Saturday, February 6, 2010

Triffle Pudding

Panasnyer cuaca skrg... kalu balik keje ptg2 sure panas kan main.. siap dgn silau yg memancar-mancar... nauzubillah.. Allah Maha Besar..

Cuaca cenggini mmg aku x berkenan nk keluar bandar.. so relax kt umah je... tempahan x de.. minggu depan ada.. lepas Chinese New Year aku nk ttp tempahan wat sementara waktu.. ada urusan perlu dibereskan... lgpon aku nyer customer bkn ramai pun.. ekeke.. cakap nk ttp tempahan iya2 je cam glamer sgt aku ni.. hahaha..

So, dok lepak2 layan fesbuk.. sambil memikir.. amenda nk buat utk minum ptg sat g... teringat lak swiss roll yg aku beli dgn Suria, lecturer kat opis aku... dia ada jual 2 perisa.. blueberry dgn strawberry... aritu dh beli blueberry.. so this time nk try strawberry laks...

Dan, resepi yg sesuai utk aku gunakan swiss roll ni for sure lah Puding Triffle... aritu masa beli perasa bluleberry pun aku buat puding triffle gaks.. ekeke.. ni buat lg... belasah laa labuuuu..

Semua org dh expert wat puding ni... so x yah laa aku nk susah2 taip resepi plak kan... ekeke.. buruk beno rupe puding triffle aku ni.. susun kek x betol so adunan kastad jadik x rata... huhuhu... tu nmpk tgh2 tu dlm skit... boleh je laa... sat g masuk mulut gaks... (^_^)

*aku guna laici dlm tin menggantikan buahan koktail (x de stok daaa..)

Memandangkan permintaan utk resepi Puding Trifle ni.. dgn rasa rendah diri.. aku taipkan resepi nyer kat sini... harap yg meminta tu blh cuba plak lepas ni and jgn lupe share laa gambonyer... ekeke

Puding Trifle

Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera (aku pakai brand NONA) - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
4 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla

Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..

Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.

Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.

Sejukkan.


Babai....

2 comments:

Lya Colours said...

uiks mana ade sume org tau buat
sy x tau
hehehehe

Izan@mamaAdam said...

masa birthday adam tiga tahun ari tu, kita wat triffle gak, laju semacm dorank sebat..memang syiok kan..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...