Friday, January 6, 2012

BERHATI-HATI.. PENIPUAN DALAM URUSNIAGA ONLINE..

Assalamualaikum,

Zaman skrg.. menipu dh macam wajib pulak..
Paling parah menipu duit utk hidup..
Berkat ke hidup mcm tu???..
Tapi org yg buat perkara nie.. dh tentu x pikir bab2 berkat atau halal haram kan..

Memandangkan aku menjalankan urusniaga online..
Maka aku nk share kt semua orang..
Terutamanye customer2 ku yg pernah beli atau yang merancang nk beli produk aku nie..



Semlm, sedang belek album seseorg di Facebook..
ada satu album di create utk memaparkan kisah si penipu perniagaan online..
aku malas nk cakap byk..
korang tgk dan nilai lah sendiri..

KLIK SINI

Agak susah untuk kenal pasti penipuan begini kan..
Cuma for me.. sebelum transfer duit, tnye dulu acc atas nama siapa..
Mcm aku, awal2 lg dh bgtau no acc tu atas nama ku sendiri..
so masa customer nk tranf, dh appear nama ku di situ..
then, once details customer diterima.. aku akan email/msg no consigment note utk tracking brg

Orang nk menipu ni.. pjg betul akalnya..
Allah bagi akal utk fikir, mana baik mana buruk..
Dia pi guna akal utk menipu orang pulak..
Esok2 Allah tarik balik akal yg ada baru tau..
Nauzubillah..

And satu lg.. kalau nk beli brg2 online nie..
kite selidik dulu background penjual tu..
taip kt google ke..
tgk kat comment2 org lain ke..
insya-Allah ada cara nya..

Semoga perkara yang berlaku ini menjadi pengajaran buat kita semua..

Wallahualam..

5 comments:

Kakzakie said...

Semakin canggih teknologi semakin canggih cara nak menipu. Licik sungguh hingga kadang tak terjangkau dek akal kita...

p/s: ada berita hari ini duit berjuta dlm rumah. simpan dlm telekung pun ada tau. entahlah....

::Azura Rahman:: said...

Kak Zakie :

Yang kt Perak tu ke kak?.. BEtol lah kak.. makin canggih makin menjadi2 kes menipu dll.. takut jgn nk melalui kehidupan zaman skrg nie..

Mohon pada Allah moga dijauhkan dari perkara2 begini.. amin..

adarnadzmie said...

byk org kena tipu urusniaga secara online skrg ni... klu yg betul2 tu nasib baik la...hrp kita berhati2...

Anonymous said...

Ya ALLAH...ada jugak orang yg menipu cara camni yer...macam2 dah sekarang ni...kalau terdesak sgt pun jgn la buat perkara camni...orang camni lbh teruk lagi dr orang yg mengemis tepi jalan tu.masih ada tenaga & upaya lagi....masih muda,cari la kerja utk dapatkan duit bkn dgn cara menipu org...

BEAUTIFULSHOP said...

Ya ALLAH...ada jugak orang yg menipu cara camni yer...macam2 dah sekarang ni...kalau terdesak sgt pun jgn la buat perkara camni...orang camni lbh teruk lagi dr orang yg mengemis tepi jalan tu.masih ada tenaga & upaya lagi....masih muda,cari la kerja utk dapatkan duit bkn dgn cara menipu org...

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...