Wednesday, April 13, 2011

Kari Daging , Kerabu Mangga & Dadar Telur Itik..

Salam semua..
lama sgt aku membiarkan entry sedih tu melekat kt blog aku ni..
xde idea nk update blog skrg..
and dh lama aku x update entry masakan kan???..

So mlm ni usaha jugak capai camera utk snap menu dinner kami arini..
just a simple dinner..
kat rumah hanya ada daging..
and aku tnye asben..
nk masak Sup Daging or Kari Daging..

And seperti yg aku jangkakan of course Kari Daging..
ekeke..
Arini semangat skit nk memasak..
ntah kenapa erk..
huhu..


So disamping Kari Daging tu..
aku jugak buat Kerabu Mangga..
Mangga muda amik kt umah mertua..
aku bedal je buat kerabu..
dan alhamdulillah licin.. ekeke..

 

 
 
Ada lg menu lain..
aku wat telur dadar.. tp guna telur itik..
aritu order 15 bijik dgn member opis..
8 bijik bawak ke umah adik masa aku dan family g shah alam aritu..
so kat umah ada lg 7 bijik..
ingat nk wat sambal tumis.. tp rasa cam x ngam dgn kari..
pulak dahhh.. ekeke..
so aku amik 2 bijik wat telur dadar..
Tadi asben beli timun kecik tu.. aku potong wat ulam..


Ermmm.. hasilnyer.. semua licin..
Alhamdulillah..


tp ini menu sebelum kejadian licin.. kejadian selepas licin x sempat nk snap.. ekeke..

Ni cara aku wat Kerabu Mangga tu..

Bahan :
Sebiji Mangga Muda - disagat
Udang Kering - tumbuk kasar
Sebiji Tomato - hiris kasar
4 biji Cili Api - potong kecik2
1/2 biji bawang besar -hiris halus
Sos Ikan ,secubit garam dan sedikit perahan limau

Cara :
Gaulkan mangga, udang kering, tomato, cili api dan bawang. 
Then perahkan limau.
Masukkan sedikit sos ikan dan secubit garam. 
Gaul rata dan siap!

3 comments:

Lya Colours said...

alamak aiii tgk telur dadar tuh memang tak tahan. tsk tsk tsk

sweethemohemo said...

slm kak zura!! tula lame ema tunggu entry masakan yg akak wt..suke tgk hidangan yg akak masak..nnt rajin2 ek wt entry masakan lg.. ;)

Ayu said...

Assalam zura, memang combinasi yang sedap semua kat atas tu..kalau akak bertambah nasi 3-4x ah..haha

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...