Thursday, May 27, 2010

Sy amat risaukan.. doakan utk saya..

Now ketandusan idea nk update blog.. tambahan plak.. blog aku pon xde org nk jenguk sejak dua menjak nie.. huhuhhu.. sedih...

Tp aku tetap meneruskan ber'blogging'.. suka2.. x salah kan..

Ermm.. nk story pasal asben aku.. aceli.. sejak sebulan lepas dia dh menunjukkan tanda2 x normal.. bukan giler tau.. ekeke.. x normal spt.. kerap sgt buang air kecil, kerap minum air, x lena tido, berpeluh, kebas2 kaki dan lemah2 badan..

So malam Khamis tu aku ajak asben g check kt klinik Ar-Razi kt Sg Isap tu.. sbb dia dh ada rekod kt situ.. patient masuk.. pehtu kuar.. kena turn asben aku.. masuk x kuar2.. aduss.. ape plak laa Dr. ni buat.. risau dh.. at last asben aku kuar.. duduk sebelah aku and cakap.. Dr. soh balik umah skrg jugak.. packing baju and g spital.. kemungkinan besar kena tahan wad.. asben aku ada KENCING MANIS.. x de bacaan kt alat ujian tu.. hanya tulis 'HI'... adusss... x sangka teruk camtu..

Aku pon sms abang long aku yg Dr. tu.. dia cakap terus g spital.. so aku terus bawak asben aku ke bahagian kecemasan HTAA.. diorg check sekali lg and 'HI' jugak... asben aku dibawa ke bilik kecemasan utk diberi rawatan.. aku x blh masuk.. so korang bayangkanlah.. camner perasaan aku masa tu.. nk menangis rasanyer.. :(

Sekali sekala asben msg.. "abang kena masuk air.."... "abang kena test air kencing.."... "abang check jantung" .. adusss... geram je nk masuk tgk.. tp apakan daya.. dipendekkan citer... aku x sure jam berapa tp dh pagi.. asben kuar.. alhamdulillah Dr. x tahan tp masih perlu rawatan lanjut.. Dr. bg referral letter utk wat rawatan kt klinik kesihatan pmtg badak.. dekat skit dgn rumah aku..

So pg semlm ke klinik kesihatan dan bacaan dh dpt.. 21.. tinggi kan? korang bayangkan lah masa mula2 check tu sampai x de bacaan.. means.. lg tinggi... huhuhu..

Semlm terus aku ke supermarket beli Beras Taj Mahal.. mmg mahal beras tu... tp demi suamiku apa saje aku lakukan.. duit blh dicari.. :(

Selain tu aku akan bawak asben ku pegi jumpa Dietitian kt HTAA.. dh ada appointment.. nnti aku leh pegi sekali dengar... start from now..kami kena amalkan cara hidup dan pemakanan yg sihat.. doakan kami.. sy amat risau... huhuhu..


post signature

post signature

5 comments:

JaJa'Z said...

semoga semuanya kembali seperti biasa ok..untuk hubby kzura..semoga cepat sembuh..

SyidaMislan said...

cuba makan beras perang, pastu kalau masak cuba pakai minyak jagung.
mahal sikit, tapi utk kesihatan kan?
semoga takde lagi Hi! kat bacaan tu, insyallah.

Lya Colours said...

family belah ayah keturunan kencing manis
so dah lali dgr
hihi
kak beli la mesin cek gula dlm drh tuh
so bleh monitor ari2
mcm ayah saya pagi petang malam cek
baru nampak flow
yups beras taj mahal bgs
tp still x bleh mkn byk2
sbb dlm nasi itself pon dah ada gula

::Azura Rahman:: said...

TQ jaja, syida and lya...

mmg sgt susah hati tp ttp kena pikirkan ape yg blh diikhtiarkan utk kurangkan kencing manis.. nk baik mmg susah kan but leh kawal rite..

tlg doakan ye..

TQ... muahssss..

Ctnaemah said...

slm zura..mak akak pun kencing manis jugak..memula check tahap gula 19 ..skrg dh turun tp kene maintain mkn ubat.Masa masak beras taj mahal tu..amik air didihan nasi tu srh hubby Zura minum..Air peria katak atau akar pokok bakawali pun membantu mgurangkan tahap gula tu.Apepun harap zura bersabar dgn dugaan ni..Klu terkurang gula pun susah juga..nnt pesakit akan gigil..ms tu pesakit kene kemam gula @ minum air gula..Itu yg mak akak buat bila tetiba dia menggigil sbb kurang gula.

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...