Saturday, October 19, 2013

Karipap Daging ~simple dan sedap

Salam...

Masih byk stok daging di rumah?...

Apa kata anda buang lemak2 daging.. bersihkan dan cincang.. if ada food processor lg mudah... daging cincang ni mcm2 blh buat tau... spageti, lasagna, puff dan inti karipap....

Aku pon dh siap cincang daging tadi dan dh decide nk buat inti karipap... mmg fab aku karipap inti daging berbanding ayam dan sardin.. hehe... buat sendiri lg puas hati kan.. ;)

Jom kita semak resepi... aku amik dari blog Ros Jintan Manis... Tq ros... ;)

Karipap Rangup

BAHAN2:
500g Tepung
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula 《tak guna gula pon》
1 st Garam
2½ sb Majerin*
¼ cwn Minyak* (* panaskan)
Air sejuk yang dalam peti ais 《tmbh ketulan ais dlm air 》

CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.

2. Bahagi dok kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti. Buat sehingga habis.

3.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.

Nota: Selepas doh di uli, perap doh ni dalam peti ais selama satu jam, baru keluarkan pada suhu bilik, langkah ini penting supaya semua bahan dalam adunan nye mesra dan membuatkan adunan lebih rapuh.

Inti Karipap

2 biji kentang 》
1 biji keledek  》cincang dadu
1/2 biji karot  》
Daging yg telah dicincang
1 paket kecik serbuk kari 》semestinya ku guna jenama Baba's  ;)
2 sudu besar cili kisar
1 1/2 biji bawang besar 》potong dadu
garam secukupnya

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan cili kisar. Kemudian masukkan serbuk kari yg dibancuh dgn sedikit air hingga garing.

2. Kemudian masukkan daging. Dan akhir sekali masukkan kentang, keledek dan karot, kacau selalu dan biarkan empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan. 《Aku tapiskan inti ni utk buang mnyk yg ada》

Dh siap semua.. apa lagi.. kelim la karipap tu ye... utk resepi kulit tu... 500g aku dpt dlm 60-60pcs... maybe depends pada ketebalan/kenipisan kulit masa dicanai..

Selamat mencuba.. :)

6 comments:

tun_telani said...

Salam kak zura.. tun suka mkn karipap, tp stress nk habiskan kelim satu adunan.. hihi...

mamawana said...

Meleleh ayaq lioq chek nih nengok karipap....

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

stok daging ada lagi...xtau nak masak pe dah.. hehe..nak masak karipap..tp xpandai.. lalala~

::Azura Rahman:: said...

Tun ~ betol2...mula2 laju.. pehtu dh start slow sbb pias nk habiskan.. uwaaa.... tp puas hati buat sendiri kan...

::Azura Rahman:: said...

Mamawana ~ eh... cepat2 lap ayaq lioq tu... hehe

::Azura Rahman:: said...

Cik moon ~ tu resepi dh ada.. blh cuba... insya Allah menjadik... hehe

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...