Friday, March 30, 2012

Nasi Tomato and the geng..

Assalamualaikum...

Dh puas masak and makan nasi putih..
so decide nk buat nasi tomato..
gara2 ter'skodeng' kt umah Cida.. =P

Semangat nk masak..
saya sanggup pegi kedai..
beli beras moghul..
baru cantik skit nasi tu.. hihihi..

Dh siap bahan2.. ape lagikkkk.. masakkk time!..
Alhamdulillah.. nasi jadik cantik..
abah memuji.. kata mak dh blh challenge abah..
sbb abah mmg tukang masak nasi kalau ada kenduri kt taman nie..
nasi putih ke.. nasi mnyk ke.. mmg tugas wajib abah.. 

Utk lauk2nyer..
kalau cida masak ayam masak merah dgn acar mentah..
aku pulak..
ayam masak merah tu sama.. all time fav menu tu.. 
pehtu aku buat dalca..
memandangkan tulang dan kaki ayam ada byk..
boh isi ayam skit2.. yg byknyer kaki ayam je.. hihihi..

Jangan mntk2 ye..
dh selamat masuk tangki indah water pon..
dh buat aritu lg baru nk upload.. hihihi..




untuk resepi nasinyer..
saya ikut betol2 step dan sukatan cida..
cuma utk tumis tu, saya guna mnyk sapi
derhaka skit je..
alhamdulillah cantik je kejadian nasi tu..
mohon copy paste resepi kat sini ye dik.. TQ


NASI TOMATO
bahan:
2 cawan beras basmati

1/4 cawan susu cair
2 cawan air
1 1/2 kiub ayam megi
1 helai daun pandan
2 sudu besar tomato puree (dlm tin)


bahan tumis:

2 sudu besar marjerin *saya guna mnyk sapi

sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bung cengkih
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih- hiris
sedikit hirisan halia


cara:

masukkan beras ke dalam rice cooker

cuci bersih dan toskan airnya
ketepikan

panaskan marjerin dlm kuali

tumiskan semua bahan2 tumis sampai wangi dan garing
tutup api
curah bahan2 ni ke dalam rice cooker tadi
masukkan semua bahan2 lain
tanak hingga nasik masak.



~Selamat Mencuba~

Tuesday, March 27, 2012

Surprise Birthday Present from Kak Nina.. =)

Assalamualaikum...

Birthday dh lepas..
tp x habis2 lg dok citer pasal birthday.. hihihi..
jgn muntoh ijo erk.. 

Ni hadiah dr Kak Nina..
beliau dh saya anggap spt kakak sendiri..
merangkap sifu baking utk saya selama ni tau..
dari Kak Nina sy kenal erti baking ni semua..
tak jemu2 Kak Nina melayan..
even dgn soalan2 ntah hape2 je..
spatula x tau.. ganache x tau.. meringue x tau..
bain-marie/steambath x tau..

Semua kak nina ajar and bgtau..
kadang2 tu tgh malam saya sms kak nina..
dia reply ok.. huhuhu.. 
love u lah kak nina.. ^_^

And birthday aku thn nie..
Kak nina buat surprise macam2..
memula dia order tudung and soh org tu pos kt saya..
cantik sgt OK.. (lupe nk shap)..
Then Isnin ptg plak..
ada org hntr kek and tart nie..
dari Kak Nina rupenyer..
isk isk isk..
buat saya hiba je.. huhuhu..





Thanks a lot sis..
semoga ikatan persahabatan ini tidak putus..
*muahhhhhhh..

Kek Lapis Pandan... alamak!!!!

Assalamualaikum..

Apa yg alamak tu?..
adoi laaa...
ada 2 alamak tau..
ni la nk citer nie ...
punyer la excited nk buat kek lapis pandan nie..
confident je main taruk je lapisan demi lapisan tu..
sampai lupe.. kena susun ikut corak baru dpt corak dam...
hish~geram betol..
rasa nk cabut lapisan tu susun semula.. 
tp konpom dh x lekat kan...
omakkk .. den nk nangis nie... huhuhuhu..

Aceli kek ni saya godeh semlm..
diistiharkan kek ni sebagai kek besday saya dan suami..
hhihihi..
ramai yg nk tgk sgt kek besday saya kan..
ini la dia..
simple.. dimple.. 

Alamak ke dua..
tu haa.. tgk tepi2 kek..
kastad x cover betol..
dh habis hentak dh rasanyer..
sampai nk tersabut meja den ni haa...
tp sbb kastad pekat sgt..
dia degil x mau turun.. uwaaaaaaaaaa....

Tapi fedulikkan rupe.. fedulikkan corak..
yg penting dh masuk perut..
sodap.. leh la tolan..
xde la food poisoning ke.. hahahahaha..
kek ni lg sodap makan sojuk2..
jom..

adunan sponge cake dibahagi kepada dua..salah satu diwarnakan hijau..

guna acuan checkerboard cake.. abaikan comot2 tu erk.. huhu..

aiyak.. kastad x cover penuh.. huhuhu..

sakit mata.. sakit hati.. tgk corak dam x jadik.. huhuhu..




ape2 pon.. jemput makan ye.. =)


*lupe pulok nk letak resepi... ampun yaa...
resepi sy amik dari blog kak wan..

Kek Lapis Pandan

  • 1 biji kek span - saya guna spongemix vanilla je 
  •  
  • bahan (A)
  • gula kastor -180gram
  • air daun pandan - 500ML
  • serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
  •  
  • bahan (B)
  • santan pekat - 400ML
  • tepong hoen kwee hijau - 85gram
  • pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
  • secubit garam
  •  
  • UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering
  •  
  • Cara :-
  •  Kek span dipotong menjadi 3 lapis. Saya guna loyang checkerboard.

  • Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  • Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan adunan ini kedalam aduan (A).
  • Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  •  
  • Letakkan satu lapisan kek span ke dalam loose pan. Pastikan ada ruangan sedikit di sekeliling loyang. (adjust loose pan tu besar skit dr size kek span)
  • Curahkan sedikit adunan kastad. Pastikan kastad memenuhi ruang tepi kek. Hentakkan loyang supaya kastad menutupi semua ruang.
  •  Ulang langkah tersebut hingga habis lapisan kek ke tiga.
  • Sejukkan dan hias dgn kelapa kering.

Monday, March 26, 2012

Kek Birthday Upin Ipin - Black forest Cake..

Assalamualaikum..

Kek ni tempahan kak zarida, office-mate saya..
utk besday boy, zahrien.. putera kesayangan kak zarida..
semoga zahrien menjadi anak yg soleh dan bijak ye... =)

ni Black Forest Cake...
kak zarida request nk gambar Upin Ipin..
asalnya nk gambar Ultraman..
malangnya di kedai2 x de edible Ultraman..
bukan musim agaknyer.. hihihi..
beli yg ready stock kat kedai je..
kalau nk tempah.. customer x sanggup nk membayar.. mahal..




Friday, March 23, 2012

Tazkirah Jumaat : 23.3.12

Assalamualaikum dan selamat hari Jumaat semua. 
Sahabat ketika gembira dan ketawa memang senang ditemui tapi berapa ramai dari kalangan sahabat kita yang sanggup menemani kita terutamanya apabila kita menghadapi kesusahan, mempunyai masalah, sanggup meluangkan masa dan tenaga demi membantu kita.Pasti tak ramai bukan.Sejujurnya bukan senang nak jadi sahabat sejati yang baik lebih-lebih lagi kita mempunyai pelbagai komitmen lain.Tapi, walau apa-apapun, kita mesti cuba untuk menjadi sahabat yang baik.

7 Cara Bersahabat Kerana Allah

1.Memberitahu temannya bahawa dia kasih dan suka kepadanya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Jika seseorang kasih kepada seseorang makan hendaklah dia memberitahu temannya'
(HR Abu Daud)

2.Apabila berpisah dengan seseorang maka hendaklah dia mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap hamba muslim yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya'
(HR Muslim)

3.Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa sahabatnya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Janganlah kamu meremehkan kebajikan sedikit pun , sekalipun   dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria'
(HR Muslim)

4.Segera bersalaman ketika bertemu dengan temannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah'
(HR Abu Daud)

5.Amalan ziarah-menziarahi
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu menziarahi sesekali nescaya akan menambas kasih sayang antara kamu'

6.Memberi Hadiah
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang'
(HR Thabrani)

7.Membantu sahabat-sahabatnya dalam kesusahan
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Orang yang berjalan untuk menunaikan hajat sahabatnya lebih baik daripada orang yang beriktikaf selama 2 bulan'
(HR Hakim)

Sumber:Ukhuwah Islamiah (Dr Abdullah Nasir Ulwan)

Nota :
Saya cuba untuk menjadi seorang sahabat yang baik dan kasih pada sahabat2 yg lain. Insya-Allah...

Thursday, March 22, 2012

TQ for all Birthday Wishes..

Assalamualaikum...


Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Ilahi..
kerana diberi umur yang panjang..
utk meneruskan hidup di muka bumiMu, Ya Allah..

Terima kasih kepada semua kawan2..
yg x henti2 memberi ucapan hari lahir..

Terima kasih jua utk doa kalian..
moga Allah mendengar doa2 itu.. dan memakbulkan nya.. 
insya-Allah..

Tak lupe juga ucapan terima kasih..
buat suami tercinta..
utk ucapan dan hadiah yang diberikan..
apa yg paling bermakna ialah..
kasih sayang dirimu yang tak terhingga kepadaku...
pengorbanan mu.. kesetiaanmu..
ku sangat bangga dan bersyukur memiliki suami sepertimu..

Terima Kasih semuaaaa...

Saturday, March 17, 2012

Black Forest Cake~Ben10

Assalamualaikum..

Tempahan rakan sepejabat juga..
ini sebenarnyer Black Forest Cake..
cover with fresh cream..
dilapisi blueberry filling..
bezanye.. tiada coklat sagat kt atas..
sbb dh boh edible image..

Customer mntk nk boh coklat kalerpul tu..
asalnyer dia soh tepek tepi2 kek..
tp saya x cadangkan sbb coklat ni turun warna kalau kena fresh cream..
so saya susun kt atas kek..
tu pon dh turun warna.. huhuhu..


Oklah.. dh ngantok sgt..
kang merapu meraban lg susah..
Bye~

Friday, March 16, 2012

Nozzle Swirl Roses Cake & Buttercream

Assalamualaikum...

Maaf.. maaf.. maaf...
kerana lambat reply semua comment nk pertanyaan
berkenaan Swirl Roses Cake..

Lately sy kepenatan yg amat..
dan kurang sihat..

So di entry ni sy nk jawab semua pertanyaan
di entry lepas..
tetapi bukan niat utk menunjuk pandai ye..
sy sendiri baru je berjinak2 dgn deco nie..
sy study kt google..
sy praktis..
then sy berani mati buat kt kek kawan sy..
Alhamdulillah dia dan keluarganya suka dgn deco tu..

Utk deco swirl roses aritu..
sy guna nozzel ni..
sumber : google
Akan tetapi nozzle yg sebaiknya ialah..
sumber : google
Wilton 1M

Nanti saper2 nk cuba boleh la guna nozzle di atas..
insya-allah menjadi swirl roses nyer.. :-)

Ok utk resepi buttercream..
before this sebenarnya sy dh pernah share..
ada byk sgt resepi BC kan?..
sy sendiri suka bertukar2 resepi.. hihihi..
kalau ikutkan hati masih lom dpt resepi BC yg sy suka..
kalau tgk bakers yg terrer2 tu..
BC diorg cantik sgt..
tak tau ape bahan dan resepi diorg guna..
rahsia la kan.. nk resepi pi masuk kelas.. huhuhu..

Cam sy sendiri x pernah attend mana2 kelas..
teringin mmg teringin..
tp kekangan masa.. (cheh! alasan je tu )..

So ni resepi yg sy guna utk Swirl Roses Cake aritu..

400g Krimwell
100 g Shortening
180g Gula Icing - sy kurangkan
1 s/t Esen Vanilla - sy tukar kpd orange oil

Putar krimwell dan shortening sehingga sebati 
dan gebu.
Kemudian baru dimasukkan gula icing 
sikit demi skit.
Tak perlu masukkan ke semua gula icing tu.
Cuba rasa dan tgk konsistensi BC tu.
Last sekali masukkan esen vanilla/orange oil tu..
Siap..


Selamat Mencuba ^_*

Thursday, March 15, 2012

Swirl Roses Cake.. oh tidak!!!

Assalamualaikum..

Al-kisahnyer...
kawan sepejabat menempah sebijik kek butter..
disaluti dgn buttercream..
katanyer utk makan2 je.. mengidam.. :)

Memandangkan aku tersgt adore dgn deco swirl roses tu..
so aku praktikkan pada kek nie..
cubaan utk combinekan pink dan putih tidak berapa berjaya..
2tone yg dihasilkan kurang menyerlah..

Dh habis deco.. rasa cam puas hati jgk la..
tp masih byk cacat cela..
tu yg letak tajuk entry "hancusssss"..
huhuhu..

Tapi rupenyer mmg serasi pulak tajuk entry hancus dgn kejadian pg nie..
tak disangka-sangka..
lepas punch-in.. sambil memegang tali kotak kek..
tetiba kek blh jatuh..
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
jatuh terbalik pulak tu..
ya Allah.. x tau nk cakap ape masa tu..
terus cepat2 bukak.. and dh comot kek tu..
swirl roses tu dh cacat..
tp kecacatan minor sbb BC masih keras.. mujur lah.. 
huhuhu..

Terus aku menangis kt meja..
sedih dan kecewa..
ku deco kek tu dgn penuh semangat..
bersungguh-sungguh..
beriya2 study utk deco tu..
tp begini pulak jadinya..

Tapi alhamdulillah.. kawan yg order dpt menerima dgn baik..
katanyer cacat x nmpk sgt..
ku beri diskaun kaw2 utk kek tu..
lepas modal cukup lah.. huhuhu..
tq sudi order.. jgn serik order lg ye.. huhuhu..

 
 
 OK tak deco nie?.. :)


.......................................................
Kat bawah ni adalah keadaan kek lepas jatuh..
snap guna phone je kt opis.. huhuhu..

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

Wednesday, March 14, 2012

Next Entry :... hancusssssssss..


.... teaser ....


hancussssssss....

*will update later... bye!

Butter Cake~Angry Birds

Assalamualaikum..

Ni edisi entry tertunda...
tempahan kek oleh Kak Mi.. 
salah seorang kakitangan di tmpt kerja ku..
mudah sgt order dari Kak Mi nie..

 "zura buat lah apa2 kek pon tp x nk krim.. 
dan bukan choc cake.. boh gambar Angry Bird"

Sebenarnyer.. 
lg susah nk buat kek kalau customer serah bulat2 kt kita..
dia cakap x kisah..
tp kita yg buat ni kisah jugak la kan..
kek ape.. deco camne.. hiasan camner.. 
risau x menepati citarasa customer je..
betoi dak?..

Aku pon godeh la butter cake..
utk menyerikan kek tu.. aku wat marble..
choc + merah + hijau..
tapi x tau la camner keadaan keratan rentas kek tu..
sbb segan plak nk mntk Kak Mi potong and snap gambar.. huhuhu..
but alhamdulillah.. 
Kak Mi tunjuk ibu jari ke atas.. bukan ke bawah.. 
hahahaha..



Stoberi tu kira aku sedekah je ke Kak Mi...
kebetulan stok stoberi berlebih2 pulak..
dh buat stoberi mousse cake pon masih berbaki byk..
dari biar busuk gitu baik disedekahkan aje.. :)

Simple giler kek ni kan?..
xde nk cover2 dgn buttercream dah..
curah choc ganache sebab nk lekatkan edible image tu..

TQ Kak Mi.. ^_^
Nota : Utk kek tu aku guna resepi Kek Marble Susu

Monday, March 12, 2012

Tamat Fiesta Konvo.. penat giler!..

Assalamualaikum..

Beberapa hari ni x usik langsung 'umah' nie..
sibuk dgn majlis konvo di opis ku..
konvo kali pertama.. so kena keje keras skit lah..
otak penat.. badan jgn cakap  lah..
tp mmg berbaloi and happy dgn hasilnya..
Alhamdulillah..semua selesai dgn baik..
Tahniah pelajar2 yg sudah berkonvo dan bergraduat..
dan a big hand utk semua warga kerja Kolej Universiti Shahputra..


Maaf jua ku pinta kepada semua customer yg ada email dan sms..
kelewatan saya reply email dan sms anda..
diharapkan anda semua memahami keadaan saya..
Terima kasih..

Nnti saya sharekan beberapa gambo ye..
byk sgt entry tertunda nie..adoi la...
huhuhu..

Wednesday, March 7, 2012

Birthday Cake - Angry Birds

Assalamualaikum..

Kek dh lama siap..
customer dh lama amik..
majlis dh lama selesai..
dh lama masuk perut...
dh masuk tangki Indah Water agaknyer.. hihihi..

Tapi aku br nk upload.. huhuhu..
sadis sungguh..

Ini spongecake.. choc spongecake..
ada lapisan blueberry sedikit..
cover with buttercream..
customer request nk gambar Angry Bird..
aku beli yg readymade je..
kalau customize punyer mahal sgt..





OK.. sekian...

*opsss.. jgn lupe datang ke Kolej University Shahputra ye..
meriahkan suasana.. yuk!

Tuesday, March 6, 2012

Fiesta Convo UCSA 2012

Khas untuk warga Kuantan dan yang berdekatan..

Jemput datang beramai2 memeriahkan lg fiesta convo ini..

Byk aktiviti menarik.. utk anak2.. ibu bapa.. pakcik makcik.. 
semua golongan bangsa dan agama dialu-alukan..





Selain dari aktiviti menarik.. ada juga gerai2 jualan..
booth kereta, perabot, barang elektrik, buku2 ilmiah dll..


Persembahan dari artis...
Lan Kristal & Adam AF..


Paling menarik.. khas utk anak2 anda...
penampilan maskot Boboiboy..


JOM!

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...