Sunday, January 15, 2012

Just a simple lunch menu : butter prawn and sup ikan merah~

Assalamualaikum..

Arini masak simple2 je..
tak berapa sihat.. sakit peyut org pompuan.. huhuhu..
masak tetap kena masak kan..
so mana yg terdaya je la..

Mmg dh keluarkan ikan merah 2 ekor.. kecik2 je..
konon nk la masak gulai2 ke..
tp x larat sgt2.. dgn sakit pinggang lg.. huhuhu..
So masak sup sudah..
sedap jgk masak sup kalau musim sejuk2 nie..


 
 Pehtu ada udang..
ingat nk masak sambal tumis.. malas la pulak..
so decide buat butter prawn simple je..


Butter prawn ni mmg sgt simple..
kalau ada yg nk cuba.. blh la nk cuba..
ni cara aku..

Tumiskan hirisan cili api dan daun kari..
then masukkan udang.. jgn goreng lama sgt.. nnti udang kecut..
then masukkan sedikit garam.. last sekali.. masukkan susu cair...
angkat.. 
*aku kaut sekali kuah dia.. kalau anda x suka leh toskan.. :)

utk wat egg floss tu lg mudah...
just pecahkan telur.. pukul sedikit.. 
cam aku masukkan telur dlm acuan roti jala..
then tuangkan dlm mnyk yg panas dan banyak ye..
cepat2 kacau dgn garfu atau chopstick..
dh garing angkat.. 
taburkan atas udang tadi.. siap!



Selamat mencuba ye.. :):):)

5 comments:

ieda said...

yumx3 ... butter prawn tuu x menahan huhuhu

~CN2S~ said...

sup ikan merah tu kegemaran anak saya tapi mamanya tak reti nak masak. hmm...lepas2 ni boleh kerap terjah blog zura la...boleh belajar masak...

adarnadzmie said...

belum sarapan lg ni... tgk menu tu terus lapor...hehe

CT Delima said...

As'salam Zura

k.ct kalau beli ikan merah ni beli dalam 2 poong yang kecik sikit. Selalunya masak kari atau masak asam pedas buat Hubby jer. Memmang tu jer minat Hubby kalau masak yang lain ni ada kurangnya.

~izan~ said...

akak..sesungguhnya ku sgt jeles dgn dirimu yg sgt pndai memasak mcm2 lauk pauk.sudilah kiranya masakkan utk izan bila2 nnt ekekeke

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...