Friday, July 4, 2014

Lala Masa Serai

Assalamualaikum....

Selamat Berpuasa buat semua umat islam... alhamdulillah kita diberi peluang lg utk beribadah... semoga amalan kita diterima Allah...

Kebiasaannya... time puasa mmg dilema utk kaum2 wanita memikir nk masak apa utk menu berbuka... tol dak? Hihi....ada yg buat list menu terus utk sebulan... bagus2...

Saya? Ikut rasa dan mood... setakat ni ok lg... rasanya seminggu lg harus jgk kekeringan idea nk memasak... huhu...

Dh lama x makan lala.. aritu g pasar nmpk lala terus beli... padahal xtau nk masak ape... biasa ramai yg masak sambal... tp sy suka kelainan sekali sekala....so korek2 peti google... jmpa la resepi dari umah kak nor tersayang... mudah plak tu... apa lagi... zasssss ke dapo... kejap je siapnya... hehe....jom tgk resepi yg sy kopipes dr umah kak nor...

LALA MASAK SERAI
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
500 gm lala - dibersihkan dan toskan
3 batang serai - dipotong serong
3 ulas bawang putih - diketuk
1in halia - dipotong panjang
5 biji cili api - diketuk/dihiris serong
1 sb sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong bulat
daun bawang, tomato ceri/tomato biasa
garam dan gula utk perasa
2 sb minyak

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sebati dan masukkan lala. Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang lala berubah warna.
Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air.
Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.
Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih.

Selamat mencuba... 😉

11 comments:

tun_telani said...

Selamat berpuasa kak zura.. tun dr kecik tekak xleh telan family kerang2 ni. hehe.. so mmg xpenah masak. kalau husben tun nk mkn tu, mmg kene makan kt kedai la.

Anonymous said...

Can you tell us more about this? I'd like to find out some
additional information.

my webpage: best detox diet

Anonymous said...

My spouse and I stumbled over here different website
and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you.
Look forward to looking at your web page yet again.

my web site; unlock iphone ios 8

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Download Film Terbaru said...

Nikmat nih disantap :D

Mummy Julia said...

sedapnya... ! nak sikit..

شركة المثالية said...


شركة تنظيف منازل بالخبر

تاج للخدمات المنزلية said...


تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام

شركة الصفرات للتنظيف والنظافه العامه بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام


شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

تاج للخدمات المنزلية said...



شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف


شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالرياض

Yose Suparto said...

BROKER BERBASIS DI INDONESIA
TRADING ONLINE TERPERCAYA
PILIHAN TRADER #1
- Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
- Sistem Edukasi Professional
- Trading di peralatan apa pun
- Ada banyak alat analisis
- Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
- Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...