Wednesday, March 24, 2010

~all in one..

Semua menu2 tergendala aku upload sekali arung je laa erk.. sbb tu title pon all in one.. ekeke.. malas nk upload satu2 entry.. mcm laa aku ni rajin sgt menaip..


Ini Kek Batik Marie.. this time aku cuba resepi lain plak.. guna semua susu pekat.. entah kenapa pada aku hasilnya x menarik dan x sedap.. pada tekak aku cam manis bangat... cam lembik bangat.. so dh rasa nk lempor je masuk baldi makanan ayam abah aku.. kecewa laa kunun.. huhuhu.. but rasa sayang laa plak kan.. penat2 buat nk buang.. so aku decide bawak laa ke opis nk bagi kawan2.. tp rasa x sedap hati takut diorg komplen x sedap.. but org cakap.. kite kena +ve terima kritikan.. kalu nk maju.. so aku redha je..

Puas carik resepi mana satu yg aku guna..tp x jumpa.. tp aku pastekan resepi ni sbb lebih kurang.. saper dh cuba silalah buat laporan ye.. ekeke

Kek Batik Marie

bahan2
1 bungkus (350g) biskut marie (as guna biskut Milk Arrowroot)
Setengah buku butter @ 125g
2 biji telur
1 cwn serbuk koko (as guna 1/2 cwn)
1/2 cwn milo (as guna 1 cawan)
1 cwn air
3/4 cwn gula atau gune 3/4 tin susu pekat
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara
patah2kan biskut
dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan

Tapi... unsangkarable sungguh.. member2 aku suka bangat kek batik marie tu.. hahaha.. siap tnye resepi camner nk buat.. sabau je laa.. ni laa org cakap lain tekak lain citarasanyer.. alhamdulillah diorg makan abis.. resepi? aku kena carik amik kt mana sbb kertas yg aku salin tu aku dh buang.. hahaha...


Ini plak projek menge'tart'... hahaha.. minggu ni minggu Blueberry Cheese Tart.. aku beli sebuku besar cream cheese and operasi semua tart je.. next week beli lg sebuku besar aku nk wat minggu Marble Cheese Brownies plak.. tungguuu..


Peserta terakhir adalah ayam kampung goreng rempah.. mmg sedap sungguh ayam kampung kan?.. x muak.. tp ada gak org yg suka dan x makan ayam kampung.. ekeke.. sama cam Kek Batik Marie tadi.. lain tekak lain citarasa... ayam goreng ni makan panas2 mmg selera laa.. bertambah-tambah nasik dan bertambah-tambah lemak kt badan ni ha.. huhuhu..

Okay.. adiosssssssss

1 comment:

FadRizals said...

Gebus - gebas cheese tart tu!

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...