
tapi biler dh mulut terbukak..
dh x sempat nk snap..
lapo je nk makan..
x sabar nk ratah..
sedap giler....

Jemput makan...


Lepas tu aku masak laa terung sambal nie..
makan lauk lemak cili api kena lawan dgn menu sambal2..
baru ngam..
dak gitu..
ekeke..


sebelum disiram sambal
 



Sunday, January 16, 2011

Karot Putih Masak Tumis Air

Assalamualaikum semua..
lama x boh entry masak memasak..
bukan aku x masak ye.. excuse me.. ekeke..
masak tu wajib hari2..
cumanyer malas betol nk snap..
kadang2 tu dh snap..
tp x malas pulak nk edit..
bukan edit ape pon..
nk resizekan gambo je..
x kasik blog ni berat sgt.. payah nk kendong..
ekeke..

Ok.. ni menu yg dh lepas..
x sempat pon nk basi sbb habis licin..
Korang biasa makan lobak putih..
atau dlm bahasa omputehnyer Radish... kan?.. betol ke?..

Kt umah aku mmg sayur ni peberet..
sedap sgt.. kadang2 tu ratah gitu je..
siap hirup kuah2 tu..
kalu boh daun selasih lg laa sedap menghirup..
harum dan manis je..

Aku mmg gemar masak tumis air je sayur ni..
ada yg cakap masak lemak erk..
entah x penah cuba..


Saturday, January 15, 2011

Puding Raja mmg mabeles!

Alhamdulillah..
setelah berminggu-minggu teringin sgt nk makan Puding Raja..
akhirnya Jumaat lepas ikut kawan ke Ktn Parade..
ape lagik..
beli lah Puding Raja 2 bekas..
plg kecik 10oz.. RM6.00..
mmg mahal.. tp sebab dh teringin sgt..
beli aje laa..
sekali sekala je makan..
Kalu di Kuantan ni.. kalu x silap aku..
ada dua tempat ada jual..
1-Food Court Sri Affa Kuantan Parade..
2-Sri Affa Cafe Jalan Teluk Sisek (sebelah Hotel Seri Malaysia)

Kalu korang nk jenguk2 blog empunya Puding Raja nie..
di SINI..

Ada jugak produk lain yg Kak Yan ni buat..
tp aku pon lom cuba..
teringin pulak nk cuba temosa raja tu.. 
nmpk tersgt laa sedap..

Ekeke.. semuanye nama raja ye..
sebab duduk kt Pekan bandar di Raja..
kena laa da trademark Raja..
dak gitu Kak Yan?...

Ok saper teringin nk makan cepat2 pi beli..
kalu x silap kt KL pon ada..
tp x pasti kt mana..

Nyummmmmmmmmmmmm..




Friday, January 14, 2011

Kenapa tak sayang anak sendiri???..

Ermmm.. sedih nk mulakan entry hari nie...
baru je beberapa hari lepas aku share berita dari Utusan Malaysia..
pasal budak kena dera oleh ibu tiri..
Hari ni.. ibu kandung sendiri pulak memukul anak sendiri..
sampai cedera mata budak tu..
menurut Utusan Malaysia Online..
"suspek yang merupakan warga China tergamak mendera dan memukul anak lelakinya itu 
sehingga patah tulang dekat mata di sebelah kanan selain lebam di muka dan kepala"

Dalam suratkabar Harian Metro pulak..
"Kanak-kanak lelaki itu berkemungkinan buta mata kanan akibat ditumbuk oleh ibunya"

Ya Allah.. tak sayang anak ke diorg ni ..
atau adakah aku yang belum menjadi seorang ibu ini..
belum memahami keadaan menghadapi karenah anak?..
marah sgt sampai memukul dan membelasah?..
sampai luka?.. sampai pengsan?.. sampai mati???..

--------------------------

Kanak-kanak didera hingga patah tulang dekat mata

KUALA LUMPUR 13 Jan. - Walaupun baru berusia setahun 10 bulan dan tidak mengerti apa-apa, seorang budak terpaksa menanggung derita akibat dipukul dengan kejam oleh ibunya sendiri.

Malah suspek yang merupakan warga China tergamak mendera dan memukul anak lelakinya itu sehingga patah tulang dekat mata di sebelah kanan selain lebam di muka dan kepala.

Mangsa dipercayai diperlakukan sedemikian oleh suspek kurang 48 jam di rumah mereka di Sungai Long, Kajang.

Episod itu terbongkar apabila bapa mangsa membawa Yong Kar Sheng di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) selepas tidak sampai hati melihat kecederaan dialami anak bongsunya itu.
Pemangku Ketua Polis Daerah Kajang, Supritendan Azman Ayob berkata, pihaknya dimaklumkan kejadian itu oleh kakitangan di pusat perubatan tersebut kira-kira pukul 9 pagi, semalam.

Beliau berkata, berdasarkan rawatan awal, kanak-kanak itu dilaporkan stabil tetapi mengalami kecederaan pada mata serta lebam di kepala dan muka.

"Kita percaya berlaku unsur jenayah seperti didera ke atas mangsa. Bertindak atas maklumat kita menahan ibu mangsa berusia 30-an di rumah mereka di Sungai Long, Kajang kira-kira 8 malam semalam," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Tambah Azman, ibu mangsa kini ditahan reman sehingga 16 Januari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-kanak 2001.

Jelasnya, pihaknya turut akan membawa suspek bertemu dengan pakar bagi menentukan sama ada suspek mempunyai masalah mental.

Wednesday, January 12, 2011

Flu.. Flu.. Please go away!

Dah beberapa hari nie..
hidung ni x selesa..
asyik bersin jew..
badan pon rasa lemah..
Tp x demam pon..
huhu..

Rasanyer aku nk kena SELSEMA..
help.. help.. 
syuhhhh go away.. huhu..


Terima Kasih Anonymous..

Ingat tak entry dulu pasal Safi Rania Gold..???
yang NIE..

Hari ni aku terima satu comment..
tp sayangnya x tau nama saper la yg comment tu..
dia just guna Anonymous jew..

Anonymous share dgn aku a few tips utk kurangkan jerawat di muka..
dan aku rasa..
nk share jugak dgn u all yg menghadapi mslh yg sama seperti aku..
perkara baik elok dikongsi..
betol tak?..

So ini tips dari Anonymous:-


1. cuci muka dengan tomato tiap2 hari.tomato tu potong dalam 2 slice .
pastu lumurkanlah kat muka,especially yg kat banyak jerawat tu.biarkan selama 15 minit.pastu basuh.

2. 3 hari sekali, basuh muka dengan air suam.letakkan towel kat air suam tu, 
pastu tuam2 kanlah kat muka.

3. pakai cream safi aloevera.yg tutup die kaler hijau.x yah pakai cream lain.
pastu baru pakai bedak.

4. pencuci muka, pakai sabun cuci muka untuk jerawat.kat farmasi ade jual.
harga dalam RM15-20.

----------------------------

Thanks again Anonymous. Sudilah kiranye singgah lg ke blog saya ye..

^_^

Tuesday, January 11, 2011

Daging Blackpepper Ekspress...

Sebelum masuk tido..
nk upload gambo Daging Blackpepper Ekspress ni dulu..
arini aku x larat sgt..
aku diserang sakit masa tgh keje tadi..
huhu..
 Sakit perempuan ler ape lg..
tp arini teramat sakit..
kena pulak kt opis
kalu kt umah leh baring2 rehat..
kt opis x dpt buat ape2 laa..
just telah panadol menstrual and sapu mnyk angin jew..
nk menangis rasa menahan sakit..
huhu..

So mlm ni aku larat masak lauk nie je..
tu pon nasib baik dh rebus daging ni mlm semlm..
so x byk keje nk kena buat..

Kali ni aku guna resepi tersgt ekspress..
saper2 yg x sihat cam aku..
blh aje buat camnie..

Kenapa nama dia ekspress?..
sebab..
aku just guna sos lada hitam..
abis citer..

Ni sos nyer..
'

'

'

'

'


Cara aku tersgt mudah..

Aku tumis bawang besar, bawang putih, halia..
then curah je sos lada hitam..
boh air skit.. 
kalu tawar boh garam skit..
then boh capsicum dan tomato..
siap..

Layannnnn..






(nk tungku perut sebelum tido jap.. huhu)

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...