Sunday, April 18, 2010

Rendang Daging dan Lemang..

Salam hari Ahad yg mendamaikan... ekeke..ku suka cuaca di saat ni.. mendung.. sejuk.. oh bahagianyer.. setelah berbulan2 cuaca panas terik dan membahangkan.. alhamdulillah Allah Maha Adil... ^_^

barisan Ahli Lembaga Pengarah Kolej Shahputra yg hadir (Dato' Dr. Azman Zaini x dpt hadir atas urusan kerja )

Semalam lepas pegi opis sebelah pagi sbb ada Majlis Pra-Konvo budak2 UiTM sem akhir.. aku dan asben ke Dungun, T'ganu.. asben ada keje skit kat sana.. kami gerak pon dh lewat.. lepas Zohor.. ingat nk singgah Mesra Mall tapi asben dh penat and hari pon dh malam.. so kami terus je balik.. cuma aku dh cakap dgn asben.. mmg nk singgah beli lemang kt Kijal.. teringin sgt rasa nk makan...

Aku beli RM20.. dpt laa 9 batang.. mokcik tu jual RM10-4 batang yg kecil2.. and RM10-3 batang utk yg besar.. beli RM20 yg kecik.. mokcik tu beri free sebatang... ekeke.. mahal ke murah? entah aku bantai je beli.. ekeke..

So nk makan lemang dgn ape??? makan gitu pon sodap sbb dia lemak2 gitu.. tp kalu cicah dgn rendang daging lg umphhh... so aku pon geledah rumah kak hanieliza dan mencuba resepi nie..

Alhamdulillah... menjadi dan mendapat kelulusan penuh dari mak dan abah.. ekekeke.. so layan je laa gambo2 ni erk.. aku copy paste kan resepi kak hanieliza ni ye...

RENDANG DAGING

Bahan-Bahan:

1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
*skip bahan ni sbb x de stok..
1 s/besar gula merah
garam


Bahan-Bahan dimesinkan
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..





2 comments:

Lya Colours said...

amboi kak zura
complete set lemang tuh
ni yg buat feeling aidilfitri terus
hehehe

::Azura Rahman:: said...

tu arrr.. bila raye baru nk makan lemang and rendang kan.. so dh alang2 akak g kijal.. pekena arr lemang and mood nk wat rendang plak berkobar2..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...