Saturday, May 2, 2009

Homemade Pizza and Corn Pudding

Memandangkan bahan2 utk topping pizza ada lg.. baik ku percepatkan projek pizza .. sebelum bahan2 tu semua masuk tong sampah... kali ni.. edisi membuat sendiri base pizza tu... ku guna resepi dari blog kak Ummi... base dia aku x buat tebal.. takut muak.. so nipis2 dan rangup2 gitu.. sedap doh pizza ni... thanks kak ummi.. x sia2 ku paksa diri ni buat pizza petang ni jugak.. ekekeke.. tp bukan penat pon... sbb yg mengadunnya mixer heavy duty bkn tgn ku yg comel nie... hahahahaha...

ni bahan2 yg aku guna utk wat pizza... topping yg dh siap ditumis...
cheese slice dgn minyak zaitun...



sebelum dibakar..




Sementara menunggu doh pizza rehat dan naik berganda... aku buat plak.. puding jagung.... x sempat masuk peti pon... abis separuh loyang wat minum petang... selebihnya nk bawak ke umah mil mlm nie...

Puding Jagung

4 cawan Air
1 paket Serbuk Santan
1 1/2 cawan Tepung Kastad (bancuh dgn sedikit air)
1/2 cawan Gula
1 tin Sweet Corn
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara:-
Jerang air dan masukkan daun pandan.
Setelah mendidih, masukkan serbuk santan, gula dan garam.
Kacau sehingga tidak berketul dan gula larut.
Masukkan sweet corn, buang daun pandan.
Masukkan tepung kastad dan jangan berhenti mengacau sehingga adunan pekat.
Guna api kecil dan sentiasa kacau adunan tu supaya tidak berketul.
Tutup api dan masukkan ke dalam loyang.
Sejukkan dan hidang.


Dah2... saper yg tgk tu... pegi lap air liur yg meleleh tu.. kang abis menitis kena keyboard.... hahahahaha... sabau je laa... oklah.. chow...

2 comments:

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...