Tuesday, March 30, 2010

~Award..


.::Buat 1 entry tentang award nie::.

Ermm... BEAUTIFUL BLOGGER... sepaham aku.. blogger means empunyer blog kan??? Beautifulkah aku? hahaha.. poyooosss betol.. Award yg sempoi but meaningful sungguh kan?.. ekeke.. x sangka dpt award ni dari my best sister ever, Kak Nina.. ekeke.. sbb Kak Nina ni bukan spesis gemar sgt ber'award' ni.. tol dak kak? ekeke.. but maybe semangat tu ada sbb baru balik dari CH kan.. (eiii jeles lg nie kak oiii... huh! )..


.::Ucap TERIMA KASIH dan letak link pemberi award pada entry tersebut::.

Thanks kak.. suspen sungguh dpt award dari akak.. ingatkan dpt STOBERI ke.. TEH ke.. CACTUS ke.. hahahaha... but this lovely award tetap menjadi pojaaan hatiku.. ekeke.. nk lebih mengenali kakak ku ini???... silalah ke blog beliau..


Untuk yg dok area2 utara xpecially Perlis tu, boleh laa tempah kek, cuppies, puding atau nk gubah hantaran pon boley.. my kakak ni sgt la talented... menjahit pon boleh tau.. ekeke..


.::Senaraikan 10 blogger sebagai penerima AWARD::.

1- Elly - http://messhl.blogspot.com
2- Lyn - http://cutefrog78.blogspot.com
3- Hana Japang - http://hanamemories.blogspot.com
4- Ika sawadikap - http://kurniaanmu.blogspot.com
5- Kak Nor - http://secubitgaramnor67.blogspot.com
6- Kak Yatie - http://yatiezaini.blogspot.com
7- Bee Penggemar Cheesetart - http://syiraciecie.blogspot.com
8- Eta - http://eta-kamar.blogspot.com
9- Kak Ieda ibu zahrien - http://iedaimmi.blogspot.com
10- Dayah kuat nyanyi - http://geodaia-dayahhalim.blogspot.com

.::Beritau penerima award, supaya dia tau dia adalah penerima award::.
Ok sat g aku bgtau...

.::Senaraikan 7 perkara tentang diri anda::.
1- Penakut darah (terpaksa cakap sbb dh terpecah rahsia letak entry jari luka tu)
2- Suka dan sayang Kucing... meowwww
3- Tak pandai control emosi.. kalu nk marah tu x reti nk bertenang.. kalu nk sedih pon gitu gaks.. huhuhu..
4- Selama ni baking, semua atas tunjuk ajar Kak Nina dan kawan2 online yg x lokek ilmu.. belum penah attend kursus baking..
5- Akan pegi holiday dengan asben... at least setahun sekali... atau kengkadang setahun 2 kali.. (walaupon ada yg mulut2 longkang mengata aku kaya raya sbb selalu g holiday- sendiri mahu ingat ler.. nk g holiday kumpul arr duit wei )
6- Dulu aku sgt pendiam now aku sgt pembising.. haha.. kalu dh jumpa geng... borak gelak borak.. leka sungguh.. hahaha..
7- Suka buat kek tp tak suka makan kek..


OK.. penat dah taip.. (^_^)

Lagi AWARD ku terima dari Huda.. tokei kek kt Kuantan.. ekeke... TQ Huda..

Sunday, March 28, 2010

~sakitnye.. huhuhu


Salam semua..

aku ada citer sedih nk story.. ptg ni tadi.. ntah mcm mn.. masa aku nk dongakkan kepala kipas kt bilik aku nie.. jariku termasuk ke dalam dan ntahla mcm mn leh patah bilah kipas tu dan dgn lajunya bilah kipas yg patah tu pusing kena jari aku.. huhuhu.. korang leh imagine dak mcm mn? huhuhu.. sgt sakit.. sampai aku pitam menahan kesakitan..

Masa tu x perasan lg berdarah.. aku pegang serpihan kipas tu.. then tengok darah mengalir.. siap terpercik kt badan aku lg.. masa ni dh nk pitam tp sempat aku capai tuala aku and tekap kt jari yg berdarah tu.. terus kuar bilik carik abah.. (masa ni asben x de g ziarah sedara meninggal dunia).. aku dh start nangis and tetiba nk muntah.. pehtu mata dh gelap.. tp abah x henti2 beri kata semangat.. "jangan ikut perasaan tu.. lawan.. baca tabbatyada bnyk2.." abah x henti2 pesan biler tgk aku dh lentok2 nk jatuh.. aku cuba lawan.. berpeluh satu badan.. abah sapu ubat and balut dgn 2 keping handyplast.. and aku mula sedar sepenuhnye..

Hahaha.. korang sure gelak kan.. jari luka tp aku punyer tindakbalas tu cam cedera parah.. ekeke.. aku ni mmg spesis penakut skit bab2 darah.. luka.. sakit.. dulu masa wat treatment kt spital.. nk kena amik darah kt lengan.. rasa nk pitam gak tp tahan.. kang malu dgn doktor.. hahaha..

Tp mmg sakit ooo jari ni kena kipas.. yg aku ngeri biler tgk darah tu terpercik kat badan aku.. and tgk isi aku terkopek.. ingatkan dh putus.. huhuhu.. alhamdulillah leh lg gerak jari ni.. now handyplast ni dh penuh dgn darah.. nk ganti??? sorryyy.. aku penakut nk bukak handyplast ni.. tunggu besok.. tu pon kalu aku berani.. kalu dak bior ler sampai luka betol2 kering... huhuhu..

Yang kelihatan hanya luka kecik je.. yg beso2 dh ditepek 2 keping handyplast... sepatutnya dh kena change handyplast tu tp aku ni penakut skit nk bukak.. kang pitam lg.. susah plak laki aku.. huhuhu.. bior je laa.. aci kan?... huhuhu..

Bye.. nk tido.. penat sgt arini.. rasa nk muntah ada lg terasa.. nk rehat dulu.. bye..

Wednesday, March 24, 2010

~all in one..

Semua menu2 tergendala aku upload sekali arung je laa erk.. sbb tu title pon all in one.. ekeke.. malas nk upload satu2 entry.. mcm laa aku ni rajin sgt menaip..


Ini Kek Batik Marie.. this time aku cuba resepi lain plak.. guna semua susu pekat.. entah kenapa pada aku hasilnya x menarik dan x sedap.. pada tekak aku cam manis bangat... cam lembik bangat.. so dh rasa nk lempor je masuk baldi makanan ayam abah aku.. kecewa laa kunun.. huhuhu.. but rasa sayang laa plak kan.. penat2 buat nk buang.. so aku decide bawak laa ke opis nk bagi kawan2.. tp rasa x sedap hati takut diorg komplen x sedap.. but org cakap.. kite kena +ve terima kritikan.. kalu nk maju.. so aku redha je..

Puas carik resepi mana satu yg aku guna..tp x jumpa.. tp aku pastekan resepi ni sbb lebih kurang.. saper dh cuba silalah buat laporan ye.. ekeke

Kek Batik Marie

bahan2
1 bungkus (350g) biskut marie (as guna biskut Milk Arrowroot)
Setengah buku butter @ 125g
2 biji telur
1 cwn serbuk koko (as guna 1/2 cwn)
1/2 cwn milo (as guna 1 cawan)
1 cwn air
3/4 cwn gula atau gune 3/4 tin susu pekat
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara
patah2kan biskut
dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan

Tapi... unsangkarable sungguh.. member2 aku suka bangat kek batik marie tu.. hahaha.. siap tnye resepi camner nk buat.. sabau je laa.. ni laa org cakap lain tekak lain citarasanyer.. alhamdulillah diorg makan abis.. resepi? aku kena carik amik kt mana sbb kertas yg aku salin tu aku dh buang.. hahaha...


Ini plak projek menge'tart'... hahaha.. minggu ni minggu Blueberry Cheese Tart.. aku beli sebuku besar cream cheese and operasi semua tart je.. next week beli lg sebuku besar aku nk wat minggu Marble Cheese Brownies plak.. tungguuu..


Peserta terakhir adalah ayam kampung goreng rempah.. mmg sedap sungguh ayam kampung kan?.. x muak.. tp ada gak org yg suka dan x makan ayam kampung.. ekeke.. sama cam Kek Batik Marie tadi.. lain tekak lain citarasa... ayam goreng ni makan panas2 mmg selera laa.. bertambah-tambah nasik dan bertambah-tambah lemak kt badan ni ha.. huhuhu..

Okay.. adiosssssssss

Tuesday, March 23, 2010

~Hadiah Harijadi

Bahagianya rasa biler ada ramai kawan2 kan?...tanpa kawan2 rasanyer kosong hidup nie... plg indah bile memiliki kawan2 dari alam maya... semuanya bermula dari fotopages.. beralih ke blog dan terkini Facebook.. dari situ aku dapat berkenalan dgn ramai kawan.. walaupon kawan2 itu aku sendiri tidak pernah bertemu.. namun keakraban kami seperti sudah lama mengenali.. indahnya teknologi IT... tp jgn salah guna sudah ler.. ekeke..

Dan sebenarnya.. ilmu baking yg aku ada skrg pun adalah dari sifu terkenal kt Perlis nuuuun sana.. kak nina.. tak bosan dan tak serik kak nina melayan aku.. TQ sgt2... kenal kak nina masa zaman fotopages.. now dh beralih arah ke blog dan masih lg berkawan dgn kak nina.. dan sejak ada blog ni.. bertambah lagi kawan2 alam maya... seronok betol kan.. semua nyer geng2 terrer masak.. dan x penah lokek dgn ilmu.. moga Allah murahkan rezeki kalian..

Salah seorang kawan yg terrer masak malah terrer 'tembak' gambar2 masakan.. saper lg kalu bukan kak nor.. ekeke.. dan kak nor dgn baik hatinya telah berikan aku hadiah dan aku dh gantung kat blog ni... TQ kak nor.. TQ sooo much...

cantikkan roses merah ni... TQ kak nor..

Adios...

Monday, March 22, 2010

Selamat Hari Jadi Azura Rahman..


Sesungguhnya petang ni tadi adalah saat plg indah dlm hidup aku.. buat pertama kalinya.. mak abah wat surprise kt aku.. huuhuhu sungguh terharu... pandai abah berlakon... ekeke.. thanks utk semua di atas tu.. walaupon simple tp sgt bermakna... ku salam tangan mak.. ku kucup pp mak.. ku salam tgn abah... oh bahagianyaaaa...

Cantik dak tulisan abah..? hahaha... creative gak abah aku erk.. ekeke... so ini laa dinner kami ptg tadi.. abah beli 2 set snack plate... sebijik kek kecik dan sebuah buku resepi kek... TQ sooo much.. kami ber4 dinner penuh bahagia rasanyer... walaupon simple saje..

Byeeeeee... ^_^


Friday, March 19, 2010

Cupcakes Order??..


Salam,

Kalu ada yg baca entry b4 this mesti akan berkata.." zura ni cakap nk stop amik tempahan yg ada buttercream"... ekeke.. susah Nyah nk stop.. kawan2 / kastemer meratap merayu suruh terima tempahan.. kesian laa plak kan.. huhuhu..

BUt tempahan ni aceli ku dh terima b4 aku wat announcement nk retire main BC lagik.. zaliha dari Panching, Kuantan.. dia keje kt KL.. nk tempah kat KL susah plak katanya nk bawak balik Kuantan.. so dia carik kt Kuantan je. Zaliha tempah 80pcs vanilla cuppies with simple deco dan diletakkan dalam each dome case.. Harap Zaliha puas hati.. selain dari 80 cuppies ni ada Zaliha tempah 9pcs vanilla cuppies dalam solo cup L utk hantaran katanya.. tp as usual.. makcik lupe nk snap Nyahhhh... huhuhu.. so enjoy je laa mana2 gambo yg ada ni... bye


Daging Merah + Kerabu Tomato + Sambal Tumis Telur

Salam semua..

Penat dh roti paratha posing kt blog aku nie.. ekeke.. now baru ada modal nk bukak entry baru kt blog.. spt kak dayang .. aku juga amat gemarkan daging.. x kira laa masak ape pon.. tetap berselera... tgk laa body aku.. dh mcm ayam daging pon ada.. montok.. mongel.. da bomb betol.. huahuhahua... konon nk diet.. aduhai.. blh bertahan 2 minggu je.. then now cam dh berselera balik nk makan... adohai..

Biler bukak fridge and tgk ada daging.. terus terputar-putar dlm kepala ni nk masak ape.. menu utama aku masak sup ayam kampung.. (sorry lupe nk snap gambo).. so x kan daging nk masak sup kan.. kalu nk masak black pepper.. baru minggu lepas dh masak.. ermm.. hah! teringat plak masak merah.. sedap jugak.. so apa lagi.. operasiiiiiiiiiii...

Daging Merah

Daging secukupnya direbus empuk - hiris nipis
Bawang besar, bawang putih dan sedikit halia dicincang
1 sudu besar Cili kisar
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Garam secukupnya

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
Masukkan daging dan perasakan dengan garam secukupnya.


Aku blh x perasan stok sayur mayur kt peti sejuk dh abis.. yg ada just tomato.. apa laa nk wat tambah lauk erk... ermm.. pe lagi.. ku bantai wat cam ala2 kerabu... ku tambah timun skitp bg rangup2... mmg licin... ekeke..
Kerabu Tomato

Tomato - potong kiub
Timun - potong kiub
Bawang besar -hiris halus
Udang kering - goreng sekejap then tumbuk kasar
Kacang Tanah separuh hancur
Beberapa biji cili api
Beberapa titik Sos Ikan
Garam

Gaul semua. Perasakan dengan garam. Siap


Ok enjoy laa picas ni ye....

eh nanti dulu.. lupe ada satu lg menu.. ekeke.. kenduri kawin kan bnyk skrg.. so telur2 yg dpt tu kite wat sambal tumis ye.. ekeke.. jarang dah kenduri skrg org bg telur rebus kan.. so kebetulan g kenduri kawin kawan lama dia bagi tepur rebus as a gift.. dia plak bg sampai 4 bunga telur.. apa lagi.. x kan nk ratah kan.. kang kentut busuk plak.. hahaha... so ku bantai wat sambal tumis je.. enjoy eh..

Sunday, March 14, 2010

~Paratha Roll..

Dh kecoh satu kampung (blog) semua org wat paratha gulung ni.. tp aku br laa nk naik ketapi... baru nk buat.. huhuhu.. apakan daya kan.. ini je masa yg ada <--- padahal MALAS! hahaha.. Memandangkan ada 2 keping je paratha dlm peti sejuk tu so ku bantai guna sekeping roti canai.. x sesuai utk dijadikan roll sbb roti canai tebal.. mmg paratha jugak sesuai.. Aku hidangkan dgn Kari Ayam Kampung tp bkn ku masak ye.. ekeke.. SIL yg masak.. abah aku ada bela ayam kampung.. pg2 abah dh sembelih dibantu En Suamiku.. abah sembelih 2 ekor.. so sekor bagi SIL and sekor lg aku nk buat sup and goreng berempah nanti.. nyummm.. So enjoy d picas ya...


Resepi aku C&P dari blog Hana.. ijinkan ku yaa dear Hana.. ekeke..

Bahan-bahan
  • 5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara

  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.

Thursday, March 11, 2010

~my last baking project????

my last baking project??? last ke???... ermmm...

Semenjak 2 menjak ni.. aku mmg x dak mood nk baking.. maybe sbb this semester.. study and keje aku sama bnyk.. terlalu bnyk.. so mood tu dh larikkkk... korang tau laa kan.. nk baking ke .. nk deco ke.. semua nie nk kena ada mood.. kalu x dak mood ada je mende x kena.. kek bantat laa.. cupcakes pahit sgt la.. buttercream lembik laa.. aduss.. lg sakit hati tau..

Oleh yang demikian, aku rasa nk buat keputusan... untuk... STOP BAKING.. wait wait wait seminit.. maybe ada certain kind of cake or sumthing else yg akan aku pertimbangkan utk buat.. such as brwonies, tart or simple cake.. yang pasti.. aku dh x mau bergelumang dgn BUTTERCREAM... utk aku yg tgh serabut dgn keje opis dan study ni.. rasa cam dh tensi main BC ni.. nk bancuh.. nk deco.. nk basuh... yuks!!! x shukeeeeeeeeee... <--- perasaan ini dtg apabila anda berada dlm keadaan stress.. okay.. huhuhuhu..

Aku dh tulis kt FB utk stop baking but ramai kawan2 x bagi.. so pikir2 balik.. maybe aku leh terima tempahan yg simple2.. but as i said.. NO BUTTERCREAM okay.. maybe lepas aku dh tamat study aku nnti aku leh concentrate baking sepenuhnya and maybe aku leh attend kelas2 baking.. insya-Allah..

So ini tempahan dari Ezu.. kali ke dua dia tempah.. katanye utk student dia.. sorry Ezu.. deco ntah hape2.. mmg x dak mood.. buat jugak tempahan Ezu sbb dia dh tempah awal b4 aku wat keputusan nk stop.. ada lg a few member yg dh tempah awal2 aritu.. so terpaksa laa tunaikan.. but utk tempahan yg baru2.. sorry ye.. aku dh x amik.. tunggu jiwaku tenang dulu.. huhuhu... chiow...

Wednesday, March 3, 2010

~ E.X.A.M O.H E.X.A.M~

Start dari 5th - 7th March 2010.. aku akan sit for my mid-term PJJ exam.. maaakkk tolongggg... mmg nervous gilerrr nie.. huhuhu..

Wahai kawan2 ku sekalian, ku mohon dari kalian untuk mendoakan kejayaan buat diriku.. wish me luck ya.... TQ TQ TQ..

Tuesday, March 2, 2010

.:: SARARISA GIVEAWAY 2010 ::.

jeng.. jeng.. jeng..

Ni pestime nk join contest/giveaway blogger.. selama ni tgk je org join.. arini biler ter'masuk' rumah si sara ni.. rasa nk join.. sbb steps dia pon x susah kan.. ekeke.. mn tau ada rezeki dpt fancy button ke stickers ke.. comel2 bangat... ekeke..



Ni syarat2 dia :-

~ add blog sararisa-craft ke dlm blog list anda dan jadilah follower
~ copy gambar diatas,buat entri khas dan letak
link blog sararisa-craft
~ tinggalkan link anda dan jejak anda di ruangan komen entry ini sahaja.
~ tarikh tutup contest ini ialah 11 MAC 2010 pada pukul 8mlm

antara hadiah yg di tawarkan:
~ 60++ fancy button
~ 1 set love sticker
~ 3 set wooden heart shape
~ 20pc satin flower
~ alphabet confetti
~ love confetti
~ flower shape sequin
~ 2 pc butterfly memo clip
~ 15pc assorted eva foam applique
~ lace border flower
~ 2pc love cross stitch
~ 1 pc love applique
~ DAN JUGA HADIAH MISTERI MENANTI ANDA!!

~> http://sararisa-craft.blogspot.com <~ yok cuba yok... ekeke...

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...