Assalamualaikum,
Dah lama sgt menyimpan hasrat nk buat muffin nie..
tapi x kesampaian dek kerana penyakit M yang melampau2..
Sabtu lepas.. ntah mcm mn.. tgh bergolek2 atas katil di petang hari..
terdetik nk pegi dapo buat muffin nie..
dan kebetulan jugak mmg ada epal hijau dlm peti sejuk tu..
dh lama study resepi tu.. mmg mudah..
so ptg tu.. mmg nekad nk buat jugak..
siap wat 2 adunan sekaligus..
wahhh.. dah la pestime nk buat..
ntah jadik ntah tidak.. berani2 je wat 2 adunan..
Alhamdulillah.. berkat kesungguhan dan tumpuan yang diberikan..
hasil muffin tu TERsangat lah sedap weh..
nak2 kalau makan time muffin baru kuar oven..
crumb dia tu rangup.. sedap betol..
Resepi ni aku dapat dari blog budak Cda nie ha..
Kzura mohon share resepi Terbaik Dari Ladang ni ye Cda.. hihihi..
APPLE CRUMB MUFFIN
utk crumbnya:
1/3 cawan gula perang lembut
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar mentega
cara:
campurkan semua bahan
dgn menggunakan jari, adukkan bahan sampai jd mcm serbuk roti
Ketepikan.
1/3 cawan gula perang lembut
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar mentega
cara:
campurkan semua bahan
dgn menggunakan jari, adukkan bahan sampai jd mcm serbuk roti
Ketepikan.
bahan2 utk muffin:
2 biji Epal hijau - dikupas kulit dan dipotong dadu
bahan A: campurkan
1 3/4 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
1/3 cawan gula halus
bahan B: campurkan
75 g mentega cair / minyak masak
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan susu cair
cara:
masukkam bahan A ke bahan B
kaup balik secara rata
masukkan epal
isikan ke dalam bekas muffin 2/3 cup
taburkan crumb (kasi lebih2 skit baru best)
bakar selama 25 mnt dgn suhu 160 darjah- api bawah
(utk 10 mnt terakhir, aku guna api atas dan bawah)
*adunan ni mmg agak pekat*
TQ Cda.. ^_^
1 comment:
wahh...rasa nk pi buat lg sekali lak..huhuhu..ala..x dak epal la...
:-(
Post a Comment