Saturday, May 2, 2009

Baking and cooking

Blueberry Cheese Cake (cotton/spongy type)... tempahan ieda finance...officemate aku... ku cacak kan kepingan choc sbb dh ketandusan idea nk deco camner... harap ieda suka...





Terpandang daun pandan yg aku mntk dari Along Exam aritu dh hampir layu... tgk lak resepi ayam goreng pandan kat blog si mak buyung, Hana... ku belasah buat ayam goreng pandan... licin....Sedap ayam goreng pandan ni... maybe sbb wangi daun pandan tu kot... ni resepi aku kidnap dari blog Hana... jgn mare ye makYung...

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan
Cara-cara
  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  4. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  7. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

Oklah, dh x de idea nk pok pek ape lg... hidung ni tersumbat... so x selesa.. biarpun nk tulis kat blog ni x guna hidung tp ganggu emosi nk taip ape..!!! ekekeke... oklah... gudnite..

No comments:

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...