Wednesday, April 20, 2011

Blueberry Cheese Cake

Hai Hai Hai..
Badan ni penat br balik keje..
tp nk jugak upload gambo2 Cheese Cake yg aku wat mlm semlm..
Dh lama x wat kek nie..

Kali ni tempahan dari pensyarah nursing kt UCSA..
Tima kasih sudi tempah..
Harap puas hati..

Cheese Cake ni adalah kek yg paling digemari ramai..
mula2 aku start meniaga kek..
ciskek ni la plg ramai order..
And ciskek ni jugak la..
kegemaran En Suami saya..
Maybe sbb kek ni lembut dan tak muak..

Ada jugak yg tnye..
kenapa nama dia Cotton Cheese Cake..
sebab.. tekstur dia lembut dan ringan cam Cotton ler..
ekeke..
terjadiknyer tekstur yg lembut dan ringan sebab..
telur diasingkan kuning dan putih..
putih telur dipukul hingga ringan dan kembang..
aku pon xde la study sgt sejarah ciskek nie..
itu je la yg aku tau.. ekeke..

Resepi ciskek ni..
aku dapat dari sifu aku ler..
Kak Nina.. thanks kak..
sampai skrg zura guna resepi akak nie..

OK lah.. x mau cakap byk
saksikan aksi2 ghairah ciskek ni erk.. ekeke..

edisi togel..

zoom skit..

blueberry topping

tambah dgn almond flakes..


snap with flash..
Resepi Cotton Cheese Cake

Bahan:
250g Cream Cheese
75ml Susu Segar
130g Gula Castor
4 biji Telor (asingkan putih dan kuning)
40g Tepung Jagung
1/2 sudu teh Cream of Tartar

Cara :
Panaskan cream cheese dgn susu segar 
menggunakan kaedah double boiling 
hingga cream cheese cair dan larut sepenuhnya. 
Masukkan separuh adunan gula bersama kuning telur, 
tepung jagung dan cream of tartar. 
Kacau hingga semua bahan sebati.

Dalam mangkuk lain, putar putih telur bersama baki gula tadi 
menggunakan speed plg tinggi 
hingga adunan kembang dan ringan.

Masukkan sikit2 adunan putih telur ke dalam adunan cream cheese tadi.
Gaul secara kaub balik perlahan2 hingga semua adunan habis.

Curah adunan dlm loyang dan bakar cara steam-bath 
hingga kek masak.
(test dgn lidi, kalau adunan x melekat pd lidi 
bermakna dh masak)

7 comments:

zalykha mohd said...

waaaaaa zura
air tgn u cam chef
kelasss
tempting gile i tgk
nyummieeeee :)

Iera said...

behnya....

::Azura Rahman:: said...

zalykha - amboi.. compare dgn chef kelasss gitu.. idak pandai pon zalykha.. zura mencuba2 je.. tu pon selekeh kan.. huhu..

ira - buat la ira.. nnti aku share resepi..

adarnadzmie said...

sedapnya... terlur jer tgknya...

Sari Yusa Ibrahim said...

salam, kak... betulkah itu tepung jagung 40gm jer... nama gebus kek tu, geram.. tapi sy tgh diet kek... huuhuhuhu

::Azura Rahman:: said...

adarnadzmie - mmg sedap.. cubalah nnti.. =)

sari yusa - ye betol dear.. 40g.. kek ni tocik je.. sis guna loyang 6" aje.. tgh diet???.. huhu x dapek la nk nolong.. ekeke..

batriesyia said...

ooooo ganas2.....cantik giler kek zura......

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...