Sunday, May 30, 2010

Ben10 Cake.. #2



Choc Sponge Cake.. tempahan Kak Zie Shahputra..
Ada 3 nama kt keliling kek tu..
Angah & Ateh tu anak dara kembar Kak Zie..
Alif tu anak lelaki bongsu Kak Zie..
Kalu x silap aku, ketiganyer lahir di bulan Mei..
b'tol ke Kak Zie?... =)

Kak Zie memilih edible image Ben10..
watak kartun kegemaran Alif..
Jeles plak si kembar x dpt karakter kartun kegemaran..ekeke
x pe.. thn depan soh mak order dgn auntie zura lagik ye..

Enjoy!




post signature

post signature

Panas.. Hot..


Cuaca kt tmpt korang camne?
Kt tmpat aku ni panas sgt...
Semlm pon panas..

Entah berapa kali aku change baju..
Berpeluh x henggat!
Fuuh!!!... Dugaan sungguh..

Kipas pon dh ala2 x rasa..
Nk pasang aircond kang.. bil melambung plak..
Nk keluar rumah pon malas kalu dh panas camnie..
So lepak'ing kt umah je ler..



*
eh eh eh.. aku dengar bunyi guruh.. nk ujan kot...
yeay.. alhamdulillah..
Allah dengar doa hamba2nye..
ekeke.. TQ Allah..


post signature

post signature

Pukul 4.00 pagi...

Aku masih berjaga!
Why?.. ngape aku leh berjaga sampai kul 4 pagi nie???..
Laki aku dh sedap lena diulit intan..

Aku? mengadap PC.. layan FB dgn BLOG..
Aceli br lepas siapkan kek tempahan KAK ZIE..
esok kak zie nk wat birthday party utk anak2 dia..
sambut sekali 3 orang sbb tarikh dekat2.. jimat erk.. ekeke..

So nk tido kul berapa aku nie???..
OK OK.. nk tido laa nie..
Nk dekat Subuh dah wei.. ekeke..
Lelap dulu lah...

Gudnite!


post signature

post signature

Saturday, May 29, 2010

Air Kurma + Susu Kambing Blended...


+

Ada berani???..
ini laa pertama kali aku minum air susu kambing
yg diblend bersama kurma
sepatutnyer kena guna susu kambing segar..
tp dh puas abah aku carik.. x de yg jual plak..
so ikhtiar je laa pakai yg paket2 tu... harap2 mujarab...

Rasa???.. rasa pelik skit.. rasa manis yg dtg dari kurma tu..
kembang jugak tekak nk perabihkan..

Tp demi utk mencapai satu harapan,impian dan keinginan..
ku minum jua..


Ada lg skit utk ditelan... aku dh rasa nk m****h..
tp aku kena abiskan jugak.. go zura go..

huhuhu...

post signature

post signature

Thursday, May 27, 2010

Sedap ke Lasagna???..


Lasagna lagi???...
Office-mate aku sesungguhnyer gemar sungguh dgn Lasagna..
Sedap sgt ke???...

entah..
aku x gemar sgt..
tp gatai nk mencuba buat..

sbb tu ada bnyk balance and ku bawa ke opis..

rezeki kawan2... ekeke..

si wani and along.. beriya2 dari awal nk menempah..

aku berat hati nk buat..
sebab aku tak tau nk jual berapa..
mmg leh kira.. tp cam mahal sgt kot.. kesian plak.. huhuhu..


Atas dasar kesian sgt.. aku cuba sedaya upaya ke dapo..

godeh buat lasagna nie..

dari awal sudah ku beli aluminium foil pan tu..

So ini adalah percubaan pertama aku jual lasagna..

harap ia memnuhi citarasa Wani and Along..


Selamat menjamu selera!!!



post signature

post signature

Sy amat risaukan.. doakan utk saya..

Now ketandusan idea nk update blog.. tambahan plak.. blog aku pon xde org nk jenguk sejak dua menjak nie.. huhuhhu.. sedih...

Tp aku tetap meneruskan ber'blogging'.. suka2.. x salah kan..

Ermm.. nk story pasal asben aku.. aceli.. sejak sebulan lepas dia dh menunjukkan tanda2 x normal.. bukan giler tau.. ekeke.. x normal spt.. kerap sgt buang air kecil, kerap minum air, x lena tido, berpeluh, kebas2 kaki dan lemah2 badan..

So malam Khamis tu aku ajak asben g check kt klinik Ar-Razi kt Sg Isap tu.. sbb dia dh ada rekod kt situ.. patient masuk.. pehtu kuar.. kena turn asben aku.. masuk x kuar2.. aduss.. ape plak laa Dr. ni buat.. risau dh.. at last asben aku kuar.. duduk sebelah aku and cakap.. Dr. soh balik umah skrg jugak.. packing baju and g spital.. kemungkinan besar kena tahan wad.. asben aku ada KENCING MANIS.. x de bacaan kt alat ujian tu.. hanya tulis 'HI'... adusss... x sangka teruk camtu..

Aku pon sms abang long aku yg Dr. tu.. dia cakap terus g spital.. so aku terus bawak asben aku ke bahagian kecemasan HTAA.. diorg check sekali lg and 'HI' jugak... asben aku dibawa ke bilik kecemasan utk diberi rawatan.. aku x blh masuk.. so korang bayangkanlah.. camner perasaan aku masa tu.. nk menangis rasanyer.. :(

Sekali sekala asben msg.. "abang kena masuk air.."... "abang kena test air kencing.."... "abang check jantung" .. adusss... geram je nk masuk tgk.. tp apakan daya.. dipendekkan citer... aku x sure jam berapa tp dh pagi.. asben kuar.. alhamdulillah Dr. x tahan tp masih perlu rawatan lanjut.. Dr. bg referral letter utk wat rawatan kt klinik kesihatan pmtg badak.. dekat skit dgn rumah aku..

So pg semlm ke klinik kesihatan dan bacaan dh dpt.. 21.. tinggi kan? korang bayangkan lah masa mula2 check tu sampai x de bacaan.. means.. lg tinggi... huhuhu..

Semlm terus aku ke supermarket beli Beras Taj Mahal.. mmg mahal beras tu... tp demi suamiku apa saje aku lakukan.. duit blh dicari.. :(

Selain tu aku akan bawak asben ku pegi jumpa Dietitian kt HTAA.. dh ada appointment.. nnti aku leh pegi sekali dengar... start from now..kami kena amalkan cara hidup dan pemakanan yg sihat.. doakan kami.. sy amat risau... huhuhu..


post signature

post signature

Tuesday, May 25, 2010

Bantu saya boleh???...

Salam petang Selasa..

Bantuan ape laa yg aku nk mntk u'ols tlg ni erk..

Ni haa.. ada beberapa officemate aku..

berkenan sgt dgn lasagna yg aku bawak utk diorg aritu..


D'problemo nyer ialah.. berapa rege aku nk letak erk.. hahaha..

Kalu kt pizza hut.. ala carte' lebih kurang RM10++ kalu x silap..

tu pon satu slice.. besar mana aku pon x sure

sbb aku x penah makan lasagna kat pizzahut..

Bekas aluminium size 10" x 10" aku dh beli..

Harganyer bagaimana ye..

Bahan2 agak mahal jugak..

Cheese, button mushroom,daging cincang,capsicum bla bla bla...

korang leh tolong dak?????......


post signature

post signature

Monday, May 24, 2010

Ben10 Cake..



Ben10 cake utk Alia... ada rasa pelik dak? ekeke.. budak pompuan minat Ben10..

Kek ni tempahan dari Sue.. utk anak kesayangan dia Alia..
agaknyer si Alia minat sgt Ben10 tu yg request kt mummy dia nk kek Ben10..

Harap Sue dan Alia puas hati.. enjoy ye... =)




post signature

post signature

Mood yang hilang.. huhuhu..



Ke mana hilangnya HAPPY MOOD???..

Adeyhhh.. malasnyer nk keje.. malasnyer nk baking.. malasnyerrrrrrrrrrrr..

kenapa NIE???... entah erk...

Badan rasa lemah.. mata mengantok.. kepala asyik sakit je...

Arghhh... mcm tanda2 PENUAAN je...

tidakkkkkkkkkkkk!!!

Biler terkenangkan zaman MUDA dulu (ceeewwwaaaah.. )

seronok je kan...

sihat.. kuat... SLIM... hahaha..

ermm.. start minggu ni aku dh sibuk dgn xtvt baking..

alhamdulillah tempahan BOLEH TAHAN laaa..

tak terlalu BANYAK dan terlalu SIKIT..

kiranyer.. insya-Allah aku MAMPU buat...

aku bukan tak nk SERIUS baking.. tp ada bnyk sebab...

ANTARAnya.. ilmu belum penuh di dada (yeke ilmu kat dada.. haha)

at least aku kena attend any DECORATION class...

baru laa aku YAKIN nk wat tempahan customer...

ini tidak.. customer tempah 3 TIER cake.. aku dh x senang duduk..

sebab lain.. TOOLS and EQUIPMENT baking aku masih TAK LENGKAP..

so...

biarlaa aku betol2 bersedia dulu..

doakan yang TERBAIK utk aku ye..

kalu aku rasa bidang ni bukan untuk aku...

maknanyer..

aku perlu undur diri and bagi PELUANG kt org lain plak..


post signature

post signature

Wednesday, May 19, 2010

Cupcakes..repeat order from Fauzi


Thanks FAUZI.. sudi repeat order lagik..

Fauzi tempah CHOC CUPCAKES. solo cup size S.. katanyer nk wat jamuan makan2 dgn member2 celebrate besday kawannyer yg juga aku kenal iaitu RAZA (Utusan Malaysia)... HEPI BESDAY RAZA.. =)


TQ Fauzi...

post signature

post signature

New Template...

Saje gatai tukar template lain... ok ke dak???... huhuhu.. setiap kali tukar template.. abis semua link aku hilang.. so in case ada link u olls yg x de kt link aku tu.. mohon inform kt aku ye.. nk add balik... TQ

post signature

post signature

Monday, May 17, 2010

~Lasagna..

Dah lama sgt nk mencuba buat lasagna.. minggu lepas dh siap2 beli bahan2 dia... lasagna sheet,daging cincang,sos prego,cheese dll... So.. malam ni baru ada mood nk buat
setelah berhari2 mencari resepi yg aku rasa sesuai..
tapiiii....

byk mende aku kena perbaiki..
huhuhuh... sungguh mengecewakan... :(


Silap pertama
: ikut resepi x de garam dlm sos putih..
tp aku pi gatai2 boh.. biler dh combine semua sos dan cheese..
lasagna aku jadik masin.. menciiiiiiiiiiii...


Silap ke dua
: Aku boh sos merah dan sos putih terlalu bnyk..
so lapisannyer x dpt bnyk.. cuma sempat dua lapis je..
dh laa masih.. lapisan skit plak tu..
so kureng laa rasa dia... menciiii lagikkkkkkk....


Silap ke tiga
: dh abis daaa.. x de silap lg.. ekekeke..
akan ku cuba lagik dan lagik.. tungggguuuu... huhuhu..



Ni resepi yg aku dpt.. aceli.. aku just salin resepi utk sos putih je..
sbb utk sos merah aku guna resepi cam wat spageti je..

Lasagna
Bahan utama : Lasagna Sheets
*zura guna brand San Remo.. instant je.. x perlu rebus.

Sos Merah :-
Daging Cincang
Sos Prego
Cendawan butang - potong nipis
Capsicum hijau (nk campur merah+kuning pon ok) - potong dadu
Batang saleri - hiris kasar
Tomato - potong kasar
Cili kisar
Bawang besar holland (yg kuning) - potong dadu
Sedikit minyak zaitun
Serbuk oregano / mix spice

Tumis bawang besar dgn mnyk zaitun. Masukkan cili kisar.. tumis hingga garing. Masukkan daging cincang. Kemudian, masukkan sos prego dan tomato serta serbuk oregano/mix spice. Kacau rata. Masukkan capsicum, batang saleri dan cendawan butang. Perasakan dgn sedikit garam. Gaul rata dan tunggu hingga kuah agak pekat.

Sos putih :
1/2 cawan Air
2 cawan Fresh Milk
1/2 cawan Butter
1/2 cawan Parmesan Cheese
1/2 cawan T. Gandum
1/2 sudu kecil Serbuk Oregano/mix spice

Cairkan butter. Masukkan serbuk oregano/mix spice. Gaul rata. Masukkan tepung gandum.Kacau hingga tidak berketul.Masukkan susu segar dan air. Gaul rata.Akhir sekali masukkan parmesan cheese.Kacau hingga agak pekat.Tutup api.

Cara :-
Sapukan loyang atau mangkuk pyrex dgn butter agar adunan x lekat. Mula2 masukkan sedikit sos merah.. then lapiskan dgn lasagna sheet.. then lapiskan dgn sos merah diikuti sos putih.. kemudian lapiskan lasagna sheet.
Ulang langkah berikut spt ini..



Last sekali mesti diakhiri dgn sos putih.. taburkan cheese dan
bakar lebih kurang 40-60minit.


Selalu check lapisan atas tu.. kalu dh garing blh laa keluarkan... makan panas2 sedapppp tp sukarnyer nk potong... huhuhu..

Selamat mencuba...

post signature

post signature

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...