Tuesday, April 6, 2010

#.. Makan-makan..

Salam buat semua.. boring dh kawan2 tgk award aku yg terpampang kt 1st entry ni kan.. ekeke.. x de story ler mau dikongsikan.. apa mau buat.. huhuhu.. but 2day nk upload a few gambo2 masa aku TERrajin masak memasak..

1st menu.. popia goreng.. teringin sgt nk makan.. walaupon kt kafe kolej blh dikatakan hari2 ada jual popia goreng.. ekeke.. popia ni so simple.. tp sedap disebabkan ke'manis'an ayam yg dijadikan rencah intinyer.. ku sekadar menumis hirisan bawang besar and bawang putih then masukkan isi ayam... sos tiram.. garam.. lastly.. masukkan hirisan karot dan tauge.. goreng sebentar je.. jgn bg sayur layu sgt.. nnti lembik.. then pandai2 laa korang gulung camner..


2nd menu.. rendang udang... rendangkah??? hahaha.. dh mcm kari udang.. berlambok kuahyer.. kah kah kah... memandangkan stok udang ada di rumah.. dan kononnyer nk kan kelainan lauk pauk utk lunch.. so ku menerai resepi yg ku jumpa di MyR.. resepi dari kak fida..


♥Rendang Udang™ - copy paste dari MyR

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 biji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 hiris halia *
  • 4 sb serbuk rempah kari
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 lembar daun kari - dipetik2
  • 1 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
  • 3 sb penuh kerisik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 kpg asam gelugur atau sedikit air asam jawa
  • minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 yg bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan campuran bahan kisar,serai dan daun kari hingga wangi.
  3. Masukkan santan,garam,gula,asam dan kerisik,gaul rata,tambah sedikit air dan masak mendidih.Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap utk disajikan.


3rd menu.. burung puyuh goreng kunyit.. simple je.. puyuh bela sendiri tau.. sgt fresh.. lepas je sembelih.. abah dh siap2 siat bulu dia.. aku basuh and lumur garam kunyit dan serbuk kari skit.. terus gorengggg.. wallllaaahhh... menjilat jari.. ekeke..


Yg ni xtvt keluarga.. adik bongsu ku sampai Kuantan pada petang jumaat.. aku dh niat nk belanje dia and family kt Tjg Lumpur.. so aku decide utk bawak kat Restoran Santai.. kecewa x dpt makan kt kawasan 'open air'.. so dpt meja kt dlm je.. okay laa dari x de tempat langsung.. menu kami x sempat aku nk snap.. ekeke.. semua rakus nk makan.. ^_^

Bye..

No comments:

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...