Sunday, April 20, 2014

Karipap inti kari ayam

Assalamualaikum. ...

Kalau dh favourite tu.... buat selalu pon x muak... hehe... puas hati makan kalau buat sendiri... inti leh boh padat2... :)

Resepi ni mmg aku dh pernah buat sebelum ni... pada aku ok....senang nk adun dan kulitnya rapuh... maybe sbb penggunaan tpg beras dan tpg ubi kot...

Jom tgk resepi...

Karipap Rangup
Copy dari blog Yati

BAHAN2:
500gm Tepung gandum
50gm Tepung Beras
50gm Tepung Ubi
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Majerin*
1/4 cwn Minyak masak* (* panaskan)
1 cawan air-tuang sikit demi sedikit
CARA2:
Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
Bahagikan doh kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kegemaran, tutup dan klim kemas2.
Buat sehingga habis. Goreng dgn minyak yg banyak sehingga garing.
Angkat dan toskan. Saya goreng guna api sederhana je. Karipap ni lebih rangup sekiranya di goreng 2 kali. Walau di goreng lagi, karipap ni tetap tak berminyak.

Untuk intinya... ikut citarasa masing2 la ye... inti sy ni guna isi ayam... tumis mcm biasa and boh la serbuk kari... sy guna gabungan ubi kentang dan keledek...

Selamat mencuba... ;)

3 comments:

tun_telani said...

Salam kak zura.. sedapnyer karipap.. tun suka mkn, tp nk buat tu mmg bercinta habis lahh. hehe..

yaya cendana said...

salam kak zura...yaya blogwalking sini kak... :)

judi bola online said...

Keep up the good work!
Thanks for sharing.
agen bola / agen bola online / judi bola
judi bola online / bandar bola online / bandar bola
bandar judi bola / bandar bola / agen betting
agen bola terpercaya / agen sbobet / agen ibcbet

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...