Tuesday, November 30, 2010

Rezeki tatkala bersedih.. alhamdulillah..

Alhamdulillah..
tu ungkapan ku biler seorang insan..
sudi memberikan aku ini..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.



(sumber:Google)

Walaupon hanya 6 ketul donut Big Apple..
but padaku..
amat mengharukan dan menggembirakan aku..

Thanks to Ery..
mcm tau2 je kzura tgh berduka.. huhu..

Sempurnakah kita?..


Mood arini.. sedih..
sedih kenapa..?
entah..
tetiba sedih..
sedih dgn keadaan sekeliling..
sedih tgk perlakuan org di sekeliling..

Sudah cukup sempurnakah kita?..
sampai boleh berlagak sedemikian.......
oh.. aku harap bukan begitu..
insya-Allah ape yg aku buat ikhlas hendaknyer..

Jangan sibuk nk bercakap2 pasal org lain..
kerana diri kita sendiri belum tentu sempurna..
bersyukur dgn ape yg ada..
aku mengingatkan diri sendiri..
selalu ingatkan.. insya-Allah..

Berdiam diri adalah lebih baik..
byk cakap lain jadiknyer..

Dan aku kini semakin memahami ape yg berlaku..
dan aku belajar dr ape yg terjadik..
aku perlu berdikari..
jgn bergantung kepada org..
terutamanya org2 yg x pernah ikhlas dgn kita..

Benar kata org..
semasa gembira ramainye nk berdamping..
semasa berduka.. siapalah yg sudi..
inikah yg dinamakan IKHLAS

Terima kasih..
kerana membuka mata aku..
skrg baru ku tahu...
yg mana intan.. dan yg mana kaca..

SEMPURNAKAN KITA???...


Manusia tidak ada yg sempurna melainkan ALLAH

Monday, November 29, 2010

From New Zealand with love..

Dulu aku ada join contest
leh rujuk entry SINI
anjuran Insan Tinggi

Aku ni bkn laa rajin sgt join2 contest nie..
aritu kebetulan je nk cuba..
tgh boring2..
tgk gambo raya aritu semua tersengih jew..
aku kira mcm RAYA SAKAN laa kan..

Dan alhamdulillah..
bukanlah dpt tempat pertama pon..
saguhati jew..

But.. sgt excited jugak..
x kisah laa saguhati ke.. buah hati ke..
yg penting aku dpt jugak gift dari Zack..

Thanks a lot Zack..
Gift tu dh sampai..
akak balik keje mak cakap ada brg sampai..
akak dok memikir..
brg ape pulak aku beli nie..
rasa cam x beli ape2 pon..
(suka sgt online shopping.. ekekeke..)

Biler tgk nama Zack kt consigment note tu..
terus tau dah..
gift dari NEW ZEALAND..
yeayyyyyyyy...
sgt2 comel..
Akak suka sgt tau Zack..
Thanks a lot again and again..

Ini laa dia gift yg comel2 nie..

TQ Zack!

Kad Bank Rosak.. mana nk korek duit nie.. huhu..





Sumber : Google

Huh!Berpeluh2 dh aku nie..
mengenangkan kad bank aku x leh detect kt ATM..

Duit kete x byr lg..
kalu blh online x pe jugak..
tp x leh pulak.. kena bayar kt mesin dia..

Besok jawabnyer kena pegi CIMB ler..
tukar kad lain..
mana leh tahan lama2 x cucuk duit..
mati kering aku..

Huhuhuhu..

Sunday, November 28, 2010

Nasib baik menjadik.. huhu




Salam semua..
pe kabo..
dh makan malam?
atau DIET?..ekeke..

Mlm ni aku just goreng mihun je utk dinner..
asalnyer..
abah aku ada mesyuarat kt surau lepas isya'..
dia soh aku goreng mihun utk ahli mesyuarat lebih kurang 15orang..

Aku ni takat wat makan sendiri.. boleh laa kan..
ni nk makan utk 15orang..
camno tu..

DOk berkira2..
cukup ke 2 bungkus mihun..
huhu..

Pehtu nk sediakan bahan2..
aku cukup x reti nk wat sukatan..
risau terkurang.. nnti x sedap pulak mihun tu..
huhu..

Gini ler gayanyer kalu x biasa goreng mee byk2..
Tapi alhamdulillah..
berkat kesabaran dan ketelitian..
aku berjaya goreng mihun tu dgn sedapnyer...
(perasannnn!!!)..

Cuma now tinggal nk tunggu abah balik nnti..
nk tnye.. cukup ke mihun tu..
huhu..

(oh ini bukan mihun aku.. aku x sempat snap.. abah dh bergegas nk bawak ke surau..)
[Sumber Gambar Mr. Google - here]

Oh Bella Luna... by Jason Mraz



Ini laa rupe si Bella lepas dimandikan..
ni dh separuh kering nie..
masa basah2 tadi lupe plak nk snap..
cekeding je badannyer..
harap ke bulu je tebal..
ekekeke..

Selasa depan insya-Allah abangku merangkap tuan Bella ni sampai ke Mesia..
selesai sudah ibadah Haji nya..
alhamdulillah..
So arini aku mandikan Bella..
x laa busuk sgt nk pulangkan ke Tuan dia nnti..
kucing bulu tebal ni mudah sgt kotor..
agak rumit jugak nk jaga kucing parsi nie..
tp suka tgk bulu dia yg over the tebal tu kan.. gebusss the boom jew..
meowwwww...

Bella termenung rindukan Tuan dia..


Bella & Hero

Thursday, November 25, 2010

Daging Kicap Bersos Lada Hitam vs Sotong Goreng Kunyit

Saper akan menang?...

Korang vote utk mana satu?

Ini..

..

..

..



Atau..

ini..

..

..

..

..



Selamat Menjamu Selera.. ^_^

Wednesday, November 24, 2010

Sup Macaroni Telur

Hai.. hai.. hai..
Dh tido ke semua..
aku br nk upload gambo menu dinner aku dan family mlm nie..

Nothing special pon.. tp ttp menyelerakan.. ^_^


Malam ni aku just masak simple..
malas pon ye.. penat pon ye..
huhu..

Beli ikan siakap dgn office-mate aku tu 2 ekor..
masak sweet sour..
and ada lebih macaroni yg dh direbus..
aku buat sup..
pecahkan telur..

Siap!!!

*gambar ikan siakap x sempat snap..

.

.


SUP MAKARONI TELUR


Bahan:
Makaroni secukupnya - rebus dan tos
Bawang besar , bawang putih dan Halia - hiris
Kulit Kayu Manis, Bunga Cengkih, Bunga Lawang
Telur
Seketul Kiub Pati Ayam
Air dan garam secukupnya

Cara:
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yg telah dihiris hingga garing dan wangi.
Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang.
Tumis lagi.
Setelah semua dh garing, masukkan air dan kiub pati ayam.
Biarkan hingga mendidih.
Masukkan telur sebijik demi sebijik.
Masukkan macaroni yg telah direbus dan perasakan dgn garam.
Tutup api. Siap dihidangkan.

Tuesday, November 23, 2010

Senyum : ^_^



Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse
Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Chorus
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit


.


.


.


.


*haa.. kalu korang tgh marah tu.. cepat2 dengar lagu nie.. sure korang SENYUM..

.


.


.


.


.


.


.


.


.



Kambing pon pandai SENYUM daaaaaaaaaa...

^_^


Monday, November 22, 2010

Dh 12thn bersama.. skrg masa utk berpisah..

Rasanyer entry ni plg sedih..
aku terpaksa meluahkan juga segala yg terpendam..
walaupon pahit utk ku telan..
Harap ada kawan2 yg dpt memberi semangat kpd aku..
selepas ape yg akan terjadi nanti..

Perhubungan ini terjalin selama 12 thn..
dlm tempoh tu..
pelbagai pengalaman suka duka bersama..
Aku sayang sgt pada nya..
tiada yg dpt menggantikan tempatnya..

Tapi..
apakan daya..
dh tiba masanyer utk kami berpisah..
mungkin jodoh kami sampai di sini saje..
ikutkan rasa sayang..
Allah je yg tahu..
sayang sgt2..
Selama ni.. dia yg byk bantu aku..
Dia yg menyejukkan aku tika aku tgh kepanasan..
aku ni baran jugak orangnya..
hanya dia yg memahami..

Dah berkali-kali aku cuba utk pulihkan hubungan kami..
tapi takdir telah menentukan segalanya..
aku sudah mula rasa bosan dgn sikapnya..
dia mula buat hal..
sakitnyer hati nie..
ikutkan rasa hati mcm nk sepak terajang je..
tapi aku ada maruah diri..
cara terbaik adalah..
berpisah..

huhuhu..

Doakan aku kuat utk hadapi semua ini..
dan doakan aku utk dpt pengganti yg lebih baik darinya..

Thanks kawan..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(bukan gambar sebenar dia.. aku benci nk snap gambo dia..
so aku guna gambo lain yg iras2 dia
)

Dulu ko sejukkan kan aku.. skrg ko wat hal erk..
dh x mau sejuk..
x pe.. aku carik pengganti lain..

Berdosa ke aku mntk perpisahan ini ye?..
huhuhu..

Saturday, November 20, 2010

~Kari Tulang


Salam Aidiladha..
masih ada lg yg buat korban?..
aku rasa thn ni ramai yg murah rezeki kot..
blh dikatakan ramai yg buat korban..
and ramai betol yg sedekah daging..
alhamdulillah.. thanks to Allah utk limpah kurnia dan rezeki..

Aku pon dh selesai majlis korban kt rumah nie..
sedara mara pon dh semua balik ke rumah masing2..
periuk belanga pon dh siap simpan..
Alhamdulillah.. majlis berjalan lancar..

So.. ape lg nk buat dgn daging and tulang2 tu erk..
menu wajib of course la SUP Tulang/Daging kan..
ekeke..
masuk 2 kali dh aku wat sup..
pening dibuatnyer.. huhu..

And arini aku wat kelainan..
aku cuba wat kari tulang..
sbb aritu ada makan kt umah kakak ipar..
sedap sungguh..
aku sendiri x penah makan kari tulang nie..

And alhamdulillah.. mmg sedap tulang dibuat kari ye..
cubalah saper yg lom cuba..
cara dia sama je cam kite wat kari ayam/daging..
cuma tulang2 tu aku rebus sampai empuk dulu..
then dh siap tumis semua bahan..
baru aku curahkan skit air rebusan tulang tu..
and santan cair..
aku x guna santan pekat..
sbb aku suka kari tu cair2 skit..
x mau pekat2 sgt.. muak..
tp ikut la citarasa masing2 kan..
sendiri punye tekak.. pepandai laa korang adjust camner..
ekeke..



Thursday, November 18, 2010

Sambutan Raya Korban..






Oh.. aku sungguh kepenatan..
penat dan sakit kepala..
so just layan gambar2 ni semua dulu..
later akstory mory ok..
bye..


Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha


Salam Aidil Adha semua..
masak ape utk pg raya nie?...
lemang?.. ketupat?.. lodeh?.. nasik minyak?..

Kali ni raya ku meriah..
thn ni turn rumah aku utk sambutan raya..
thn lepas kt Kota Tinggi Johor..
blh imbas kenangan tu di SINI..
ramai sedara sepupu yg masuk bahagian utk korban..
so masak memasak utk juadah raya dh siap..
jap lg mak sedara nk masak laksa johor dgn nasik beriyani gam..
perghh.. melantak sungguh la aku kali nie..
huhuhu..

Pagi2 raya ni terasa rindu pulak kt Angah and Kak Chik..
abangku yg ke dua dan kakak ipar yg mengerjakan haji..
aku doakan mereka sihat dan dpt mengerjakan haji dgn sempurna..

OK.. nk turun dapo semula.. settlekan ape yg patut..
Kalu aku sempat snap gambo.. aku upload nnti ye..

Bye.. and selamat berkorban
(jgn ada yg terkorban pulak.. nauzubillah.. mntk dijauhkan..)

post signature

post signature

Monday, November 15, 2010

Cheese Tart lagik..

Again...
menggentel cheese tart lagik..
ramai beno teringin nk makan cheese tart raya aji nie..
ekekeke..

Kali ni tempahan dari school-mate aku dulu..
thanks Emi sudi order lg dan lagik..


Asyik buat utk orang lain je kan..
so kali ni aku gentel lebih skit..
skit je lebihnyer..
sbb aku and family bkn penggemar cheese tart
.. dan segala yg berkaitan dgn cheese..

.

.

.

taraaaa...
dlm loyang lg.. ekeke..


and tanpa segan silunyer..
aku ngap satu..

.


.


.


.



.



.





perghhh.. makan masa baru kuar oven mmg nikmat..
tart shell masih rangup..
dan cheese masih lembik.. huhu..
tp cukup laa utk aku sebelah je..
sebelah lg aku simpan daaaaaaaa..

*aku bukan penggemar cheese



post signature

post signature

Sunday, November 14, 2010

Blueberry Cheese Tart..

Salam hujung minggu semua..
arini ape xtvt korang semua?....
piknik?.. shopping?.. or hanya dok di rumah saje..

Aku sendiri pon dok rumah jew..
x ke mana lg..
asben sibuk mencuci kete..
si isteri sibuk menggentel cheese tart..

Cheese Tart ni tempahan Aisyah yg dok kt Maran tu..
kenal Aisyah sbb sama2 amik kelas PJJ and sama course..
Baru petang tadi si Aisyah ni dtg amik..
kebetulan nk ke bandar Kuantan katanyer..

Ok.. nk bersiap2..
pasni nk kena belanje en suami..
sbb katanyer dpt jual Cheese Tart byk..
kena belanje dia..
hahaha.. nakal kan suami saya..
x pe x pe.. kecik punye hal..

Jom....




post signature

post signature

Saturday, November 13, 2010

Cili Api vs Black Pepper

Hai semua..
ape menu korang masak arini..
mesti masing2 masak menu istimewa kan..
al-maklum ler.. arini kan cuti..
aku pon dh start cuti raya..
minggu depan satu lg baru start keje balik...
best betol.. ekeke..

So arini aku pon kiranye masak beriya skit..
tak de laa special mana..
cuma tahap rajin tu ada..

Menu hari ni..
Telur itik masak lemak cili api..
vs..
Daging Black Pepper..

fuhh.. berpeluh makan hari nie..
semua pedas2 belaka..
ekeke..

Jemput makan semua...



post signature

post signature

Friday, November 12, 2010

Pot Luck.. jom makan...

Hari ni aku dan kawan2 pejabat wat Pot-Luck..
tak ramai pon join..
dalam 13-15 orang kot..
masing2 bawak juadah..

Memula puas jugak la aku memikir nk bawak ape..
nk wat sardine puff.. aku x beli lg kulit paratha..
nk wat macaroni bakar.. macaroni x de..
last2 aku buat nie..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

cuba korang teka?..

.

.

.

.

.

.

.

.

hahahaha...

.

..

...

....

.

..

...

....

Marble Cheese Brownies jeeeeeeeeew..

post signature

post signature

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...