Saturday, April 10, 2010

Butter Prawn + Kari Ikan..


Blurrrppp... alhamdulillah... kenyangnyer... rosak diet aku arini makan sedap sgt.. ekeke

Hari ni semangat nk masak sebab dlm kepala otak dh tau nk masak ape.. ekeke.. jadik surirumah ni susah tau.. lg susah dari nk jawab peksa.. ekeke.. hari2 kena masak sampai dh kehabisan idea nk masak ape... takat nk masak tu x dak hal.. cuma nk memikir menu ape nk masak tu laa yg payah sgt.. huhuhu.. kalu tnye Mr Suami.. balik2 dia jawab ayat sama... "ikut laa ape2 pon.. x kisah".. huh! x membantu langsung... =)

Udang tu aku buat BUTTER PRAWN.. kali ke dua buat.. tp masih lg x puas hati.. huhu.. kali ni aku ikut resepi Chef Kamarul.. tali2 telur tu dh jadik... tp aku g bengong angkat telur2 tu awal sgt.. so telur tu jadik lembik.. uwaaaaaaaaaaa... sepatutnyer kena goreng lama skit sampai telur tu garing.. huhuhu.. x pe.. lenkali buat lagik!!!..


Udang besar 8 ekor
- aku guna udang putih size sederhana dlm 20 ekor
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng



Langkah 1 (floss kuning telur)
Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar
(minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)

Masukkan telurn kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan
sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.

Angkat dan tapis

Langkah 2
panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
angkat dan tapis

Langkah 3
Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
masukkan cili padi dan daun kari
perasakan dengan garam dan gula
tuangkan susu cair
goreng sehingga semua rata dan kering
Angkat dan letakkan didalam pinggan

Langkah 4
sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi. WALA!


Ikan tu mak mertua aku bagi.. ikan barat.. ada yg panggil ikan ayam kot.. entah aku pon x sure tp yg pasti aku suka giler ikan ni.. isi dia lembut dan putih.. ikan plak fresh so mmg 'kick' betol lah dgn kari tu.. yummmmyyy...


Memandangkan dh bnyk lemak dan kolestrol dalam menu aku arini.. so utk sayur.. just ulam kacang botol dgn sambal belacan je ye... (padahal malas nk goreng sayur.. hahaha)..




glitter-graphics.com

1 comment:

Izan said...

huh... leleh air liur tgk gambar2 ni. resepi tu akan kucuba nnt. thanks for sharing the resepi =)

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...