Haaaa... spt yg dijanjikan..
presenting..
Agar2 Santan Gula Merah..
~yang tak berapa jadik.... huhuhu~
Ntah mn la silapnyer..
lapisan santan dgn gula merah tu jadik senget benget..
ada tinggi ada rendah..
main2 sungguh ye..
tp rasa mmg not bad laa..
bukan nk cakap resepi ni ygx sedap..
tp aku yg silap kot..
kesilapan kt sukatan agar2 tu..
kalu ikut resepi CMG..
agar2 tali nk 45g.. tp aku tgk agar2 tali aku 37g..
so aku memandai alter sukatan air tu.. konon takut lembik sgt..
so saper2 nk dpt result yg PERFECT cam CMG kite tu..
sila jgn derhaka..
kalu nk derhaka pon make sure anda mahir dlm bidang2 derhaka nie..
Ok x mau cakap byk.. ni resepi nya..
aku copy paste dari CMG ye..
AGAR2 LUMUT a.k.a AGAR2 SANTAN GULA MELAKA
BAHAN-BAHANNYA :-)
45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
100 g gula Melaka, potong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 pewarna coklat (jika suka)
500 ml pati santan*
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)
CARA MEMBUATNYA :-)
45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
100 g gula Melaka, potong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 pewarna coklat (jika suka)
500 ml pati santan*
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
- Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....
2 comments:
santekkkkkkkk yg terpacak tuh lagi santekkkkkkk... meh sini suapkan aku! hihihihi
meh le hantar ke gebeng ni...petang2 gini lapo pulak..heheehhe
Post a Comment