Tuesday, October 27, 2009

Cheese.. cheese.. cheese...

Alhamdulillah... lega dpt siapkan tempahan office-mate utk besok... sebijik Kek Tiramisu... 2 bijik Blueberry Cheese Cake.. dan 24pcs Blueberry Cheese Tart... semua cheese... muak aku tgk cheese...

Nasib baik semua kek tu tidak memerlukan decoration yg rumit... Kek Tiramisu mmg standard deco style aku ler... lelehkan choc cair tepi2 kek... then atas tu tabur serbuk koko.. that's all.. aceli utk Kek Tiramisu ada pelbagai harga.. depends on decoration pada kek... cam aku wat ni togel.. x de decoration di tepi kek... kalu nk disapu dgn Fresh Cream utk sebijik kek... hg mahal laa skit... sbb fresh cream agak mahal... dan pada tekak aku lebih sedap dari Butter Cream... so terpulang pada kastemer utk membuat pilihan...



Tiramisu ni sebenarnye menggunakan sejenis biskut finger (nama je biskut tp lembut cam kek)... and cheese yg digunakan ialah mascapone cheese... tapi aku sendiri x sanggup nk beli mascarpone cheese tu... mahai... so ada yg edit menjadik Kek tiramisu menggunakan kek sponge and hanya menggunakan Cream Cheese... sedap ke x??? Jgn tnye aku.. aku x berapa gemar cheese ni... tnye laa kastemer2 ku...




Cheese Cake plak... aku dh bese wat dari dulu lg.. asalnya dpt resepi dari my sifu, kak nina... aku suka cheese cake jenis ni.. sbb x muak sgt... spongy... tp terpulang pada tekak masing2... ada yg lebih sukakan cheese yg non-baked... tepuk dada tnye laa selera ye... :D.. Cheese cake ni aku cakap terus terang.. mmg laa cenonit... sbbnyer.. dia menggunakan 250g cream cheese dan 40g tepung jagung... so jadiknyer kecik ler...





Cheese Tart pulak.. rasanye dlm bulan lepas je aku dh memanjang story pasal cheese tart.. mmg menjadi kegemaran kawan2 ku di opis... but as usual.. not for my tekak... ekekeke... sebenarnyer tempahan hanya 12pcs... cam bese laa.. aku mesti adun satu adunan... dh alang2... x kan nk sukat2 separuh adunan lak.. leceh... so ada baki2 tu utk jualan ler... dh ada yg booking pon.. :D


Oklah.. mata aku ni dh x leh nk bukak rasanyer... ngantok and sakit belakang ni... nk mntk tlg En Suami urut aci dak.. ekekeke...

Oh Ya... jumaat ni... 30hb oktober sampai lah 1hb November... aku punyer PJJ Final Exam... wish me luck ye kawan2... huhuhu.. amenda laa makcik nk jawab nnti... :(

1 comment:

geraugebang said...

Salam kenal dari kak gerau. Bestnya kek dia. he he he. tapi antik la bakul dia. he he he

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...