Friday, March 30, 2012

Nasi Tomato and the geng..

Assalamualaikum...

Dh puas masak and makan nasi putih..
so decide nk buat nasi tomato..
gara2 ter'skodeng' kt umah Cida.. =P

Semangat nk masak..
saya sanggup pegi kedai..
beli beras moghul..
baru cantik skit nasi tu.. hihihi..

Dh siap bahan2.. ape lagikkkk.. masakkk time!..
Alhamdulillah.. nasi jadik cantik..
abah memuji.. kata mak dh blh challenge abah..
sbb abah mmg tukang masak nasi kalau ada kenduri kt taman nie..
nasi putih ke.. nasi mnyk ke.. mmg tugas wajib abah.. 

Utk lauk2nyer..
kalau cida masak ayam masak merah dgn acar mentah..
aku pulak..
ayam masak merah tu sama.. all time fav menu tu.. 
pehtu aku buat dalca..
memandangkan tulang dan kaki ayam ada byk..
boh isi ayam skit2.. yg byknyer kaki ayam je.. hihihi..

Jangan mntk2 ye..
dh selamat masuk tangki indah water pon..
dh buat aritu lg baru nk upload.. hihihi..




untuk resepi nasinyer..
saya ikut betol2 step dan sukatan cida..
cuma utk tumis tu, saya guna mnyk sapi
derhaka skit je..
alhamdulillah cantik je kejadian nasi tu..
mohon copy paste resepi kat sini ye dik.. TQ


NASI TOMATO
bahan:
2 cawan beras basmati

1/4 cawan susu cair
2 cawan air
1 1/2 kiub ayam megi
1 helai daun pandan
2 sudu besar tomato puree (dlm tin)


bahan tumis:

2 sudu besar marjerin *saya guna mnyk sapi

sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bung cengkih
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
sedikit hirisan halia


cara:

masukkan beras ke dalam rice cooker

cuci bersih dan toskan airnya
ketepikan

panaskan marjerin dlm kuali

tumiskan semua bahan2 tumis sampai wangi dan garing
tutup api
curah bahan2 ni ke dalam rice cooker tadi
masukkan semua bahan2 lain
tanak hingga nasik masak.



~Selamat Mencuba~

6 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

hah... tu bil indah water dah bayar belum?? Jgn tau masuk tangki jer.. haha..

Akak pun suka padankan nasi tomato ngan ayam masak merah, selalu ayam tu husband akak yg masak, sebab dia perasan ayam masak merah dia lagi sedap dari akak.

::Azura Rahman:: said...

dh bayar.. dont worry.. sbb nnti nk masuk tangki lg.. hahahaha..

ayam masak merah cik abang lg sedap.. wahh.. kena try nie kak.. hihihi..

Naz / Nadz COSK said...

Zura, cantiknya warna nasi tomato Zura ni.. Makan dgn lauk ayam masak merah memang gandingan yg perfect! Kalau Naz turun Kuantan, nak cari rumah Zura lah. Hidangkan nasi tomato and the geng yer..hehehehe..

anymz said...

akak nak ayam masak merah tu satu mangkuk besar..kira2 8 ketul ayam..jap lagi akak dtg ambik...hihihi

::Azura Rahman:: said...

Naz : hihihi.. takut x menjadik time naz nk dtg nnti.. hihihi..

Kak Nim : byknyer order ayam?.. utk satu perut ke nie?.. hihihi..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Sedapnya ya last tue kari kan?

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...