Sunday, October 23, 2011

Ho Ho Holiday.. Day 3~

Salam..

So ape xtvt kami utk hari tu..
aku dh decide nk g Jonker Walk..
tempat yg selalu disebut2 ramai pengunjung kalu ke Melaka..
aku dh berkali2 ke Melaka pon masih x tau kt mana Jonker Walk tu..

Malam tu.. lepas maghrib..kami bersiap..
masuk kete tp x tau kt mana lokasi Jonker Walk..
mengikut maps yg aku tgk x jauh dr hotel kami menginap tu..
asben aku pon start enjine kete.. terus ke depan..
rupenyer jalan situ ditutup sebelah..
ada la cina ni jaga..
then dia suruh masuk parking tepi tu..
asben pon tnye.. ni parking ke Jonker Walk ke?

"ya parking sini.. jonker walk depan sana"..

"berapa ringgit"..

"3 ringgit"..

Pohhh palehhh weh.. mahalnyer parking..
parking bkn jalan tar pon.. jalan batu kasar2 tu..

Kami pon jalan kaki ke sana..
lorrrrrrrrrrrrrrr... x jauh pon Jonker Walk tu..
kalu kami tau.. parking kt hotel aje jalan kaki..
mmg x jauh sgt..

terbang RM3 begitu sajeeeeee... (padan muka!)

So sampai jugak hajat nk ke Jonker Walk..
comment aku ----> harus pergi
walaupon sebenarnyer Jonker Walk tu semua peniaga cina..
pengunjung pon org setempat yg kebanyakan mmg cina..
so makanan yg dijual semua makanan cina..
mmg x pandang makanan kat situ..
yg aku pandang.. brg2 yg dijual..

agak menarik.. ada beg,sandal,accesories dll..
nk beli servenir pon beli sini pon ok.. 
sama je mana2 tmpt pon rege dia..
aku x shopping byk pon..
mmg aku bukan kaki shopping..
suka window shopping aje.. :)


 

OK lepas g Jonker Walk..
nk carik makan.. nk carik makan..

terus mood tukar jadik "BENGANG"
jenis asben aku.. mengikut aje..
so aku kena manage semua hal..
nk makan kt mana.. nk beli dodol kt mana..
kira aku manager la dia driver aje.. hehehehe..
aku awal2 lg masa kt hotel aku dh try google..
tmpt makan best kt Melaka..
memandangkan kami dh pon merasa asam pedas best iaitu kt pokok besar..
then kali ni nk cuba menu ala-ala mcm kt Tjg Lumpur Kuantan..

So hasil 'google'lan aku..
aku dapati ada 2 tempat...
Umbai dan Alai..
which one is better.. huhuhuhu..
nk tnye sesaper pon x de idea..
tgk google2 pon ramai yg komplen kat umbai..
konon nk try la kat Alai..

Rupenyer jauh weh dr bandar..
x tau la kot gps aku tu bawak kot jalan jauh.. huhuhu..
sampai2 asben dh cakap

"lain macam aje tmpt makan dia"

sebab ape korang nk tau..
laluan nk masuk tu mcm sunyi aje.. ada bangunan yg terbiar...
then bile masuk rupenyer dia kt tgh2 perumahan rumah orang..
tp sbb dh sampai.. kami bedal aje kasik test dulu..

Di situ ada deretan kedai2..
pilih je gerai mana yg kite nak..
ala2 mcm kt Kuala Perlis tu.. memanjang je gerai dia..
(kuala perlis BEST.. sbb tepi laut)
kami lalu aje dh ada sorang mamat ni memanggil-manggil..
kami pon 'terpedaya' utk makan di gerai dia..

nama gerai.. "ala kasimmmmm".. gerai pertama dr parking lot tepi tu..
kami order..
Ikan siakap 3 rasa
Sayur Campur
Kerang Rebus

Pelikkan.. menu kami x byk..
sbb tetiba kami rasa mcm kt situ x best.. 
asben dh suruh aku order sotong goreng tepung..
aku cakap.. nnti dulu tunggu order sampai..
sbb aku perhatikan sekeliling aku yg ada order sotong tu..
mcm x best..

Sekali sampai..
Sayur campur mcm muntah kucing
Ikan siakap 3 rasa mcm Ikan masak kicap versi x sedap langsung..
Kerang aje yg kami lalu makan sampai habis..
(rebus je kot.. kalu x sedap gak mmg nk kena penampar tuan kedai tu)..

Adoiiiiiiiiiiiiiiii.. mula rasa menyesal sgt2 dtg jauh2 makan kt situ..
serius weh.. x sedap langsung..
kalu korang cakap tekak aku yg ngegada..
tak de maknanyer
aku ni jenis bedal je makanan yg ada..
bukan jenis memilih..

Aku x de mood nk snap2 gambo ikan dan sayur tu..
spoil mood...
1st time makan siakap x habis..
kalu tidak.. sampai ke kepala hancur aku kejekan.. huhuhu..

Tapi ada member aku cakap. gerai no 1 tu aje yg x sedap..
ada gerai lain yg sedap...
uwaaaaaa.. kenapa x cakap awal2..
oh.. x de rezeki..

Balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...

... to be continue..

No comments:

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...