Tuesday, August 31, 2010

Taraaaaaaaaa.. cantik dak?..

Pening memilih blog template yg ada nie..
Akhirnyer aku pilih yg nie..
simple kan..
esok2 aku muak..
aku tukar pulak.. ekeke..

Tapi..
ada satu mslh kt sini yg aku x dpt selesaikan..
korang nmpk dak kt atas kanan sekali tu..
ada HOME-POST RSS-COMMENT RSS-EDIT..
camno nk delete erk..
adusss...
dia block link dashboard aku..
susah ler nk edit blog..

Saper tahu sudi2kan laa share tips erk..
thankssssssss..

post signature

post signature

Kangkung oh Kangkung.. berhati2 ye..


Dok singgah menyinggah dari satu blog ke satu blog..
aku tersinggah kt blog nie..

Berminat plak nk share dgn kawan2 yg lain..
but sejauh mana kebenaran citer nie..
wallahualam..

Tp.. sememangnyer kite digalakkan membasuh sayuran dgn teliti..
xpecially sayur kangkung..
sbb batangnyer ada rongga dan ulat suka menyorok dlm rongga tu..
huhuhu..

So aku copy & paste citer dari blog http://ruhayurazali.blogspot.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jika anda penggemar kangkung,
tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll
yang berkaitan dengan kangkung,
mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda.
Pada suatu hari di klinik yang terkenal,
semua doktor kebingungan
kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut.

Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea .
Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu,
namun diarhea nya tidak sembuh.
Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor,
makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.
Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea ,
anak tersebut tak lalu nak mahu makan,
dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.


Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea,
malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya.
Doktor segera melakukan xray,
ternyata dalam usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil. Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.


Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia setelah dikaji,
ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar..
Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya.
Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati
walau dimasak selama manapun,
apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap.
Lintah hanya akan mati jika dibakar.


Di dalam usus anak tadi,
lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya
kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada,
doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersih kan lintah
yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.


Jujur, sejak mendengar cerita itu,
kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang,
boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung
dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid,
tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada,
masih banyak sayur lain yang dapat kita makan
dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip didalamnya.


Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua
sebelum masak/makan kangkung.


Best Regards,
Dr. Nor ni Abdullah,
Psychiatrist,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
42500 Klang,
Selangor.
Tel : +60333756279
Fax : +60333729089


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Benarkah cerita ini?...
wallahualam..

post signature

post signature

Monday, August 30, 2010

Rumah Baru..


Biler PC dh sihat dan laju cam pakai minyak RON 97 nie..
mula laa rasa nk tukar template blog..
hahaha..

Mmg x de keje betol erk..
Ni tgh dok google yg free jew...
x kose mak nk beli or tempah2 nie..
sayang duit oooo...
lgpon esok2 sure nk change template lg kan kan kan..

So tunggu camner pulak rupe 'rumah' baru aku nnti..

Adiossssssssss...

post signature

post signature

yeay.. PC dh sihat...



Thanks to Nuar..
IT Technician kt opis aku..
yg dgn ikhlas tlg aku formatkan PC aku yg demam tu..

Best best..
laju giler PC sbb bersih dari gangguan makhlus halus (virus)
ekeke..

So hepi blogging again.. yeayyyyyyyy....

post signature

post signature

Sasau kejap... huhuhu..


Alamak.. kecewanyerrrr..
PC aku demam laa pulak...
huhuhu..
x sampai setahun pon pakai..
dh demam..
salah aku jugak ler..
guna internet donload mcm2..
abis semua virus berebut2 masuk PC..
dh ler aku agak buta IT..
semua mende tekan OK..
huhuhu..

Harap2 PC aku sihat spt biasa..
selepas diberi nafas baru..

Deritanyer x dpt surf internet kt umah..



post signature

post signature

Saturday, August 28, 2010

Korang ada idea???


Hari ni nk berbuka puasa kt umah mertua..
but..
aku nk masak ape nie??..
huhuhu..
dari tadi dok pikir menu utk berbuka..

korang ada idea???...
^&%@#$#@!*&^$#@Q@


post signature

post signature

Friday, August 27, 2010

Honey Prawn

Assalamualaikum..

Since mak x berapa sihat nie..
aku pon dh x de update blog pasal makanan..
now mood nk beraya pon x de..
mak dh sihat but nmpk lemah..
Aku selalu bg kata2 semangat..
risau dia ikutkan sgt rasa lemah tu..
sbb mak mudah sgt pikir bukan2..
so i have to 'paksa' dia makan.. 'paksa' dia exercise..
berdosakah aku? huhuhu..

erm.. kite lupakan kisah duka sekejap..
camner korang nyer persiapan raya?..
baju raya.. aku beli dh siap je..
tu pon beli kt opis jew..
mmg since puasa x jejak lg shopping complex utk shopping..
huhuhu..
kuih raya.. pon beli je.. tu pon bnyk jenis kerepek jew..
entah dpt ke dak aku buat kuih raya sendiri..
tgk laa mcm mana..

oh ya..
aku baru nk upload..
menu udang yg sempat aku buat b4 mak masuk wad..
aku amik resepi dari MyR..
resepi kak Dayang_jack..
sedap tau udang nie..
ada laa kelainan skit..
kalu tak asyik masak sambal tumis udang je.. ekeke..



~Honey Prawn~
400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
  5. ****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

post signature

post signature

Tuesday, August 24, 2010

Mak dh kuar wad.. alhamdulillah..


Alhamdulillah..
tu je yg mampu diucapkan..
..saat dpt panggilan telefon dr abah pg tadi..
"mak dh boleh keluar wad".. kata abah..

Dlm jam 12.30tghari..
aku bersama SIL aku pegi amik mak dan abah..
ceria je wajah mak..
ye lah.. dihitung2.. 6 hari mak dok kt spital tu..
dpt balik umah.. terus tido..
rindukan sofa tmpt dia berehat tu agaknyer.. ^_^

So.. spt entry aku yg lepas..
aku ucapkan sekali lg.. (byk kali pon x salah kan?.. )
jutaan terima kasih..
utk semua doa.. nasihat dan kata2 semangat..

sekiranye ada dikalangan anda..
hadapi masalah spt saya juga..
sudi2kan laa singgah dan tinggalkan pesanan..
agar sy juga dpt buat seperti anda..
sebarkan kepada kawan2 lain..

selamat menjalani ibadah puasa..
raya dh dekat.. persiapan mcm mn?
aku?.. sesungguhnya..
raya kali ni.. hanya sederhana..
kuih raya pon x sempat rasanyer nk diuli..
apalah maknanyer raya..
kalu mak dan abah kite sakit..
apalah maknanyer raya..
kalu belum ada cahaya mata penyeri hidup..

Wassalam..

post signature

post signature

Alhamdulillah.. mak beransur pulih..


Hari ni aku dh start keje balik.. 3 hari aku bercuti.. Khamis, Jumaat dan Isnin.. 5 hari aku bermalam di hospital menjaga mak.. hari ni mntk Abah dtg awal skit ke hospital.. sbb aku nk bersiap utk pegi keje arini.. kesian jugak kt Abah.. dari pg sampai petang jaga mak.. aku pon dari ptg sampai pagi tp at least aku org muda.. sakit2 badan aku leh tanggung lg.. abah dh tua.. sakit sana sakit sini.. huhuhu.. tp apakan daya.. kami terpaksa bergilir2 camni.. asben ku pulak tugasnyer menjaga dan menguruskan umah.. kesian gak aku tgk.. tp alhamdulillah selama aku berkahwin 8 thn nie.. asben ku tidak pernah merungut.. dan dia faham dgn keadaan mak yg x berapa sihat ni..

Utk pengetahuan semua kawan2 yg sgt prihatin mendoakan kesihatan mak saya.. alhamdulillah.. mak beransur pulih.. mak dah x kena sawan.. mak pon nmpk segar dari aritu.. dh blh makan skit2.. mak dh x sabar nk balik umah.. insya-Allah.. kalu Doktor cakap mak dh sihat, maybe leh kuar spital sehari dua nie..

Di kesempatan ini.. aku ingin ucapkan jutaan terima kasih sgt2 kt semua sedara mara, kawan2.. and blogger2 yg sudi mendoakan kesihatan mak.. sesungguhnya aku x menjangka.. permintaanku utk mendoakan mak disebarkan ke merata2... aku hanya mampu mengucapkan terima kasih dan mendoakan agar Allah membalas budi baik kalian.. dan sekiranya di lain masa kalian pula dlm kesusahan.. jgn lupe singgah di blog saya utk maklumkan ye.. insya-Allah akan dihulurkan bantuan setakat mana yg termampu..

Akhir kata, Salam Ramadhan dan keep in touch ya'... wassalam..


post signature

post signature

Monday, August 23, 2010

My 8th Wedding Anniversary..




Anniversary Graphics

Pejam celik.. pejam celik..
dh 8 tahun aku kawin..
alhamdulillah..

Sesungguhnya..
aku amat bertuah dpt suami spt suamiku..
sgt penyabar..
sgt memahami..
sgt menyanyangi..

Dan.. kali nie..
tiada hadiah mahupon ape2 sambutan..
kerana mak masih ditahan di wad..
kalu ikut teringin...
mmg teringin nk berbuka puasa kt luar berdua dgn asben..
tp apakan daya..
semua ni benar2 menduga aku..
..
harap suamiku tetap bersabar dgn ape yg berlaku..
harap suamiku paham dgn ape yg berlaku..
..
thanks abang..
tanpamu sukar utk aku menghadapi dugaan ini..
tanpamu lemah semangat ku ini..
tanpamu apalah yg akan terjadi pd ku ini..

Sempena usia perkahwinan ku 8 tahun..
ku mengharapkan 'hadiah' dari Allah..
'hadiah' yg ku nanti2kan selama 8 thn ini..
Ya Allah.. kau makbulkan doa ku dan suamiku..
amin.. amin.. amin..


Teringin nk makan kek nie..
pleaseeee.. anyone sudi belanjeeeeee...
hhuhu...




post signature

post signature

Friday, August 20, 2010

Tolong doakan kesihatan mak...

Assalamualaikum..
Baru skrg ada kesempatan utk aku ceritakan di blog..
berkenaan keadaan ibuku..
..yg sekarang ditahan di wad hospital besar Kuantan..

Mak diserang penyakit sawan yg sgt kerap..
since mak kena angin ahmar..
mak mmg penah kena sawan..
but tidak laa sekerap ini..
dlm beberapa bulan ada laa sekali..
sawan mak just spt kekejangan and x de buih2 mulut..


Pada mulanyer mak kena masa kami lepas berbuka puasa..
mak jatuh dari kerusi..
aku x sempat paut mak.. sbb ia berlaku tiba2 sgt..
then x sampai 30 minit mak kena lg..

and bermula dari saat tu..
mak asyik kena serangan sawan..
terus aku bawak mak ke unit kecemasan

and until now.. mak masih diserang sawan berkali2..
aku terpaksa ambik cuti utk jaga mak..
aku jaga mak time malam je..
sbb mak kadang2 susah nk tido..
.. and kena salinkan pampers dia..
aku terpaksa pakaikan mak pampers..
sbb nurse x bg mak bergerak bnyk sgt..

Sesungguhnye ini ujian besar buat aku dan keluarga..
di bulan yg sgt mulia nie..
aku bersahur sendirian di hospital..
hanya dgn air kosong..
and kemudian suamiku x sampai ati..
dia belikan jugak aku roti and susu..
masa ni rasa jugak diri ni disayangi..
Thanks sgt2 kt asben..
sbb dia amat2 memahami keadaan ini..

Aku berdoa...
mohon kepada Allah..
utk tarik balik penderitaan mak ini..
aku sgt kesian tgk keadaan mak..
dgn diri yg lumpuh sebelah badan..
ditambah dgn serangan sawan..
semua pergerakan terbatas..

Aku mengambil kesempatan di sini..
untuk mohon jasa semua kawan2..
mendoakan kesihatan utk mak..
mohon agar mak sembuh dgn cepat..
aku dh x tahan lg tgk keadaan mak..
kesian sgt2...
sedih sgt2...

mohon doa kawan2...
dan saya amat2 menghargainyer..

TQ





post signature

post signature

Friday, August 13, 2010

Al-Fatihah..

Petang ni..
aku dikejutkan dgn berita sedih..
jiran aku yg dok selang beberapa rumah..
meninggal dunia akibat kemalangan dilanggar lori..

Kabarnyer.. pakcik tu keluar beli juadah berbuka puasa..
utk cucunya yg nk berbuka puasa dirumahnye hari nie..
aduh.. sedihnyer..

Kalu x silap aku..
lebih kurang sejam lg nk berbuka puasa pakcik tu xcident..
Aku sgt rapat dgn isteri arwah..
Makcik Yah tu tukang urut.. and penah urutkan aku..
sgt baik.. dan sentiasa beri nasihat positif kt aku..
Arwah pulak.. seorg yg pendiam.. senyum je.. x bnyk cakap..
tiap2 petang dia akan lalu depan umah aku naik motor..

Malam tadi aku pegi ziarah..
sebaknyer nk jumpa Makcik Yah tp aku kuatkan hati..
salam je Makcik Yah..
dia terus sebut2 nama aku sambil nangis..
Ya Allah.. saat tu mmg sungguh menyedihkan..
mmg aku rapat benar dgn Makcik Yah..
Orgnyer kecik.. tp kederatnyer kuat utk mengurut org..
Biler dgn jadik camnie..
nmpk sungguh badannyer lemah longlai..
bayangkan lah..
berpuasa seharian.. biler dh jadik camni..
mn de selera makan..
ada org yg paksa Makcik Yah utk minum air kosong seteguk dua..

Kesian sgt.. mengenangkan Makcik Yah..
kehilangan suami tersayang..
Ya Allah.. tabahkan hati Makcik Yah..
moga dia redha dgn ape yg terjadi..

berat mata memandang.. berat lg bahu yg memikul..

Al-Fatihah...

=(
post signature

post signature

Wednesday, August 11, 2010

~Ramadhan 1


Alhamdulillah..
selesai sehari berpuasa..
korang berbuka lauk ape arini???..

Aku plak masak..
*
*
*
*
Ayam masak merah..

Sotong goreng kunyit..

Sayur air bayam..


Utk sahur rasanyer lauk yg sama je...
jgn membazir.. masih ada baki lauk2 tu..
lgpon.. time sahur kurang selera lah..
masa aku puasa sorang2 (puasa ganti)..
cukup sekadar minum susu..
.. and kadang2 makan kurma seulas dua..

Tapi biler dh berpuasa dgn asben, mak and abah..
x sampai ati nk hidangkan air susu saje..
at least ada gak juadah nasi utk saper2 yg nk makan..

Teringat plak kt opis tadi..
ada promosi berbuka puasa di Hotel Vistana Kuantan..
yang kabarnyer hanya RM10 per person..
kira murah laa kan..
tp menu ape.. wallahualam..
aku x tnye plak..

Kalu hanya berdua dgn asben..
harus ku pergi..
tapi aku dok serumah dgn mak abah sekali..
x smpai hati aku nk makan kt hotel..
.. and biarkan mak abah makan berdua kt rumah..
nk ajak mak abah confirm diorg x nak..
aku pon x teringin pon nk berbuka kt luar xpecially di hotel..
rasanyer berbuka puasa di rumah lg seronok..
tapi kalu sekali sekala nk tukar angin..
apa salahnyer kan kan kan.. ekeke..

Arini aku nk tido awal..
semlm tido lewat.. pehtu bangun siapkan hidangan sahur..
aduhhh.. ngantok giler kt opis tadi..
kalu rumah aku sebelah opis je..
wajar aku balik tido se-round dulu.. ekeke

Ok.. selamat berpuasa ye.. bye

post signature

post signature

Tuesday, August 10, 2010

Jagung Mutiara

Ini adalah jagung terbaek setakat nie..
ekeke..
since aritu aku dh penah beli and merasa jagung nie..
sampai sekarang aku jatuh cintan kt jagung nie..

Aku x g Cameron Highlands pon..
kirim kt office-mate..
dia ada family trip kt CH..
ape lagik.. aku pon kirim ler..
ada TIGA je brg kiriman aku..

1- Jagung Mutiara
2- Sayur2 Campur RM10
3- Capsicum Hijau RM1.00 sebungkus
*tapi member beli katanyer dh RM2.00 sebungkus..

sulah naik harga maaaa... huhuhu..

Tu je yg aku kirim..
nk kirim macam2 kang kesian plak ke dia..
brg2 dia lagik kan..
sedar laa diri tu mntk tlg org kan... ekeke..



OKlah.. selamat bersahur ye..
sahur jgn x sahur..
Aku plan nk goreng nasik je...
aci???.. ekeke

Bye..


post signature

post signature

Devil Choc Cake..


Besok insya-Allah kite akan berpuasa..
so arini ada kawan2 kite yg buat pot-luck atau jamuan makan..
termasuk laa si Jaja nie..

geng2 cikgu kt sekolah Jaja nk wat pot-luck..
and Jaja sponsor Devil Choc Cake nie utk jamuan tu..
Maghrib semlm Jaja dtg umah pick-up kek..
aku msg je cakap kek dh siap.. dgn pecutnyer Jaja dtg..
ekekeke...

Harap Jaja puas ati dgn kek tu..
Rezeki Jaja sbb aku sapu cream cheese bnyk..
kesnyer nk perabikan stok cheese..
malas nk simpan skit2..
cheese ni bkn tahan lama..

So dikesempatan ini..
aku nk ucapkan selamat berpuasa..
Moga puasa kite diterima Allah..

And... nk annouce jugak..
bermulanyer Ramadhan nie..
aku pon tutup laa tempahan buat sepanjang Ramadhan nie..
bukan ape..
badan besenyer penat time2 puasa nie..
and aku nk concentrate dgn assignment aku..
kalu sibuk je membaking..
biler masanyer aku nk siapkan assignment aku tu..
huhuhu..

Ok semua..
selamat bersahur...
aku plan nk goreng nasik je...
ekeke..

Bye..


**lupe nk cakap.. gambo tu aku cilok dr blog si Jaja tu..
semlm x sempat nk snap.. aku msg si Jaja cakap kek dh siap..
beberapa minit dia dh sampai umah.. huhuhu...
mmg pantas betol.. ekeke..

post signature

post signature

Monday, August 9, 2010

Salam Ramadhan



Assalamualaikum..

Di kesempatan ini.. saya ingin mengucapkan..
Syukur alhamdulillah kerana diberi peluang lagi..
utk menjalani ibadah puasa pada tahun ini..
dan moga dipanjangkan umur lagi..
utk ramadhan yg akan datang.. insya-Allah





post signature

post signature

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...