Monday, November 14, 2011

Karipap Rangup

Salam..

Petang semlm.. masa tgh santai2 kt umah.. terasa plak nk wat karipap..
tu pon sebab teringatkan rendang daging baki raya haji aritu ada dlm peti..
aku dh frozenkan..
rendang tu pon byk sbb pemberian orang..
masing2 dh x leh terima lg rendang daging.. so aku frozenkan je..
Then semlm dok pikir..
nk wat karipap berintikan rendang daging tu..
aku tambah kentang yg dipotong dadu..
panaskan rendang then tambah air skit dan boh kentang..

*sorry kualiti gambar kurang memuaskan.. snap guna phone aje..


 OK.. masa utk menguli adunan kulit karipap..
dh lama nk mencuba resepi Tun..
dan akhirnye aku cuba jugak buat..
Alhamdulillah.. mmg sgt2 rangup.. dh sejuk pon masih rangup OK..
x caya.. cuba lerrrr... x rugi pon.. hehehe..





digoreng separuh masak.. nk hantar ke rumah MIL.. :p

So ini resepi nyer ye..
Tun, kzura mohon share ye.. TQ dear..

Karipap Tun (utk kulit karipap)
  • 4 c tepung
  • 2 tbs margerin
  • 1/2 c oil
  • 3/4 c air
  • 1/2 tsp garam
cara-cara:
  • panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
  • tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
  • dh sejuk siket, campur garam n air.
  • Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..

~SELAMAT MENCUBA~



2 comments:

Anna Qawina said...

kot2 ye pun yang dah goreng tu baling le kat kita 4 ketul..hehe

::Azura Rahman:: said...

kak anna: panas kak.. nnti melecur tgn akak.. hehehe..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...