Monday, October 24, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona...

Salam...

wa..wa..wa..
terrer la semua teka.. hihihi..
mana idaknyer kan..
semua dh cuba kek mudah nie.. aku sorang je tercicir ketapi.. tut tutttttttttt...


Tahniah utk yg menjawab dgn betol..
Sue x aci.. jawab 2x.. hahahaha..
jawapan Kak Zakie unik la.. hahahaha..
Kak anna nk ke kek nie?.. akak buat for sure lg cantik dr zura nie..
Kak Nor mmg terrer bab meneka.. hihihi..

OK.. betol la tu kek malatop si Ryo tu..
mmg mudah sgt2..
dan rasanyer x ubah mcm Kek Tiramisu gak..
x byk beza.. 

Tq Ryo utk resepi mudah dan sedap nie..
lenkali share lg erk..
Kzura suka sgt resepi mudah2 nie.. hahaha..

 



Kzura mohon share resepi dari blog Ryo ye.. TQ
Adunan ku hanya separuh dari sukatan ye..
*ada sedikit 'derhaka' aku telah lakukan.. huhu.. ampun Ryo..


KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan  *aku bancuh nescafe pekat

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar  * aku putar non-dairy whip cream
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.




2 comments:

Yati said...

as'salam ...google2 internet jumpa sini..tengok kek lapis cheese yg memikat selera...

rasa cam kelakar pun ada...banyak kebetulan kita...sama sekampung (kuantan)...kita pun baru gi melaka...jalan2 kat tempat yg sama dan stay kat hallmark juga...hehehe....

salam kenal mengenal .. ^_^

Lya Colours said...

eh nak cuba la. nanti tunggu raya haji baru nak buat. hihi

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...