Glamer betol En.Sos Plum skrg nie..
since ada blogger yg memperkenalkan resepi yg enak bangat..
mengunakan En. Sos Plum nie..
meletup2 nama En. Sos Plum disebut2 serata dunia..
ekeke..
and aku pon mengambil kesempatan jugak..
mempergunakan En. Sos Plum dlm menu masakan aku..
Sgt sedap dan simple..
itu yg plg aku suka.. hahaha..
kalu ada udang.. tp malas nk masak sambal tumis..
sila buat menu guna Sos Plum ye..
Kalu ada ayam tp malas nk Masak Merah..
sila jugak buat menu guna Sos Plum ini ye..
Dijamin sedap!!!
(dh macam iklan la pulakkk.. ekeke..)
Ok terus kepada masakan kite hari nie..
eh eh.. ni bukan menu arini..
ni menu kelmarin.. hahaha..
aku lambat upload.. kes sibuk and xde mood..
So arini br ada kesempatan nk edit and upload..
memperkenalkan...
treng.. treng..treng..
'
'
'
'
'
Udang Bersos Plum
Resepi dari CMG & ternmpk kt umah kak nor..
copy paste kt sini erk..
dulu aku wat guna ayam.. now ku ikut resepi tu betol.. x derhaka..
ekeke..
tp semua jenis capsicum x de stok..
so aku x boh ler..
still sedap je walau pon x de assecories tu semua..
jom cuba..
tp semua jenis capsicum x de stok..
so aku x boh ler..
still sedap je walau pon x de assecories tu semua..
jom cuba..
UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
3 comments:
salam zura, smlm baru rembat 2 botol sos plum.. hehe.. mmg plan nak buat menu ni gak.. tp tunggu dua tiga hari lg sbb baru sgt lagi makan udang :)
nampak udang sos plum zura ni, mengancam sungguh! :)
kak nor.. zura pon rasa kena rembat lg.. nk habis dh tu.. setakat ni kan kak.. zura dpt sos plum botol kecik je.. akak beli kecik ke besar???..
mengancam sgt smpi dh licin satu pinggan.. ekeke
wah wah...nak gi rembat sos plum jgk le..udang tu nmpak sangat menggoda..hihi
Post a Comment