Monday, April 30, 2012

Nenas Masak Lemak Cili Api dengan Tulang Ikan Talang... pjgnyer tajuk..

Assalamualaikum...

Semputtttttttttt... fuh fuh fuh..

Ok.. ini pula menu dinner kami sekeluarga..
tp dinner hari ape.. aku mmg x ingat.. adeyh.. ape nk jadik ler.. 

Abah ada belikan nenas..
dia juga ada belikan tulang ikan talang..
sbg anak.. kena la pandai ape yg tersirat dan tersurat kan..
hihihi..
abah tak pernah cakap..
"zura, tlg masak bla bla bla. Abah nk makan"..
no no no..
Abah suka main teka teki.. hihihi..
dia beli siap2 bahan..
biler aku tgk mende tu semua complete..
ape lg.. masak ler...
mmg Abah nk makan sgt.. huhuhu..

Suka tgk mak abah berselera makan..
bangga jadik anak yg blh masakkan utk mereka..
semoga sedikit sebanyak aku dpt membalas jasa mereka..
mereka lg lama jaga aku..
susah senang.. kite sbg anak x pernah tau..
ape yg mereka pernah lalui..
xpecially zaman2 dulu.. serba serbi kekurangan..
Insya-Allah.. setakat mn yg aku mampu..
aku akan lakukan yg terbaik utk mereka..
Love both of u.. Mak.. Abah.. ♥

Ok .. sedih la pulak kan..
sob*sob*sob :'(

Dah.. sambung citer menu kami..
so ini lah menu nyer..
abah mmg suka masak lemak cili api..
yg ni lg dia suka..
nenas dgn tulang ikan talang..
bkn abah je.. kami sekeluarga mmg sukalah..
hihihi..


 Lauk lain yg aku masak..
ikan goreng bersambal.. baru kena nk lawan masak lemak kan..
jemput makan semuaaaa..
eh eh.. dh habis ler..
dh jadik baja weh.. hua hua hua..

Sunday, April 29, 2012

Marble Cheese Brownies (again)

Assalamualaikum..

OK.. entry last yg stok minggu lepas punyer..
eh yeke last...
rasa cam ada lg satu.. isk.. 

Marble Cheese Brownies..
minggu lepas saja ntah brp bijik aku buat..
sampai habis stok butter kt umah.. hahahaha..

Pada aku.. brownies ni mmg ramai peminatnyer..
maybe sebab gabungan cheese dan choc tu..
mmg kick kan?.. =)

Aritu ada la sekali..
aku buat jual slice kt office brownies nie..
sbb kebetulan kt umah ada bekas plastik tu..
sedang elok je potong and muat dlm bekas tu..
RM3 je aku jual satu slice..
murah kan?..
sebab aku jual seloyang 10"x10" pon dh murah..

Adoi.. aku sendiri yg silap..
sbb aritu aku stop baking.. lama jugak..
then bila start balik.. aku guna rege lama..
sampailah ada member baker tegur..
brownies tu skrg harganyer mencecah RM65 seloyang..
wow.. aku pon google..
ye lah.. semua dh naikkan rege brownies tu..

Padahal aku beli brg2 baking..
bknnyer aku x tau rege semua dh naik..
aku ni spesis x sampai hati nk menyebut rege..
customer ni diorg x tau kenaikan harga brg2 baking nie..
yg diorg tau.. dengar harga naik je.. dh merungut..

Aku beli cream cheese baru ni.. 
bapokkkk la mahal 
(bapok tu bunyi asal bapak ye.. bukan bapok auww tu)
aku buat servey kt satu page utk bakers malaysia nie..
rata2 semua murah.. yg aku perasan Kuantan dgn JB brg nyer mahal..
mencik tau.. ape dosa warga Kuantan.. huhuhu

Sebab tu bab2 harga kek dan sewaktu dengannya..
customer x leh compare..
tgk stok mana dia beli..
ada sesetgh bakers.. suka turun KL beli brg..
cam aku setakat seminggu sekali je order..
x padan nk turun KL.. huhuhu..

Apa pon.. aku terpaksa naikkan harga..
maybe bermula 1st May nie..
sorry customer ku tersayang.. yg kebanyakannya kawan2 pejabat sendiri
kalau sy x naikkan harga..
sy kena keje kt jabatan kebajikan masyarakat ler jawabnyer..
TQ utk yg memahami..
love u all ketat2.. =D

Ok dah.. dah..
kita tgk calon2 bagi kategori brownies paling seksi..

calon-calonnya ialah... jeng jeng jeng..
 
 
Resepi di SINI
Entry lain di SINI

Saturday, April 28, 2012

Kek Selamat Bertunang bukan Kek DURIAN ye..

Assalamualaikum...

Ok entry seterusnyer... tarik nafasss... hembus perlahan2... =P

Ni tempahan kakak suamiku..
dia order pon utk anak sedara dia nk bertunang..

Awal2 lg aku dh plan..
nk deco swirl roses mcm aku pernah buat dulu..
yg kes kek jatuh tu.. huhuhu..

Siang tu beriya2 g kedai bakery.
beli nozzle.. konon nk carik nozzle wilton 1M..
tp ntah kenapa aku confident giler..
beli nozzle open star.. lupe dh kod nozzle tu..

Time nk deco..
aku pon sumbat nozzle tu dlm piping bag..
isi BC two tone..
orange and white (original bc)
sekali masa test pipe...
weh.. x lawa.. bentuk lain
x rupe langsung roses..
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
apa kes!!!!!

Nk guna nozzle lama yg aritu..
sayang plak ke BC yg dlm piping bag tu..
confirm dh bercampur aduk kaler dia..
tidakkkk!


kotak ni aku kakak suami yg hias.. aku boh kek aje.. =)

At last.. ini la hasilnyer..
mmg x puas hati..
tp dh xde masa and xde idea nk buat camner lg..
siap ada org cakap KEK DURIAN...
hahahahaha... spoil betol..


Mee Rebus

Assalamualaikum...

Fuhhh... puas menunggu masa yg terluang nk update blog..
sepanjang minggu ni aku sibuk dgn order..
tidak lah byk sgt.. bkn terrer sgt pon..
tp permintaan kawan2.. aku buatkan jgk..
rezeki jgn ditolak kan..
alhamdulillah..

Untuk entry kali ni..
aku nk share Mee Rebus yg aku buat aritu..
ari ape.. aku mmg dh x ingat.. hihihi..




Memang suka sgt makan mee rebus..
tapi as usual mesti guna mee lidi..
Simple je menu nie..
kalau rasa dh muak nk makan nasi..
blh la cuba ye..

MEE REBUS

Bahan
Sebungkus Mee Lidi - rebus dan toskan
1 biji Bawang besar *
3 ulas Bawang Putih *
1 sudu besar Lada Hitam *
*kisar bersama
1 kiub Pati Ayam
Beberapa ketul isi dan tulang ayam
Fish Ball & Fish Cake - potong kecik
Sawi
Karot
Telur
Garam

Cara :
Tumis bahan kisar.
Masukkan isi dan tulang ayam. Kacau sebentar. Masukkan air secukupnya. Biar mendidih. Masukkan kiub pati ayam. Masukkan mee lidi, fish cake, fish ball dan sayur.Pecahkan telur. Siap.


 Mee rebus ni sedap makan dgn sos cili..
itu style aku dgn suami ler...
Makan dgn cili jeruk pon sedap..
terpulang pada citarasa masing2..

Ok .. Selamat Mencuba..

Friday, April 20, 2012

Boboiboi....

Assalamualaikum...

Dah x larat nk tulis pjg2..
ngantok sgt2..


ni tempahan officemate utk besday anaknya..
buttercake witg buttercream..
plus edible image..


 Bye.. Gudnite!..

Monday, April 16, 2012

Blended Orange Cake ~again

Assalamualaikum...

Kek ni rasanyer kali ke-3 aku buat..
aku buat pon last minute..
petang ahad tu terasa nk makan kek..
tgk dlm peti sejuk ada oren beli kt carrefour..
ape lg..
blendddddddddd je laaa..
sekejap sgt nk buat kek nie..
nk tunggu masak je lama skit..
hasil dia mmg x pernah mengecewakan..

 
 
tapi ramai yg cakap manis..
so awal2 lg aku dh reduce sukatan gula..
this time aku guna 3/4 cawan je gula..
sedang2 elok je rasanyer..
kalau org biasa manis akan cakap tawar lah..
tp aku suka cenggini..
manis sgt nnti terasa lekat je kat tekak..
ikut citarasa masing2 la kan.. =)




Ok x nk cakap byk.. layan kan la erk..
bye..

 

Sunday, April 15, 2012

Mek Aaron.. eh silap!.. Macaron lah!

Assalamualaikum...

Korang pernah makan mek aaron nie..
eh silap lg.. hihihi..
marah plak peminat aaron aziz..
bukan2.. ni xde kena mengena dgn AA ye..

 

Aku ni lah pestime nk merasa..
eh ada rasa aritu..
tapi bukan mesia punyer..
adik belikan masa dia bercuti ke Paris..
nk perabihkan sebijik tu.. seksa!..
manis melampau!.. huhuhuhuhu..

Tapi entah kenapa..
tgk macs cikmin.. geram betol nk rasa..
dh lama aim nk order..
tp memandangkan regenyer yg 'boleh tahan'..
dan kemanisan dia tu..
aku pendamkan rasa..

Sampai lah satu masa..
cikmin wat offer..
jatuh RM1.30 jer sebijik..
kebiasaannyer RM1.80-RM2.00 sebijik kalau x silap..
tp dengar2 citer kat KL harganya 
blh cicah RM3.00++ sebijik
yeke????... fuhhhh..

 

so aku amik kesempatan ni utk order..
nk beli byk2.. kang x habis makan..
al-maklum la.. manis kan..
jadiknyer aku pakat2 dgn member..
share..
eh ramai jgk peminat macs ni..
ada 3 org nk share tau..hihihihi..

dan.. tak sia2 lah aku order..
macs cikmin sedap sgt..
jauh beza dgn yg Paris punyer tu..
ha cikmin.. dh blh challenge international punyer macs tau..
hahahahaha...

Kalau korang tnye soalan cepu mas..
" manis tak?.."
korang kena study balik ape itu macaron nie..
mmg bahan utama dia adalah GULA..
so jgn la korang request kat cikmin nk mntk wat tawar..
hihihihihi..

 

Bak kata cikmin..
makan macs dgn air kopi O ..
serius mmg sedap weh..
kopi O buat tawar tp pahit skit..
so dia akan balance kan rasa manis tu..

One more, macs cikmin ni lembut..
rasanyer tak la heavy sgt sampai susah nk telan..
ditambah plak dgn flavour2 yg sedap..
kata cikmin ada 8 flav..

Dark Chocolate
Nutella
Chocomel
Vanilla Rasberry
Salted Caremel
Cheesey Peanut
Coffee
Bluberry

psst cikmin.. sorry deria rasa saya failed..
sy x tau nk bezakan flav.. huhuhuhu..

tapi paling aku suka..
of course.. chocolate.. dark chocolate maybe..
sedap! 

So.. kalau anda nk mencuba rasa sendiri
kesedapan macarons nie..
blh refer blog cikmin kt SINI..


*Makan sehari sebijik je.. hihihihi..

Kepah Rebus...

Assalamualaikum..

Jam 2.30pg baru nk buat entry..
time2 gini baru ada sedikit kerajinan..

Ni menu lunch kami tadi (semlm ler..)
aku ada beli kepah..
dok memikir nk masak ape ler dgn kepah nie..
ada yg suggest masak lemak cili api..
ermmm.. macam dh biasa sgt..
pehtu.. ada jgk yg suggest goreng bercili..
menarik tu..
tapi... sudahnyer..
aku rebus je weh.. hihihi..
aku ketuk serai lebih skit..
boh bawang putih dan hirisan bawang besar..
ketuk cili api..
boh daun kunyit.. siap!...

Abah siap hirup kuah.. hihihi..
mmg manis..
wangi je bau daun kunyit tu..
kat umah ni ada tanam pokok kunyit
so x de masalah nk guna byk mana pon.. =)
serai pon sama..
tp serai tu dh kena tanam lain..
dh lama.. akar dia dh timbul..
serai dh xberapa nk berisi..

Selain kepah nie..
aku just goreng sayur campur, goreng ikan..
pehtu wat telur dadar..
dah.. alhamdulillah..




 
 Sekian!...

Friday, April 13, 2012

Sardine Puff ~ Kawan Paratha

Assalamualaikum..

"Diri kita ni ada jasad dan ada roh. 
Jasad kita kalau lapar, kita akan rasa. 
Kalau perut lapar, tetapi kita tidak rasa, 
ertinya perut kita bermasalah. 
Tau-tau perut kembung dan masuk angin. 
Demikian juga kalau roh kita lapar, tetapi kita tidak rasa, ertinya roh kita bermasalah. 
Tau-tau kita sudah jauh dari Allah SWT. 
Oleh itu, roh kita perlu dijamu sentiasa, 
dan makanan roh itu ialah zikrullah...."
 
Salam hari Jumaat yang mulia..
hari ni kita mulakan dgn tazkirah ringkas..
sedih kan.. biler kite tak sedar..
yg kita semakin hari semakin jauh dari Allah..
astaghafirullah.. :'(


Semoga kita sama2 berzikrullah..
jadikan amalan..
tidak kira masa dan tempat..
moga2 Allah merahmati kita..
Amin.. 

Ok.. jom cerita pasal sardine puff pulak..
aku mmg suka buat..
sebab...... SENANG... hihihi..
resepi senang2 ni mmg best..
(nmpk sgt pemalas!)

Sebelum ni dh ada entry step by step
di SINI..


Aku masih lagi menggunakan inti sardine..
kalau ada yg suka daging or ayam.. 
itu terpulang pd citarasa masing2..
inti tu pon ikut la cara sendiri..
nk buat mcm inti karipap pon boleh..
 sama je..


Utk inti puff aku nie..
aku just campak2 je..
tumis bawang, cili kisar, sardine,karot dan kentang..
aku ni kalau wat inti..
selain kentang mesti boh karot..
suka sgt karot.. hihihi..
maybe sbb kaler dia kot..
eh.. sedap plak kalau dpt minum carrot susu kan..
hihihi..


Oklah.. layankan sardine puff ku..
kali ni x berapa kemas sgt..
sakit blkg masa tu..
so buat lebih kurang je.. nk cepat!..




 
  
 
 

 *sardine puff ni sedap makan time panas2..
kalau dh sejuk , kulit dia dh lembik.. =)

Wednesday, April 11, 2012

Mee Goreng Basah

Assalamualaikum...

Apa kabar kalian semua?.. 
Tengah wat apa tu?.. cuti kan arini...
ada yg plan jalan2 bawak keluarga..
ada yg just duduk di rumah berehat...
ada yg qada' tido?... hahahaha..

Apa pon yg kalian lakukan..
doaku moga kita diberikan kesihatan dan kesejahteraan..
amin..

Apa yg aku nk share arini..
adalah menu mlm semlm..
dh lama betol x makan mee kuning..
muak jugak kan kalau hari2 mengadap nasi..
pagi.. nasi.. tghari nasi.. mlm pon nasi..
huhuhu..

Aritu aku buat mihun sup utk dinner..
tp x sempat dh nk posing utk snap..
terus terkam.. 
mak lah paling berselera.. alhamdulillah..
seronok tgk mak berselera camtu..
hati anak mana la tak bahagia
tgk mak dan abah sendiri sihat kan..
:'( ... cakap pasal mak abah je rasa nk nangis..
huhuhu..

Ok berbalik kepada menu mlm semlm..
aku just goreng mee je..
teringin nk makan mee goreng basah..
so buat la jgk..
dgn rencah ayam , fish ball dan fish cake je..
Alhamdulillah..

Oh ya..
kat umah ni kalau nk masak mee
mesti guna mee lidi..
aku dh lama x guna mee kuning biasa tu..
abah kurang makan..
lgpon mee kuning tu kadang2 berasa sgt kapur nyer..

Mee lidi ni kenyal skit..
dia x kembang.. mmg sedap lah..
ada yg x kenal camner ghuper mee lidi..
ni dia..

sumber : google

Kat pasaraya ada banyak brand..
ni antara brand yg banyak dijual..
tapi aku guna brand lain..
xde plak kt google..
semlm lupe plak nk snap..
tak pe lah..korang g je pasaraya mana2..
ada je kat packaging tu tulis MI LIDI

Bahan dan cara memasak..
aku bantai ikut suka..
rasanyer basic goreng mee sama je..
bezanya rencah dan sayur je..
tol dak?.. =)


Sorry la x de hias2 dah..
aku snap masa dlm kuali lg..
masing2 dh pegang sudu dan garpu
sambil hentak2 atas meja
tunggu mee ni..
hahahahaha..

*apa menu lunch kalian arini?..
aku plan nk buat soto.. insya-Allah.. =)







Monday, April 9, 2012

Asam Pedas dan Sayur Goreng

Assalamualaikum...

Tak de idea lain nk masak ape..
so .. menu yg sama berulang kali..
asam pedas ikan..
ku bubuh bendi byk2.. hihihi..

 

Utk sayur pon simple je..
dan sudah pasti menu berulang jgk..
Kobis bunga dan brocoli goreng bertelur..
haa.. ingat ayam je bertelur..
sayur pon bertelur tau.. muahahaha..

 

Ni kurma daging..
tp dh macam kari daging plak..
aku terlebih boh cili kisar..
jadik merah skit.. tp rasa ttp kurma ye.. =)
and ni menu semlm..
tumpang sekaki upload kat sini..
 


Oklah.. cam biasa aku malas nk taip..
buntu memikir nk taip ape..
Ok..

Sunday, April 8, 2012

Jantung Pisang ~ masak apa pon sedap..

Assalamualaikum...

Betul tak apa yg saya cakap tu?..
jantung pisang..
masak lah apa pon.. ttp sedap..
kerabu.. masak lemak.. 
even dicelur and cicah dgn air asam 
pon tetap menyelerakan..

biasanya kt umah nie..
kalau ada jantung pisang..
sy akan celur and cicah air asam je..

but.. tgk kt google..
byk jgk org yg masak lemak putih..
so sy yakin dgn keputusan sy..
sy pilihhhhhh..
masak lemak putih dgn isi ikan..


Untuk resepi..
sy memilih resepi mak yong..
eh.. dh x leh guna title tu..
hihihi..
kena panggil.. cikgu jawa..
hahaha.. jgn marah ye Hana.. =P
tp aku ada tokok tambah skit..
jgn marah ye cikgu... 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 RESEPI MASAK LEMAK JANTUNG PISANG
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 biji jantung pisang
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *sejemput ikan bilis kopek *sy ganti dgn isi ikan kembung
  • *10-15 biji cili padi
    - bergantung kepedasan masing2 *x boh
  • 1 kotak santan KARA
  • 2 kotak air biasa (guna kotak santan )
  • garam dan perisa@gula secukup rasa
Cara-cara
  • Rebus jantung pisang dengan sedikit garam hingga lembut. (Cucuk dengan garfu utk pastikan jantung pisang sudah lembut ). Toskan dan perah kemudian hiris-hiris. Ketepikan.
  • Tumbuk bahan *. Satukan ke dalam periuk bahan tumbuk, santan dan juga air.Kacau supaya santan tidak pecah.
  • Masukkan jantung pisang, garam dan perisa@gula secukup rasa.
  • Didihkan. Hidangkan dengan nasi putih hangat dan lauk sampingan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Selain jantung pisang..
sy juga masak ikan siakap sweet sour..


 Ini lauk semlm ye..
hihihi..
 arini saya masak kurma daging..
kalau rajin snap gambo..
ada la entrynyer nnti..
kalau satg rasa malas..
so xyah la tunggu kurma daging tu ye.. huhuhu..

Bye~

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...