Thursday, June 24, 2010

Garlic Mashed Potato wif Gravy

Masak ape utk makan malam nie???
Hari ni aku x de idea nk masak ape..
biler turun dapo.. nmpk kentang..
terpikir plak nk cuba wat mashed potato dgn gravy dia..

Aku google and jumpa kat SINI..
tp tgk Yani punyer mashed potato sungguh menggiurkan..
biler aku wat.. huhuhuh..
buruk je nmpk..
x pe laa gambo buruk.. asalkan rasanyer UMPHHHHHH!!!
=)

Mohon ijin dari Yani nk c&p resepi dia kt sini...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Garlic Mashed Potato wif Gravy

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan ) *tulisan merah tu sukatan aku..

  • 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu) - 2 bijik je
  • Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
  • 3 sudu besar butter- 1 sudu besar
  • 2 sudu besar mayonaise - 1/2 sudu besar
  • ½ cawan susu segar/ fresh cream- 3 sudu besar
  • 1 sudu kecil black pepper
Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu kecil black pepper
  • 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)- x boh
  • 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air- aku boh skit jew..
  • 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
  • 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara

  1. Russet
    Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
  3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  4. Lnp
    Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!




post signature

post signature

No comments:

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...