Penat dh roti paratha posing kt blog aku nie.. ekeke.. now baru ada modal nk bukak entry baru kt blog.. spt kak dayang .. aku juga amat gemarkan daging.. x kira laa masak ape pon.. tetap berselera... tgk laa body aku.. dh mcm ayam daging pon ada.. montok.. mongel.. da bomb betol.. huahuhahua... konon nk diet.. aduhai.. blh bertahan 2 minggu je.. then now cam dh berselera balik nk makan... adohai..
Biler bukak fridge and tgk ada daging.. terus terputar-putar dlm kepala ni nk masak ape.. menu utama aku masak sup ayam kampung.. (sorry lupe nk snap gambo).. so x kan daging nk masak sup kan.. kalu nk masak black pepper.. baru minggu lepas dh masak.. ermm.. hah! teringat plak masak merah.. sedap jugak.. so apa lagi.. operasiiiiiiiiiii...
Daging Merah
Daging secukupnya direbus empuk - hiris nipis
Bawang besar, bawang putih dan sedikit halia dicincang
1 sudu besar Cili kisar
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Garam secukupnya
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
Masukkan daging dan perasakan dengan garam secukupnya.
Daging secukupnya direbus empuk - hiris nipis
Bawang besar, bawang putih dan sedikit halia dicincang
1 sudu besar Cili kisar
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Garam secukupnya
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
Masukkan daging dan perasakan dengan garam secukupnya.
Aku blh x perasan stok sayur mayur kt peti sejuk dh abis.. yg ada just tomato.. apa laa nk wat tambah lauk erk... ermm.. pe lagi.. ku bantai wat cam ala2 kerabu... ku tambah timun skitp bg rangup2... mmg licin... ekeke..
Kerabu Tomato
Tomato - potong kiub
Timun - potong kiub
Bawang besar -hiris halus
Udang kering - goreng sekejap then tumbuk kasar
Kacang Tanah separuh hancur
Beberapa biji cili api
Beberapa titik Sos Ikan
Garam
Gaul semua. Perasakan dengan garam. Siap
Tomato - potong kiub
Timun - potong kiub
Bawang besar -hiris halus
Udang kering - goreng sekejap then tumbuk kasar
Kacang Tanah separuh hancur
Beberapa biji cili api
Beberapa titik Sos Ikan
Garam
Gaul semua. Perasakan dengan garam. Siap
Ok enjoy laa picas ni ye....
eh nanti dulu.. lupe ada satu lg menu.. ekeke.. kenduri kawin kan bnyk skrg.. so telur2 yg dpt tu kite wat sambal tumis ye.. ekeke.. jarang dah kenduri skrg org bg telur rebus kan.. so kebetulan g kenduri kawin kawan lama dia bagi tepur rebus as a gift.. dia plak bg sampai 4 bunga telur.. apa lagi.. x kan nk ratah kan.. kang kentut busuk plak.. hahaha... so ku bantai wat sambal tumis je.. enjoy eh..
No comments:
Post a Comment