Tuesday, January 10, 2012

Apple Crumb Muffin

Assalamualaikum,

Dah lama sgt menyimpan hasrat nk buat muffin nie..
tapi x kesampaian dek kerana penyakit M yang melampau2..

Sabtu lepas.. ntah mcm mn.. tgh bergolek2 atas katil di petang hari..
terdetik nk pegi dapo buat muffin nie..
dan kebetulan jugak mmg ada epal hijau dlm peti sejuk tu..
dh lama study resepi tu.. mmg mudah..
so ptg tu.. mmg nekad nk buat jugak..
siap wat 2 adunan sekaligus.. 
wahhh.. dah la pestime nk buat..
ntah jadik ntah tidak.. berani2 je wat 2 adunan..

Alhamdulillah.. berkat kesungguhan dan tumpuan yang diberikan..
hasil muffin tu TERsangat lah sedap weh..
nak2 kalau makan time muffin baru kuar oven..
crumb dia tu rangup.. sedap betol..

Resepi ni aku dapat dari blog budak Cda nie ha..
Kzura mohon share resepi Terbaik Dari Ladang ni ye Cda.. hihihi..






APPLE CRUMB MUFFIN

utk crumbnya:

1/3 cawan gula perang lembut
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar mentega

cara:

campurkan semua bahan
dgn menggunakan jari, adukkan bahan sampai jd mcm serbuk roti
Ketepikan.


bahan2 utk muffin:

2 biji Epal hijau - dikupas kulit dan dipotong dadu

bahan A: campurkan

1 3/4 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
1/3 cawan gula halus

bahan B: campurkan

75 g mentega cair / minyak masak
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan susu cair

cara:

masukkam bahan A ke bahan B
kaup balik secara rata
masukkan epal

isikan ke dalam bekas muffin 2/3 cup
taburkan crumb (kasi lebih2 skit baru best)
bakar selama 25 mnt dgn suhu 160 darjah- api bawah
(utk 10 mnt terakhir, aku guna api atas dan bawah)

*adunan ni mmg agak pekat*

TQ Cda.. ^_^

1 comment:

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

wahh...rasa nk pi buat lg sekali lak..huhuhu..ala..x dak epal la...
:-(

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...