Sunday, June 14, 2009

Butter Prawn oh Butter Prawn

Malam semlm aku g K4... ternampak udang putih yg segar.. tp x bnyk dh tinggal... dh diperambat dek org... rege murah.. RM9.76 sekilo... aku pon kutip laa yg masih ada lg tu.. udang mmg elok dan segar... x dpt pon sekilo... tu je yg ada... jadik laaa...

Aku dok pikir nk transform udang ni jadik ape erk?... cam bese.. surfing kt tenet... ermmm.. masuk website http://www.trymasak.my ada menu Butter Prawn nie... wahhh dh lama aim nk try tp takut x jadik... tapi arini aku pedulik ape jadik ke dak.. aku nk cuba jugak...

Aisey... daun kari x de laa plak... kecewaaaaaa... tp superman dtg membantu... hahahaha... laki aku pegi mntk dgn jiran kat2 umah aku ni... caya laa bang... i love u more and more.. hahahaha.. sila jangan muntah ok...

Edisi transfomasi udang pon berlaku... memandangkan aku gerun tgk kandungan minyak/butter yg bnyk dlm resepi tu aku dgn memandai telah me'reduce'kan jumlah butter... padan muka.. telur tu x jadik bertali... sbb kurang butter... huhuhhu.. dh jadik scramble egg laa plak... lantak laa... dh terlanjur dh pon.. huhuhuhu..

Tapi mak nk cakappp.. sedap uuuu... wajib cuba... kalu butter/minyak tu bnyk.. masa nk kaut masuk mangkuk.. korang jgn laa pi amik minyak tu.. toskan dulu ok... daun kari dan butter tu yg buat udang tu wangi je... perghhh... korang yg agak2 nk meleleh air liur tu .. pi suruh superman korang carikkan daun kari.. pi buat.. kang aku jugak dipersalahkan sbb meng'introduce' kan menu ni.. hahahaha...

menu baru.. piring tu pon baru tau..
auwwww... mak beli kt K4 ok.. RM4.50... jgn jeles... hahahahaha..



Oh ya.. cakap pasal blog ni http://www.trymasak.my.. aku suka ok... siap ada video masakan... so korang mmg leh imagine cara2 nk masak... tapi maybe resepi x sebanyak mana.. but ok laa kan.. leh wat reference kalu korang ketandusan idea nk masak ape.. ok ni aku pastekan resepi dia..

UDANG GORENG MENTEGA (BUTTER PRAWN) - klik sini utk video masakan

Bahan2 :

Udang sederhana besar - dibuang kulit (300g)
Telur - dikacau hingga pecah (2 biji)
Bijirin Oat (5 sudu besar)
Daun Kari (1 tangkai)
Cili Padi - dihiris nipis (5 biji) - aku x taruk
Bawang Merah - dicincang (3 ulas) - aku x taruk
Bawang Putih - dicincang (2 ulas) - aku x taruk
Stok Ayam (1/4 cawan) - aku x taruk
Mentega (3 sudu besar)
Serbuk Lada Putih (secukup rasa) - aku x taruk
Gula (secukup rasa)
Garam (secukup rasa)

Cara2 :

Goreng udang dalam minyak panas selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.

Kurangkan minyak dan masukkan mentega.

Setelah mentega cair, masukkan telur dan kacau rata.

Masukkan bawang putih, bawang merah, stok ayam, cili padi, daun kari, garam, serbuk lada putih, dan gula.

Apabila naik bau dan daun kari sedikit layu, masukkan udang dan bijirin oat.

Gaul sebati dan hidang.


6 comments:

Mira said...

eeemmm sedap...harus dicuba nih..kalau udang dekat tesco ngan K4 ni mmg murah. mira pun kalau nak beli udang selalu g sana..berbaloi-baloi

ieda said...

hahahhah biler baca mula2 bab zura cakap scrambel egg tuh terus akak terketawa ... kelakoor

hehhehe best lah jugak nampak tuh .. musti x cukup kan zura ... fuh .. dugaaannnnnn

F A R Y N said...

laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
heheheh

elly said...

huh..aku penah try, pon x bertali sbb reduce sendirik macam2 benda, cuma x penah amik gambo apa yg aku masak..sbb malas nak ambik camera lam bilik, aci tak???

Farra said...

nak try la..sodap ni..eh udang bosar lg sedap kah akak?

@zura said...

farra.. of course laa udang besau lg sodap dik... ekekeke.. cuba lah.. mmg sedap... kalu nk telur tu bertali.. lebihkan butter kendian blh tos..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...