Friday, May 20, 2011

Kuih Tak Seri Muka

Salam..
Malu sgt nk upload gambo kuih nie..
x padan dgn nama nyer..
tapi sbb usaha gigih aku membuatnyer..
sia2 lah kalu x share kt blog aku nie..
walaupon mungkin ada yg mengata..
kuih aku terburuk pernah dilihat..
uwaaa...
tapi.. rasanyer x buruk okay..
mmg rasa sama dgn nama kuih nie..
sedap..
biarlah tak de seri..
asalkan biler aku makan rasanyer sama cam kuih asal..
jgn tetiba rasa cam kuih keria ke.. cucur badak ke..
muahahaha..

Resepi dh lama aku skodeng kt SINI
dari blog Dr.Ina..
cantik kan kuih seri muka Dr. Ina nie..
so x salah la resepi tu..
aku yg x pandai wat kuih nie..




Dah la tu.. x sabar nk potong..
dh pecah2 pulut dia..
permukaan kuih tu dh terkena air..
so kalu korang nk buat..
sila tutup penutup pengukus tu erk.. huhu..

tp abis jugak sumbat masuk perut org kt umah nie..
ekekeke..

Resepi aku copy paste dari umah Dr. Ina..
menurut Dr. Ina.. resepi asal dari blog Kak An..
Tq utk ke dua2nya..


RESIPI KUIH SERI MUKA
Bahan-bahan: (menghasilkan satu loyang bulat berukuran 9 inci)
Lapisan bawah:
1 cawan beras pulut direndam dengan 1 cawan air selama 30 minit
1 cawan santan sederhana pekat daripada 1/2 biji kelapa
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus.Toskan pulut dan masukkan ke dalam loyang. Masukkan santan dan garam secukup rasa. (kurang tak apa, jangan terlebih masin). Gaul rata santan dan beras pulut.
2. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 20 minit dengan api kuat. Selepas 20 minit, angkat pengukus, gaul rata pulut dan rasa garamnya. Kalau belum masin, tambah sedikit lagi garam dan gaul sekata. Sekiranya pulut cukup masak, tekan padat ke dalam loyang dengan sudu atau senduk hingga rata.
*** sementara pulut tadi dikukus, sediakan lapisan atasnya:
Bahan-bahan:
2 biji telur gred A (jika gred kecil, guna 3 biji)
1/2 cawan gula putih
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 cawan air pandan daripad 2 helai daun pandan
1 cawan santan sederhana pekat
sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan dan kacau hingga gula hancur. Tapiskan ke atas lapisan pulut yang dipadatkan tadi dan kukus selam 15 minit atau hingga masak.

8 comments:

izahdaut said...

akak.. saya buat kuih ni 1st time dulu gini jugak hasil nya... cube lagi.. hehe

adarnadzmie said...

tingin nak try... nampak sedap walau x jadi sgt... ok la tu... hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

takpelah zura.. tak cantik, janji rasanya sedap.. hehe.. tp apa yg zura ckp tu mmg betul... apa2 kuih kukus sebaiknya kena balut penutup kukus dengan kain takmo bagi wapnya jatuh atas permukaan kuih.. kalau jatuh.. mmg gitulah jadiknya.. akak pun kdg time malas.. ada gak jd gitu kuih.. antara teruk dgn tidak ajelah.. hehe.. bergantung berapa byk air yg menitik.. lagi satu.. kuih2 kukus yg nak kena potong mmg kena tunggu kuih betul2 sejuk baru elok dipotong.. by the way.. kuih tu nampak sedap.. mmg best serimuka.. feberet akak.. hehe..

ieda said...

ok lah nie zura .. huhuh sedapnya .. awat x hantar umah sepiring .. sure anak2 akak suke :))

::Azura Rahman:: said...

IZAH - yeke?.. tp rasanyer akak lg teruk.. huhu.. mmg akan cuba lg.. huhu..

::Azura Rahman:: said...

ADARNADZMIE - dari segi rasa xde masalah.. mmg sedap.. seri muka mmg peberet sy.. tp tu ler.. huduh.. huhu..

::Azura Rahman:: said...

KAK MADIHA - tu la kak.. dh agak kena tutup penutup pengukus tp kononnyer 'malas' nk wat makan sendiri aje.. pehtu excited lebih nk potong x tunggu sejuk.. padan muka.. hancussss... huhu.. nnti leh cuba lg..

::Azura Rahman:: said...

KAK ZARIDA - dh habis kak.. bkn wat byk.. skit aje.. br nk mencuba.. dari segi rasa mmg jadik.. ghuperrr je huduh.. huhu..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...