Monday, November 8, 2010

Klinik Swasta or Hospital Kerajaan???..


Assalamualaikum..

Mlm semlm aku teman birasku ke klinik..
sebabnyer..
aku tgk dia menahan kesakitan
so aku ajak and temankan dia ke klinik..
kesian sgt aku tgk..

Aceli dia dh pegi kat spital bahagian pesakit luar..
dh pon diberi antibiotik dan beberapa cream..
tp memandangkan dia sakit sgt mlm tu..
aku ajak jugak dia pegi klinik..
bkn ape risau pulak penyakit lain kan..
kalu x de alhamdulillah lah..

Ape yg aku nk citerkan kt sini bukan pasal peyakit tu..
tp sikap doktor tu..
birasku tunjuk ubat yg hospital bagi..
dia blh senyum sinis tau..
aku tnye..
kenapa???..
dia pon memulakan citer...

Doktor : Hospital ni selalu bg ubat murah kat patient..
kata x de duit.. tp buat bangunan tinggi boleh..
biler Datin2 seri berseri2 masuk spital..duduk kt 1st class..
pehtu bagi pulak ubat2 yg mahal..
kata "rakyat didahulukan".. tp kenapa bg ubat murah..
orang ramai pegi jugak hospital.. (nada cam menyindir)

Ha.. tu laa kata2 doktor tu kat kami..
aku jadik x syiok la dia cakap camtu..
sbb pada aku..
seorang doktor tidak kira doktor kerajaan or private..
x leh kuarkan statement camtu xpecially kt patient..

Masa doktor tu kuarkan "orang ramai pegi jugak hospital"
aku balas..

Aku : tak semua orang mampu pegi klinik swasta..
org berpendapatan rendah dh pasti tuju ke hospital..
lgpon x semua klinik swasta bagus..
ada yg buat pemeriksaan sambil lewa..
x check betol2..

Doktor : Doktor pon manusia biasa.. maybe terlepas pandang

Aku : Bukan ape doktor.. kite dh bayar lebih
so mengharapkan yg terbaik la kan..

Doktor : .... (senyap)...

Pasal datin2 seri yg masuk 1st class tu kan..
dh nama pon diorg tu VVIP..
x kan nk soh masuk wad kelas 3 kot..
menda ni x leh dipertikaikan..

Kesimpulannyer..
ada baik dan buruknya di mana2 sekalipon kite buat rawatan..
tepuk dada tnye selera..

Kalu rasa ada duit lebih..
nk selesa.. klinik swasta lah..
kalu duit kurang.. and sanggup tunggu berjam2..
terpaksa laa pegi hospital kerajaan saje..

Tol dak?..
Korang sure ada pengalaman korang kan?
Wanna share?...


post signature

post signature

2 comments:

Lya Colours said...

ikut kemampuan

Zaidah said...

doktor pun ade konflik yer...ker nak lakukan klinik terbabit sanggp cakap mcm tu

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...