Thursday, May 28, 2009

Kek Kukus Prune

Entry ni khas utk kak ieda yg dh kurussss sekarang... dh lama beno kak Ieda mntk aku buatkan kek kukus prune nie... tp entah ngape laaa susah beno nk buat... ekekeke... so akhirnya... termakbul lah hajat di hati kak ieda... katanye kek ni utk sambut besday dia 1hb June... neway.. HEPI BESDAY ye kak ieda... sorry laa mmg x sempat deko.. lgpon kek kukus prune ni x sedap di sapu buttercream.. muak ler.. dh sedap original camni... prune mahal tu... rugi laa kalu cover dgn buttercream...

So kak ieda... besok sy bawak kek ni ke opis... mlm ni tgk je... jgn pegang lak skrin komputer tu... x kan dapek nyer... hahahahaha...



Ni resepi Kek Kukus Prune... mesti ramai yg akan cuba sbb dia just kukus.. x perlu oven... resepi asal ni dari Leen... leen mana?Aku pon x kenal.. tp dh tersebar dari satu web ke satu web dgn nama resepi Kek Kukus Prune Leen... silalah cuba ye..

KEK KUKUS PRUNE

Bahan2 :

250g Butter
2 cawan Tepung Naik Sendiri
1 cawan Gula
1/4 tin Susu pekat manis
20biji Prune dikisar bersama sedikit air
5-6 biji Prune dihiris kasar
5 biji Telur - zura guna 6bj sbb telur tocik sgt

Didihkan air dlm pengukus.

Putar butter,gula dan susu pekat manis hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Putar sebati. Masukkan prune kisar.Putar sebentar then masukkan tepung sikit demi sedikit. Masukkan prune kasar dan just kacau dengan senduk.

Masukkan dalam loyang. Kukus selama 1 1/2 jam atau test dgn mencucuk lidi pada kek tersebut. Kalu x de kek yg melekat.. insya-Allah masak laa tu...


4 comments:

ieda said...

tkasih zura ...

ya allahhhhhhhhh sedapnyaaaaaaaaaa
saborrrrrrrrrrrrr
saborrrrrrrrrrrr
saborrrrrrrrrrrrrr

biler nak pagi nieh .. upss luper berapa hinggit zura ... heeheh

kamalina a.k.a aimi said...

nampak sedap ni zura...
pasal nozzle tu nanti balik akak check..rasanya nozzle 133... nanti akak confirm semula..

@zura said...

Thanks kak aimi... lepas ni blh laa cuba wat kek prune ni.. sedap.. dan mudah sgt...

Lady Ila said...

nak cikit..nak cikit..nak cikit.. aduhh akak sedap tuh..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...