Saturday, July 20, 2013

Puding Karamel tanpa telur

Assalamualaikum,

Dh masuk Ramadhan ke-11 baru AR nk update blog.. huhu.. bbrp minggu lepas dari sblm puasa lagi AR terlalu sibuk dgn keje di pejabat.. sampai nk jenguk dapo pon rasa xde mood.. mau tidaknya, hari2 blk keje lewat.. pehtu sabtu ahad pon keje.. xde rehat langsung.. huhu.. tp alhamdulillah skrg dh ok skit... tp keje ttp keje cuma tidak sesibuk mcm aritu..

So, semua dh rancak memasak juadah berbuka ye.. wahhh.. semua hebat2 memasak.. alhamdulillah.. puas hati masak sendiri kan.. ;)

Ok.. nk share resepi yang AR dpt dr blog Nadz.. tertgk kat wall fb Nadz sebenarnya then terliur terus.. ptg tu jgk godeh.. hehe.. alhamdulillah menjadi.. x susah pon.. insya Allah semua org leh cuba buat..

PUDING KARAMEL TANPA TELUR

Bahan-Bahan A (Gula Hangus):
2 sudu besar gula pasir

Bahan-Bahan B (Puding):
1 paket agar-agar serbuk 10g
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair (400 ml)
3 sb tepung kastard
1 sk esen vanilla

Cara-cara:
Mula-mula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan.

Satukan semua bahan B. Kacau atas api.
Adunan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat,tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.

Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais hingga puding mengeras.

Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
___

Ok.. selamat mencuba! ;)

1 comment:

Anonymous said...

salam

kak zura guna loyang berapa ni?

Zara

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...