Assalamualaikum...
Aku ada pertanyaan skit..
utk sesiapa lah yang tau... punca dan cara nk selesaikan..
dari dulu aku baking.. mmg menghadapi masalah nie..
so skrg teringat lah..
nk tnye.. anda2 yg tau pasal masalah nie..
Biler bakar cupcakes dlm papercup/paperliner..
KENAPA ia mudah lekang/terbukak ???...
huhuhuhuhu..
If ada sesiapa yang sudi nk bantu aku..
please erk..
nk sgt tau puncanya..
adakah sebab adunan..
adakah sebab suhu oven..
atau..
adakah sebab aku????...
waaaaa.. apa salahku.. huhuhu..
Tolong erk kawan2 yg budiman..
jasamu amat ku kenang..
i lap u ketat2 lah!... =D
Terima Kasih~
5 comments:
tun xpernah pulak jd camtu. pelik pulak tgk nyer.
kalau mudah lekang / terbukak tu maknanya terlebih masa membaking. cupcake bakar dalam 20 -25 minit je, kalau lama2 sangat maknanya terlebih masak memang dia lekang. itu yg akak gi belajar le, tak tau la faktor2 lain
zura, k.nor tak pandai gak tp ni based pd pengalaman masa duk dlm forum myresipi (ada member forum yg beritau.. ada yg cuba dan berhasil dgn baik). utk buat kapkek tak lekang, cuba tambahkan sesudu dua tepung gandum. adunan yg lembik/cair sket boleh buat kek lekang. dn jgn overbaked.. cuba la ya.. pastu tengok hasilnya camna.. jgn lupa bg tau smula k.nor..
TQ semua..
Lupe plak zura nk inform.. adunan cupcakes zura tu guna tepung premix.. and size papercup/paperliner tu plg kecik (size almond london)..
Nnti zura cuba tips yang diberikan.. TQ semua..
saya pon dulu ada problem ni... from my reading, x semua resipi kek boleh buat cupcake. try resipi yg memang utk cupcake, insyaallah xde problem ni.
Post a Comment