Wednesday, April 11, 2012

Mee Goreng Basah

Assalamualaikum...

Apa kabar kalian semua?.. 
Tengah wat apa tu?.. cuti kan arini...
ada yg plan jalan2 bawak keluarga..
ada yg just duduk di rumah berehat...
ada yg qada' tido?... hahahaha..

Apa pon yg kalian lakukan..
doaku moga kita diberikan kesihatan dan kesejahteraan..
amin..

Apa yg aku nk share arini..
adalah menu mlm semlm..
dh lama betol x makan mee kuning..
muak jugak kan kalau hari2 mengadap nasi..
pagi.. nasi.. tghari nasi.. mlm pon nasi..
huhuhu..

Aritu aku buat mihun sup utk dinner..
tp x sempat dh nk posing utk snap..
terus terkam.. 
mak lah paling berselera.. alhamdulillah..
seronok tgk mak berselera camtu..
hati anak mana la tak bahagia
tgk mak dan abah sendiri sihat kan..
:'( ... cakap pasal mak abah je rasa nk nangis..
huhuhu..

Ok berbalik kepada menu mlm semlm..
aku just goreng mee je..
teringin nk makan mee goreng basah..
so buat la jgk..
dgn rencah ayam , fish ball dan fish cake je..
Alhamdulillah..

Oh ya..
kat umah ni kalau nk masak mee
mesti guna mee lidi..
aku dh lama x guna mee kuning biasa tu..
abah kurang makan..
lgpon mee kuning tu kadang2 berasa sgt kapur nyer..

Mee lidi ni kenyal skit..
dia x kembang.. mmg sedap lah..
ada yg x kenal camner ghuper mee lidi..
ni dia..

sumber : google

Kat pasaraya ada banyak brand..
ni antara brand yg banyak dijual..
tapi aku guna brand lain..
xde plak kt google..
semlm lupe plak nk snap..
tak pe lah..korang g je pasaraya mana2..
ada je kat packaging tu tulis MI LIDI

Bahan dan cara memasak..
aku bantai ikut suka..
rasanyer basic goreng mee sama je..
bezanya rencah dan sayur je..
tol dak?.. =)


Sorry la x de hias2 dah..
aku snap masa dlm kuali lg..
masing2 dh pegang sudu dan garpu
sambil hentak2 atas meja
tunggu mee ni..
hahahahaha..

*apa menu lunch kalian arini?..
aku plan nk buat soto.. insya-Allah.. =)







10 comments:

Liza said...

salam zura...kat umah akk pun selalu jugak buat mee grg basah ni, mkn time panas2 mmg syiokkk...hihihi

Lady Rina said...

nampak sedap je mee tu..akak pun masak mi jgk pg td..tk sempat snap..masing2 dah sibuk nak makan..hihihi

HaSue said...

wowowo...peberet nih kak..lapo laaaaaa

fatinlea said...

sedapnye. macam kat kedai punye hehe

::Azura Rahman:: said...

Liza : ye betol.. time2 panas terus ngadap.. minum plak teh O.. wahhh.. bersandar lepas tu.. hihihi..

::Azura Rahman:: said...

Lady Rina : mmg kak.. kadang2 tu x sempat nk posing2 bagai.. masing2 dh kelaparan.. tgk la mee zura tu.. dok dlm kuali lg.. hahaha..

::Azura Rahman:: said...

Hasue : alolo.. kesiannyer dia.. lapo erk.. su masak ape arini?..

::Azura Rahman:: said...

Fatinlea : masak sendiri puas hati.. nk boh rencah byk2 pon boleh.. hihihi..

tun_telani said...

kak zura.. nostalgia betul tgk mi lidi nih.. kalau kt kg mmg selalu ada wat stok. tp tun lg suka makan mee kuning.

::Azura Rahman:: said...

tun : kalau kt bandar Pekan, mmg glamer mee lidi nie.. akak sekeluarga plak lebih suka mee lidi nie sbb kenyal.. dia x kembang sgt.. hihihi.. tun suka yg kembang2 ekkkk... hahahaha..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...