Wednesday, January 18, 2012

Asam Rebus Ikan dan Nenas

Assalamualaikum...

Ni lauk dinner malam nie..
just simple..
Asam Rebus Ikan dan Nenas..

 Resepi Asam Rebus

Bahan :-
1/2 biji Nenas - dipotong sederhana besar *aku x suka nenas dipotong terlalu kecik
4 ekor Ikan - ape2 jenis pon sedap

#1 biji Bawang Besar *aku mmg suka guna bawang besar :)
#2 biji Cili Merah
#2 biji Cili Api Merah
# 1 ulas Bawang Putih
#1 inci Kunyit
#dikisar halus

1 keping Asam Keping
2 helai daun kunyit - koyak dan simpulkan
Sedikit Ikan Bilis - tumbuk kasar

Cara:-
Jerang air yang mencukupi dan masukkan bahan2 kisar,asam keping dan ikan bilis.
Masukkan terus nenas supaya nenas lembut.
Setelah mendidih, masukkan ikan dan masukkan daun kunyit.
Perasakan dgn garam. Bila ikan masak, boleh tutup api dan hidangkan.


Utk sayur..
ni mmg fav aku dan suami..
Bunga Kobis Goreng bersama Telur..
Xmau ckp byk.. sbb ngantuk..
bye

8 comments:

izahdaut said...

lauk nenas gitu biasanya makan time kenduri je. hehe..nak masak sendiri tu kanmain lagi bercinta nengokkan kulit nenas tu. haha dasar kannn

Mas said...

hmmm..sedapp tu kak zura...
ngecessssss

nOOrsha said...

ermm sedapnye asam rebus..lauk simpel peberet sy ni kak..masam2 pedas, fuhh terangkat :)

Ayu said...

Assalam zura, lauk asam rebus nenas ni memang my mum's favourite.. wah ada pula bunga kobis goreng telur memang confirm bertambah nasi lah niii..

::Azura Rahman:: said...

izah : nk kupas kulit nenas senang je.. cuma tang nk buang 'mata' dia tu cerewet skit.. hihihi..

::Azura Rahman:: said...

mas : sedap kan.. yummmm..

::Azura Rahman:: said...

Noorsha : kalau ada nenas, kzura mmg suka wat lauk nie.. simple tp menyelerakan.. ;)

::Azura Rahman:: said...

Kak Ayu : sama mcm mak dan abah zura.. pon suka lauk2 simple cenggini selain dr singgang.. mmg bertambah2.. huhuhu..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...