Tuesday, January 26, 2010

Cream Puff

Semlm aku cuti (Emergency Leave)... kete ku x leh start.. rupenyer battery sudah weak daaa... mmg padan ler weak sbb aku dh pakai 3 thn 6 bulan x penah2 battery tu wat hal... dan akhirnya tiba masa dia utk berpisah dari badan kete ku itu.. huhuhu...

So dok kat umah boring je kan.. ptg tu ku godeh cream puff ni.. aceli dolu2 penah wat tp hasilnya mengecewakan je.. now dh ok.. and alhamdulillah licinnnnnnnnnn... ekekeke..

Tak hencem rupe cream puff aku ni.. ekeke.. memula pipe cantik je.. dh kembang and masak terus x hencem.. dh x de rupe.. huhuhu... rupe no 2 yg penting sodap.. betoi dak?.. hahaha...

Cream Puff

150g Air
60g Butter
110g Tepung Gandum
3 biji Telur

Masak air hingga mendidih then masukkan butter. Setelah butter cair, perlahankan api dan masukkan tepung gandum. Kacau guna sudip kayu hingga adunan tepung tidak melekat di tepi2 periuk. Tutup api. Masukkan adunan ke dlm mangkuk mixer dan putar hingga adunan sejuk sedikit. Masukkan telur dan putar hingga adunan rata. Masukkan adunan dlm piping beg dan guna nozzle star. Alas dulang/loyang dgn kertas minyak. Bakar hingga puff tak berkilat. Siap!

Untuk adunan kastad (inti), zura guna resepi nie but if kawan2 nk guna resepi sendiri pon blh asalkan intinya kastad...

1 tin Susu Cair
1 tin Air
7 sudu besar Gula
4 sudu besar T. Kastad

Sekalikan susu cair, air dan gula dlm periuk. Masak hingga gula hancur. Bancuh tepung kastad dgn sedikit air. Kecilkan api dan masukkan bancuhan tepung kastad tadi dan kacau cepat2. Siap!

Pandai2 laa korang sumbat inti kastad tu dlm puff ye.. ekekeke...

ok... chow.. bye

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...